piatok 23. apríla 2010

Sushi príbeh

Konečne som sa naučila robiť sushi! A veľmi ma to baví!

Pozrite sa náš prvý pokus o sushi s Aničkou.
A druhý krát na Veľkú noc pre celú rodinu: (kliknite na tento obrázok pre zväčšenie, ak sa chcete lepšie pokochať:-)
Tradičné maki sushi:
Maki môžete pri rolovaní sploštiť a potom ich poukladať takto do tvaru kvietku:
Obrátené maki, konkrétne uramaki sushi:
Gunkan sushi s krevetami:
Nigiri sushi:
Sushi zabalené v omelete - date-maki sushi:
Opäť gunkan sushi, s krevetami a s kaviárom.
Ak sa bojíte pustiť do toho, mám pre vás 2 dobré správy:
1.) Všetky suroviny na sushi už bežne kúpite v každom hypermarkete.
2.) Nie je to vôbec, vôbec náročné! Sushi síce vyzerá ako umelecké dielo, jeho príprava však nevyžaduje žiadnu špeciálnu zručnosť ani cit v rukách. Zvládne to každý, verte mi! A sushi je neskutočne sýte, hoci mi to nikto nechce na prvý krát veriť. Zjete 5 kúskov a ste sýti. Preto idem uviesť dávku z 1 a pol hrnčeka ryže, z ktorej sa naje minimálne 6 ľudí. Prisahám.

______________________________________
Základ:
- 2 hrnčeky (t.j. 500 g) ryže na sushi (alebo obyčajnej guľatozrnnej ryže)
- 3 hrnčeky vody
- 6-8 PLc ryžového octa
- 3-5 PL cukru
- 1 PL soli
- 1 balenie riasy nori (je tam cca 8-10 látkov - to je až až, ešte vám aj ostane)
- wasabi
- nakladaný zázvor
- sójová omáčka
- bambusová rohožka na rolovanie suši
- paličky na jedenie
- potravinovú fóliu (na uramaki sushi)
Náplne: (výber je len na vás)
- surový losos (stačí malý 200 g kúsok) alebo surový tuniak alebo butterfish
- uhorka (stačí polovica)
- surimi tyčinky
- jarná cibuľka
- krevety (surové, i keď ja som v núdzi použila krevety v slanom náleve, ktoré sa predávajú normálne v kelímkoch v tom oddelení potravín, kde aj surimi)
- kaviár
- čierny alebo biely sezam (treba ak idete robiť uramaki)
Ak sa rozhodnete urobiť date-maki, čiže suši obalené v omelete:
- vajcia (2 vajcia na 1 rolku alebo inak povedané - ako náhrada za 1 riasu nori)
- 4 PL minerálky
- štipka mletého zázvoru
- štipka soli
- dlhé listy pažítky na previazanie

Základ je pripraviť si ryžu. Ryžu preplachujte až kým z nej nepôjde čistá voda. Do rýchlovarnej konvice si dajte zovrieť vodu. Tesne pred zovrením vsypte ryžu do kastróla, zalejte vodou a varte 17 minút. Zatiaľ rozmiešajte cukor a soľ v octe. Ryžu zalejte touto zálievkou a dobre premiešajte a nechajte vychladnúť, stačí do izbovej teploty.

Pripravte si pracovnú plochu. Doporučujem robiť sushi na veľkej drevenej doske na vaľkanie cesta. Môžete ju zašpiniť a môžete na nej sushi rovno pokrájať. Osvedčilo sa mi to. Ryžu si nachystajte tak, aby bola čo najviac poruke.


Okrem toho si nakrájajte všetky ostatné ingrediencie, ktoré sa chystáte použiť, aby vás pri konečnom vyrábaní suši nič nerušilo a aby ste sa mohli kreatívne realizovať:-)
- uhorku nakrájajte na dlhé tenké paličky (dužinu nepoužívajte!)
- losos (alebo inú vhodnú rybu) si nakrájajte na dlhé hrubé rezance na maki suši a na plátky na nigiri suši
- jarnú cibuľku umyte, orežte suché časti a nachystajte si na suši len zelené vrchné cíbiky
- nachystajte si aj surimi, krevety, kaviár a všetky ostatné ingrediencie ktoré ste si nakúpili
- do malej misky si napustite vodu a nachystajte si ju k pracovnej ploche. Budete si v nej močiť ruky pri výrobe nigiri sushi
- ak idete robiť uramaki, na veľkú dosku na krájanie si nasypte tenkú vrstvu sezamu
- nachystajte si taktiež dosku na krájanie s veľkým nožom, na ktorej budete krájať riasu nori - na tenké pásiki na nigiri a na hrubšie pásy na gunkan suši.
- ak idete robiť aj date-maki, umyte listy pažítky a upečte si omelety: vyšľahajte vidličkou vajcia a pridajte zázvor, soľ a minerálku. Pečte na panvici na pár kvapkách oleja.

Tak... a ideme na to!

Maki suši
1. Na bambusovú rohožku si položte plátok riasy nori. Navrstvite na ňu tenkú vrstvu ryže. Cca 3 cm od kraja naukladajte losos a uhorku (alebo iné suroviny - surimi, jarnú cibuľku, atď.)
2. Zviňte riasu pomocou bambusovej rohožky.
3. Hotovo! Stačí už len nakrájať na cca 1,5 cm hrubé kolieska. Okraje - prečnievajúce kúsky riasy nori s trochou ryže si odložte na gunkan suši.

Uramaki suši
1. Na bambusovú rohožku položte potravinovú fóliu. Jemne ju pokropte vodou. Navrstvite na ňu vrstvu ryže. Na ryžu položte riasu nori. Cca 3 cm od kraja položte náplň - v mojom prípade surimi a uhorku.
 2. Suši zvinťe pomocou bambusovej rohožky, odliepajúc potravinovú fóliu.
 3. Hotovú rolku obaľte v sezame. Nakrájajte na cca 1,5 cm kúsky.

Gunkan suši
Gunkan suši sa plní malými krevetkami, kaviárom, ale existujú aj obmeny s tofu, mušľami či kukuricou. Ryžový podklad môžete robiť dvoma spôsobmi. Buď si namočíte ruky vo vode a vytvarujte malé ovály a tie potom obalíte hrubými pruhmi riasy nori. Prečnievajúcu riasu zlepte trochou vody alebo ryže. Druhý spôsob je s použitím zvyškom z maki suši. Ostali vám škaredé okrajte, ktoré postavíte, doplníte do nich ryžu a trochu utlačíte. Nech už vytvoríte ryžový základ akokoľvek, gunkan sushi nakoniec naplňte trochou kaviáru alebo kreviet.

Nigiri suši
Namočte si ruky vo vode a vymodelujte malé valčeky. Na každý kúsok položíme plátok ryby. Ak sa vám chce doviesť ich k dokonalosti, riasu nori narežte na tenké pásiky a každému kúsku sushi vyrobte opasok.

Date-maki suši
Postup je rovnaký ako pri maki suši, ale nepoužijeme riasu nori ale omeletu. Hotovú rolku previažeme vo viacerých miestach listom pažítky a kúsky narežeme tak, aby uprostred každého bol pásik pažítky. Ako ste mohli na obrázku hore vidieť, ja som pažítku nepoužila, lebo bola na záhrade ešte veľmi krátka, takže som ich musela prepichnúť páratkami, čo je barbarstvo najhrubšieho zrna, ale musela som nejako improvizovať:-)

Hotovo! Na záver všetko krásne naservírujeme. Do 3 malých misiek dáme trochu wasabi, zázvoru a do tretej nalejeme sójovú omáčku. Už len si pospomínať, ako sa držia paličky a pustiť sa do toho!

P.S. Zistila som, že je krajšie keď urobíte minisuši. Čiže napr. pri príprave maki rozrežete plátok riasy na polovicu a urobíte tak o polovicu menšiu rolku. Práve také som ich jedla v Brne a boli mi strašne sympatické. Lepšie sa to aj je.

19 komentárov:

  1. DOKONALEEEEE!!!!!!!!!!!!!snad sa konecne odhodlam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. waw parada, ja sa odhodlavam urobit susi uz niekolko rokov,ale stale nic :o)....no musim uz nabrat odvahu!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dakujem:-) neboj sa a vrhni sa do toho! ale upozornujem ze je to tazko navykove, potom ma clovek potrebu robit ho aspon raz za 2 tyzdne :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Anetka,
    V ramci mojho prologu musim povedat, ze to tu mas vskutku uchvatne, famozne, ocarujuce!Obcas to tu pokukam, posliedim, pošpíízujem :D a musim povedat, ze klobuk dole! Kazdopadne, ja som tiez taky fanatik do kulinarcenia, ale, bohuzial, nieto moc casu :( (ja ubohy zemepaan :D) ale toto tvoje sushi ma doslova dohana do krajnosti, a ked chodim vzdy okolo nasej domacej sushi knihy, tak mi to uz doslova nedalo...Ja som sa tiez prednedavnom vratila z Tokya tak si vravim, ze musim vyskusat urobit aj vlastnorucne, len jedine coho sa bojim, je ci kupim dostatocne cerstve suroviny,predovsetkym ryby...Ak by som ta mohla poprosit, nevedela by si mi dat nejaky suci tip? :)
    Dakujem
    Janka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Boze Janka, dakujem dakujem za vsetky tie chvaly!!!
    Suci tip na cerstve ryby je naozaj tazka vec tu na Slovensku. Napr. tu v Ziline sa daju cerstve ryby a plody mora vozia len do Metra a mame zistene ze ich vozia vzdy vo stvrtok, tak preto ich tam kupujeme vo stvrtok alebo v piatok. Fakt, treba si takto pozistovat. Akoze ano, cerstve ryby maju aj v hypermarketoch, ale tie kusky na tom ľade tam vzdy vyzeraju tak skapato a ze tam lezia uz 2 tyzdne. V tom Metre viem, ze to ide na odbyt, takze tam fakt vykladaju cerstve. Kazdopadne verim ze v Bratislave napriklad je isto 100 dalsich moznosti. A napr. v Brne je specialny sushi obchod so vsetkym - i rybami.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ved prave to...vyzeraju ako po cholere :D vzdy skumam ci maju leskle oci, a kurnik, nikdy v nich nevidim svoj odraz :D:Dno...ale, kazdopadne, dakujem za tipy :)vyskusam popozerat po rybkach aj vo Viedni. Inac zabudla som poslednu pochvalu a tu si fakt ze neodpustim...VZDY MATE SUPER OBRUSY NA STOLE!! :D fakt, strasne sa mi pacia!!

    Dakujem, Janka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. jeeeeeeeeej to je supeeer, diiiiik!!!:-D poviem mame, ona bude nadsena, ona je u nas spravca obrusov:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj tvoja stranka je fakt uzasna a to sushi ma fakt dostalo urcite vyskusam

    OdpovedaťOdstrániť
  9. jeeej dakujem, som velmi stastna ze sa ti paci moj blog :-) ked vyskusas, urcite napis ako to dopadlo

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Aneta tak dnes som vyskusala sushi podla Teba-dopadlo famozne.Manzel povedal ze lepsie ako v restike, tak vdaka za skvely napad :o) akurat neviem najst grif ako to dobre zmotat s tou podlozkou, maki mam take "malo utiahnute"
    Boba

    OdpovedaťOdstrániť
  11. to som velmi stastna!!! a ako urobit pevnejsie maki? Hm, neviem, potrenovat, mne to tiez nejde vzdy na prvy sup. kazdopadne na zaciatok daj ryzu hned od kraja a na konci nechaj asi 1 cm riasy cisty. a potom uz len silno utlacaj pri zmotavani.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. kde kupujes rybycky na sushi?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Cerstve ryby je naozaj tazka vec tu na Slovensku. Napr. tu v Ziline sa daju cerstve ryby a plody mora vozia len do Metra a mame zistene ze ich vozia vzdy vo stvrtok, tak preto ich tam kupujeme vo stvrtok alebo v piatok. Fakt, treba si takto pozistovat. Akoze ano, cerstve ryby maju aj v hypermarketoch, ale tie kusky na tom ľade tam vzdy vyzeraju tak skapato a ze tam lezia uz 2 tyzdne. V tom Metre viem, ze to ide na odbyt, takze tam fakt vykladaju cerstve. Kazdopadne verim ze v Bratislave napriklad je isto 100 dalsich moznosti. A napr. v Brne je specialny sushi obchod so vsetkym - i rybami.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. ahoj... das ten link alebo adresu na ten obchod v brne? pls...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. uff mrzi ma to, kupovala to tam kamaratka z brna, naozaj netusim nazov ani adresu toho obchodu :-(

      Odstrániť
  15. Ahoj Anetka. Uzasne..ako vsetko co robis. Slinka.mi tecie po brade. Prosim ta, nevies ci este stale plati, ze do Metra v Ziline vozia cerstve ryby vo stvrtok? Dakujem za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj Anetka. Uzasne..ako vsetko co robis. Slinka.mi tecie po brade. Prosim ta, nevies ci este stale plati, ze do Metra v Ziline vozia cerstve ryby vo stvrtok? Dakujem za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!