nedeľa 30. mája 2010

Zemiakové suflé so syrom s bielou plesňou

Nerozumiem, ako mi mohlo takéto niečo ujsť. Zemiakové suflé je bomba! Každý miluje obyčajné zemiakové pyré s muškátovým orieškom a keď ho zmiešate s vajciami a plesnivým syrom, je z toho neskutočne dobrá a pritom úplne jednoduchá vec. A neskutočne sexi príloha. Toto je premiéra mojich zapekacích misiek na suflé. Ja som vedela, že to nie je zbytočnosť.

Podávala som ho ako prílohu na oslave narodenín - tu si môžete pozrieť fotku kompletného menu.

_______________________________________
Ingrediencie na 8 misiek:
- 1 kg zemiakov (múčnych, rozváravých)
- 400 g syra s bielou plesňou (brie/hermelín/...)
- 6 vajec
- soľ, mleté čierne korenie
- nastrúhaný muškátový oriešok
- 8 PL masla
- 2 PL zemiakového škrobu, prípadne kukuričného
- 250 ml smotany (percento tuku si zvoľte vy podľa svedomia :-D)
- maslo na vymazanie misiek

1. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Zo syra nakrájame pár pekných trojuholníčkov navrch na ozdobu a zvyšok nakrájame na kocky. Misky na suflé vymažeme maslom.

2. Zemiaky po uvarení zlejeme a ešte horúce ich rozmixujeme s maslom a smotanou. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

3. Do kaše vmiešame škrob, žĺtky a syr nakrájaný na kocky. Zvlášť ušľaháme sneh z bielkov a zľahka ho vmiešame do zemiakov.

4. Kašu rozdelíme do zapekacích misiek. Na každú misku dáme pár trojuholníčkov syra, ktorý sme si odložili. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme 20 minút.

3 komentáre:

  1. Ahoj Anetka, vyzerá to super, len by ma zaujímalo, či tá smotana má byť sladká alebo kyslá.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. sladká. buď smotana na varenie alebo na šľahanie:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!