pondelok 12. júla 2010

Vysoká škola cookies: cookies so skaramelizovanými orieškami a čokoládou

Rozhodla som sa vyskúšať údajne najlepší recept na čokoládové cookies podľa receptu Best Ever Chocolate Chip Cookies, ktorý vymyslela autorka blogu Sugar Plum. V tomto recepte opisuje rôzne kroky v príprave cookies, ktoré robia z obyčajných cookies božské cookies. Do cookies sa dáva zhnednuté maslo, ktoré má orieškovú chuť a vlašské orechy sa opekajú na masle s cukrom a následne zapekajú v rúre. Trošku pracné, ale tie orechy po vytiahnutí z rúry sú neskutočne dobré. A sú fakt mňam! 

_________________________________________________
Ingrediencie: (cca 46 ks cookies, skutočne dosť veľká dávka!)
Na opečené oriešky:
- 2 PL masla
- 1/4 šálky kryštálového cukru (1 šálka = 230 ml)
- 1/2 ČL soli
- 1 a pol šálky nahrubo nasekaných vlaškých orechov
Cesto:
- 225 g masla
- 4 a pol šálky hladkej múky
- 2 a pol ČL sódy
- 2 ČL soli
- 110 g zmäknutého masla
- 2 šálky hnedého cukru
- 1 šálka bieleho cukru
- 4 veľké vajcia
- 4 ČL vanilkového extraktu
- 335 g nasekanej hnedej čokolády

1. Predhrejte rúru na 190 stupňov. Na panvici rozpustite na strednom ohni 2 PL masla. Primiešajte cukor, soľ a varte 1-2 minúty. Pridajte nasekané orechy, premiešajte, aby boli dobre obalené. Vysypte orechy na plech alebo panvicu vhodnú do rúry a nechajte zapiecť 5 minút. Nechajte ich schladnúť a rúru vypnite, pretože ju budete potrebovať najskor za hodinu a pol.

2. Na panvici rozpustite na miernom ohni 225 g masla. Nechajte maslo zovrieť, občas premiešajte a varte 5-7 minút, kým nebude zhnednuté. Dajte bokom chladnúť. V mise zmiešajte múku, sódu a soľ.

3. Vo veľkej mise mixérom zmiešajte 110 g zmäknutého masla, šálku bieleho cukru a 2 šálky hnedého cukru, šľahajte asi 1 minútu. Pridajte zhnednuté maslo a šľahajte ďalšiu minútu. Pridajte vajcia, vanilkový extrakt a všetko dobre vyšľahajte. Potom postupne pridávajte múku so sódou a soľou a mixérom spojte dohladka.

4. Varechou primiešajte orechy a nasekanú čokoládu. Cesto dajte do chladničky na hodinu alebo do mrazničky na 45 minút.

5. Rúru dáme vyhriať na 190 stupňov. Na papier na pečenie naukladáme kopčeky cesta rukou sploštíme. Dávame maximálne 8-9 kusov na 1 plech, pretože sa veľmi rozlievajú. Doporučujem dávať maximálne 1 veľkú kopcovitú polievkovú lyžicu cesta. Pečieme 10 minút. Po urobení kopčekov cesta dáme zvyšné cesto naspäť do chladničky a vyberieme ho opäť až už keď budeme robiť ďalší plech. Mne vyšlo až 6 či 7 plechov.

13 komentárov:

  1. hmmm môž byť fajné tieto cookies. mne osobne by stačili iba tie skaramelizované oriešky:) ale drahý čokomil by isto protestoval...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anetka, tam ide skutocne az 300 g masla??? Hladam nieco trvacne na rodinny tabor, tak neviem, ci sa cez vikend neuchylim k tymto cookies. Ak ich nezo--rieme skor, co myslis, aku maju trvanlivost?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ano ano, az 300 g. nie je to zrovna najdietnejsi recept, ja viem O:-) a trvanlivost maju dobru, ja som ich mala vo vzduchotesnych nadobach az dva tyzdne a boli stale lepsie a lepsie, zuvackovitejsie

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gonzales: presne nad tym som aj ja rozmyslala dat tam len tie oriesky, resp. o cosi viac. myslim ze by to bolo super, podla mna ta cokolada zbytocne prebija tu uzasnu chut orieskov. nabuduce asi vyskusam prave take.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Desať bodov z desiatich, fantasticke cookies, len nabuduce tam tu sol nedam, neviem preco je skoro v kazdom sladkom recepte, vzdy ju tam citim :D
    Miska

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Som velmi rada ze chutili, ja celkovo skusam vela recepto v na cookies, chcem objavit ten naj, lebo zatial sa mi este nepodarilo ani raz upiect take dobre cookies ako maju v Subway alebo v Marks & Spencer. najblizsie planujem urobit pepermintovo-cokoladove, snad budu zas o cosi blizsie k idealu. a co sa tyka tej soli, ja viem, ze ju tam je citit, lenze americania davaju tu sol tam tak aby praveze bola citit. oni su v tomto divni, oni aj posypavaju karamel solou atd. mne to tiez moc nereze, tiez ju tam nabuduce asi nedam.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. anetka su super mojmu muzovy chutnali prave take slane kedze aj francuzi maju radi slany karamel tak su suprove dakujem za recept erika......

    OdpovedaťOdstrániť
  8. som velmi stastna ze si tak zahviezdila!!!:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. minule v telke dávali šéf kuchárov, že tá soľ tam je na vyzdvihnutie sladkej chuti :) divné, a že by sa mala dávať do každého sladkého receptu

    OdpovedaťOdstrániť
  10. anet ďakujem za inšpiráciu, recpet je trošku zdĺhavejší, ako iné cookies, ale sú fakt skvelé. mám len jednu "výhradu" - naozaj si tam dala 3 šálky cukru? veď to je asi 450 gramov... ja som dala 250g a aj tak sa mi zdajú trošku presladené. no a čo sa týka soli, myslím že tam určite patrí (soľ zvýrazňuje chute ostatných surovín) ale rozhodne nie 2,5 ČL, ale asi tak 1, predsa len nie sme na to tak zvyknutí, ako američania...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano, dala som 3 salky. ak sa ti zda vela, daj 2 aj cosi, ale isto nie menej. ja viem, ze je to nechutne vela cukru, ale zuvackovitost a proste ta specificka struktura pravych brownies zavisi prave od tohto mnozstva cukru v kombinacii s maslom atd... ak das malo cukru, cookies budu isto mnam, ale tazko povedat, ci budu take zuvackovite.

      co sa tyka soli, to uz si kazdy musi urcit podla seba:-) mne ta sol neprekaza, ale uznavam, ze niekomu to moze poriadne vadit.

      Odstrániť
  11. Milá Anetka, chcem sa Ti poďakovať za Tvoj blog..rada skúšam v kuchyni nové nápady a Tvoje recepty sú pre mňa obrovskou inšpiráciou :) a čo je hlavné, vždy mám s nimi obrovský úspech..nie je nič lepšie ako keď vidím,že všetkým chutí a počúvam slová chvály.. tak vždy si spomeniem,že tá chvála patrí aj Tebe :) ešte raz ďakujem a teším sa na nové recepty :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!