štvrtok 19. mája 2011

Paella s chorizom, kuraťom a lososom

Mama prišla domov s nápadom urobiť si poctivú a hypermäsovú paellu. Kúpila riadny kus choriza, kuracie stehná a lososa urobili sme mega množstvo, čo aj tak nestačilo, pretože bola taká dobrá, že na tretí deň už bolo po nej:-(

_____________________________________
Ingrediencie na veľký pekáč plný paelly:
- cca 8 vykostených horných kuracích stehien
- olivový olej
- 2-3 steaky z lososa
- 200 g choriza
- 2 cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 4 červené papriky
- 2 kopcovité ČL údenej mletej červenej papriky (dá sa kúpiť napr. v Marks&Spencer)
- 1 zarovnaná ČL šafránu
- čili - podľa chuti
- 3 šálky ryže
- 4 a pol šálky vody
- 3 kocky slepačieho bujónu v bio kvalite bez glutamátu
- 300 g mrazeného hrášku
- 2 hrste nasekaných fazuľkových luskov na dlhšie kusy (nemusí byť)
- soľ, korenie
- citrón na podávanie

1. Kuracie stehná nakrájame na väčšie kusy a osolíme. Veľkú panvicu na paellu alebo niečo podobné (ja som použila veľký liatinový pekáč) dajte na sporák, rozohrejte v nej trochu olivové oleja a opečte na nej kúsky kuraťa, stačí po 5 minút z každej strany. Kurča vyberieme z panvice a dáme bokom.

2. Do panvice dáme opäť trošku oleja a opečieme na ňom celé steaky lososa, ktorú trošku posolíme. Steaky pečieme maximálne 4 minúty z každej strany. Lososa dáme zatiaľ tiež bokom.

3. Nakrájame si nadrobno cibuľu, cesnak a na väčšie kúsky nakrájame aj chorizo. Do panvice, v ktorej sme doteraz opekali všetko mäso, vsypeme chorizo a opečieme ho, kým z neho nevytečie tuk. Potom pridáme cibuľu, cesnak a dusíme, kým cibuľa nezačne mäknúť. Potom prisypeme aj na veľké kusy nakrájanú červenú papriku a pravidelne miešame.

4. Zatiaľ si dáme do rychlovarnej konvice 4 a pol šálky vody. Ryžu poriadne prepláchneme.

5. Keď je cibuľa dostatočne opečená a paprika tiež zmäknutá, prisypeme údenú mletú červenú papriku, čili a šafrán. Poriadne okoreňte čerstvým mletým korením. Pridáme prepláchnutú ryžu a všetko zalejeme horúcou vodou. Vhodíme rozdrobené kocky bujónu. Pridáme kúsky kuraťa. Prisypeme hrášok (ak nemáte mrazený hrášok, ale iba sterilizovaný, teraz ho nepridávajte, ale vmiešajte ho až úplne nazáver do hotovej paelly) a nasekané fazuľkové lusky. Paellu osoľte tak, aby keď ochutnáte vodu, ktorou je všetko zaliate, budete cítiť jemné presolenie. Paellu zakryte a buď varte 17 minút alebo ju vložte do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov a tiež ju tam nechajte 17 minút.

6. Po dovarení ryžu ochutnajte a ak ešte nie je úplne dovarená, vráťte ju na sporák alebo do rúry. Opečené steaky lososa rukou rozoberte na väčšie kusy a opatrne ich zamiešajte do hotovej paelly. Ku každej porcii dajte veľký mesiačik citróna alebo ju rovno polejte trochou citrónovej šťavy.

11 komentárov:

  1. mňam, dávno som už nejedla dobrú paellu...tá tvoja vyzera úžasne Anetka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fuuuha anetka, už dávno si nič nedala a toto vypadá uchvatne, asi to skúsim v nedelu k obedu. mňááááááám.PS: konečne si tu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. teda Anetka, to vypada na riadne lukulske hody. a z jednej panvice! :) vyzera to skvele aj ked ja som z paelly vobec nebola potesena v spanielsku .. no boli sme v hoteli, kde velmi zle varili, takze asi preto mam take blbe spomienky na paellu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Waaau! Neskutocne dobra kombinacia!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tina24: diik:-) ale sklamem ta, este nie som uplne "tu", este budem mat dlllho skuskove, teraz bude moj blog este dlho stagnovat:-(((

    OdpovedaťOdstrániť
  6. evitchka: to ma mrzi, ale na tejto paelle sa naozaj neda nic pokazit

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Veľκý výbeг tovаru na eshope wwω.
    korox.sk ν kategοrii noznice , nаpríklad nοžnice Donаu
    klаsické 16 cm, nοžnice Sоft griρ 14cm moԁré Dοnаu, Nožnice Donau klaѕiсké 20,
    5 сm.
    Feel free to visit my webpage - noznice

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!