sobota 17. apríla 2010

Mrkvičková torta (dokonalá vo všetkých smeroch)

Táto torta je jedna z najúžasnejších aké som kedy videla a jedla. Je síce trošku pracná, ale stojí to za to. Cesto je relatívne diétne, pretože neobsahuje žiaden tuk a len minimum múky. Múku totižto nahradzujú lieskovce, ktoré sú úžasne chrumkavé vďaka vlhkosti z mrkvy. Celá torta chutí jemne po škorici, pomarančoch, marcipáne a lieskových orieškoch. Kebyže viem písať básničky, verte, že minimálne jednu o nej napíšem:-) 

________________________________
recept z Apetitu
Cesto:
- 600 g jemne nastrúhanej mrkvy (najlepšie mladej, sladkej - ako na obrázku vyššie)
- 300 g lieskových orieškov (ideálne bez šupky, ale nemusí to byť)
- 50 g marcipánovej hmoty (môžete vynechať a nahradiť len 40 g cukru)
- 6 vajec
- 50 g + 70 g krupicového alebo kryštálového cukru
- 2 PL horúcej vody
- štipka soli
- 80 g preosiatej hladkej múky
- kôra z 1 pomaranča
- 3 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL mletej škorice
Plnka:
- 250 ml kyslej smotany (najlepšie Rajo)
- 250 ml smotany na šľahanie
- šťava z 1 pomaranča
- 1 vanilkový cukor
- 100 práškového cukru
- 4 plátky želatíny
/Ak chcete urobiť jednoduchší a rýchlejší krém, môžete urobiť aj krém z krémového syra: vyšľahajte 120 g zmäknutého masla s 200 g práškového cukru a neskôr pridajte 350 g krémového syra izbovej teploty, ideálne Philadelphie (t.j. presne 2 balenia Philadelphie). Šlahajte dokopy ešte 3 minúty./
Na ozdobenie:
- oranžový a zelený marcipán (ja som mala aj kúsok bieleho, tak som urobila zo srandy aj pár petržlenov)
- 2-3 PL nesolených pistácií

1. Najlepšie ešte deň vopred si pripravte marcipánové ozdoby. Nechajte si na to čas, lebo je to prplačka. Ideálne je, keď si to vezmete k telke na celý večer:-) Prichystajte si zelený a oranžový marcipán a nožík.

2. Z oranžového marcipány vyformujte mrkvičky, nožíkom do nich urobte malé zárezy (také, aké má ozajstná mrkva) a potom vymodelujte malé zelené lístočky. Vždy tri zlepte dokopy a pritlačte ich k vrchu mrkvy. Ja som mala aj kúsok bieleho marcipánu, takže som urobila aj 4 petržleny:-) Mrkvičiek urobte aspoň 25.

3. Lieskovce nasekajte, nie však úplne najemno, prišli by ste o ten zážitok chrumkajúcich kúskov.

4. Nastrúhajte mrkvu na jemnom strúhadle. Potom ju v dlaniach postupne vyžmýkajte, aby v nej nebola žiadna prebytočná šťava.

5. Nastrúhajte si kôru z 1 pomaranča. Vytlačte si z neho aj šťavu, ktorú neskôr použijete v plnke.

6. Marcipán nastrúhajte do misy (ja som ho len nakrájala, pretože bol veľmi mäkký) a pridajte 6 žĺtkov a 50 g cukru. Šľahajte do peny cca 8 minút. Počas šľahania pridajte 2 PL horúcej vody.

7. Nachystajte si suché ingrediencie: prášok do pečiva, múku a škoricu.

8. Zo 6 bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Potom pridajte 70 g cukru a šľahajte až kým sneh opäť neztuhne. Napokon sneh jemne zmiešame varechou so žĺtkovou hmotou.

9. Do vaječnej zmesi postupne primiešavame suché ingrediencie, pomarančovú kôru, orechy a nakoniec mrkvu. Cesto vylejeme do štvorcovej formy vyloženej papierom na pečenie.

10. Pečieme 35-40 minút pri 180 stupňoch (horúcovzdušná 160 stupňov).

11. Po vychladnutí korpus rozkrojíme na 2 pláty.

12. Urobíme si plnku. Kyslú smotanu vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom. 

13. V pomarančovej šťave rozpustíme v malom kastróliku 4 plátky želatíny (vopred namočené - viď návod na obale). Vyšľaháme šľahačku. Do kyslej smotany jemne vmiešame trochu ochladenú pomarančovú šťavu so želatínou a napokon aj šľahačku. Všetko zmiešame elektrickým mixérom.

14. Keď sa chceme vyhnúť tomu, aby nám plnka vytekala z bokov torty, necháme ju najprv asi hodinu tuhnúť v chladničke - občas ju skontrolujte. Keď už bude trochu stuhnutá, ale ešte stále tekutá, navrstvite pol plnky na spodný korpus, zakryte druhým plátom korpusu a napokon navrstvite navrch druhú polovicu plnky. Nechajte stuhnúť aspoň 5 hodín.

15. Na záver nasekajte nahrubo pistácie. Nasypte ich na tortu v tvare akože hriadok. AŽ TESNE PRED PODÁVANÍM do hriadok "nasaďte" mrkvičky, pretože farba z marcipánu sa postupne topí a zafarbuje biely krém.

24 komentárov:

  1. No,nadhera,Anetka...dokonala torticka s nepochybne dokonalou chutou:)))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jeeej dakujem:-) ano, ano, chuti uzasne, tomu ver;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nádherná torta, myslím, že si ju zaradím do svojho zoznamu sladkostí, ktoré plánujem upiecť :). Ešte raz gratulujem fantasticky sa vydarila :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ano, ano, urcite ju vyskusaj a neolutujes;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tieto torticky nemaju chybu!!! Krása!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahoj Anetka, na velku noc by som chcela vyskusat tuto uzasne vyzerajucu tortu. len mam otazocku, kde si zohnala farebny marcipan?
    dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. kupujem ho v jednej cukrarni v ziline, maju ho v takych valcekoch. pozri sa aj napr do hypertesca v oddeleni peciva-maju tam vzdy aj jeden chladiaci box so zakuskami , tam tiez ho vidavam. alebo si kup potravinarske farbivo- najlepsie tekute alebo gelove (ale ide to aj praskovym) a zafarbi normalny marcipan. dufam ze sa vsetko vydari a torta bude chutit ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Prosím ťa, aké rozmery má forma, ktorú si použila? Budem asi túto tortu piecť na Veľkú noc :) myslíš, že môžem použiť mix orieškov vlašské + mandle? Tých mám doma dosť :D
    Miška

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ahoj miska, forma ma rozmery cca 20x20 cm. mozes samozrejme pouzit aj o cosi mensiu alebo vacsiu formu:-) a myslim, ze pokojne aj kruhovu.

    a s mandlami som to neskusala, mozes to vyskusat, preco nie. ide o to, ze tie lieskovce tak pekne nasaju tu vlhkost z tej mrkvy a su tak chrumkave potom a robia taku velmi zaujimavu strukturu toho cesta, ktora robi celu tu tortu takou fenomenalnou. dufam ze mandle sa budu spravat rovnako.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Aj ja sa chystam na Velku noc mrkvickovu tortu piect. To budu moje hlodavce oci vyvalovat!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Anet! len nahodou som natrafila na tvoju fotku tvojej mrkvovej torticky na tomto blogu:
    http://www.zenavnitre.sk/magazin/29/mrkvova-torta
    neviem, ci si to tam pridala ty, alebo ta zase len "skopcili"... marianna/halusky in irl ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. uffffff!!! dakujem za upozornenie! idem to poriesit

    OdpovedaťOdstrániť
  13. nie je za co ;o) nejaky mi bol povedomy obrazok, a nakoniec som prisla na to,ze je tvoj!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tak tento dort je přesně to, co jsem dlooouho hledala jako první narozeninový dort pro mojí dcerku...a také mlsné rodiče, kteří moc nemusí klasické těžké máslové krémy. Zkusím upéct ve formě krtečka a polít čokoládou, jinak recept dodržím bezezbytku:-) Moc děkuji za výbornou inspiraci a taktéž další skvělé recepty!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. dufam, ze sa torta podari! cokoladu nedoporucujem, jednak sa bojim, ze sa ti vpije do korpusu, jednak neviem, ci sa uplne hodi. ale ak mas chut, zaexperimentuj! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Júúúj, tá bola skvelá :) Jediný, kto ohŕňal nos bola kamarátka, ktorá mrkvu skrátka nemá v láske. Po upečení a ochutnaní tejto tortičky si dovolím tvrdiť - jej smola. Jediný problém som mala s nastrúhaním toľkého množstva mrkvy... ktorá, echm, celkom farbí dlane, ako som následne zistila :D Cesto je dokonalé, uvažujem, či by prišlo o svoje čaro, ak by som ho šupla do plechu na muffiny... musím niekedy vyskúšať. V každom prípade vďaka za skvelú inšpiráciu :)
    Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka, som stastna, ze torta tak chutila. Ja ju uplne milujem, takze zdielam tvoje nadsenie:-)

      Odstrániť
  17. Ahoj Anetko, dortík se je úžasný, ale náplň se mi nějak nepovedla, zatím jsem ji dala do ledničky, ale je pořád úplně tekutá, zkusila jsem přidat želatinu:-( tak uvidíme. Jakou konzistenci má mít po vyšlehání? Jinak přeju krásný zbytek:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. náplň treba dať do chladničky a nechať ju tam aspoň hodinu, občas premiešať a sledovať ako hustne... keď bude hustá, ale ešte stále roztierateľná, až vtedy ňou naplň tortu. a potom ešte celú tortu nechaj v chladničke :-)

      dúfam, že sa torta podarila a bude chutiť!!! ;-)

      Odstrániť
    2. Děkuju moc za radu, nakonec jsem byla netrpělivá a připadala víc želatiny, tak byla ta náplň pak docela tuhá, ale i tak byl dortík výborný:-). Stál za tu námahu. Jinak vážně moc chválim blog, už jsem zkoušela pár receptů (hlavně na sladké, raději peču) a všechny byly skvělé!

      Odstrániť
  18. Dobrý deň Anetka. Chcela by som sa spýtať čo by sa stalo keby do cesta nedám marcipánovú hmotu...idem práve na sviatky upiecť tortičku, tak budem veľmi rada ak mi poradíš, ďakujem a máš super receptíky ...všetko čo som vyskúšala malo vždy veľký úspech,dakujem:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslim, ze ten marcipan v ceste mozes smelo vynechat :-) vela stastia pri peceni!

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!