piatok 20. mája 2011

Torta Kolibrík s vlajočkovou girlandou

Tentokrát som piekla tortu na narodeniny. Upiekla som Hummingbird Cake, čiže v preklade niečo ako torta Kolibrík. Receptov na túto tortu je na Internete neúrekom, lebo je to v zahraničí obľúbená klasika. Je to torta z úžasného vláčneho cesta plného banánov, ananásu, orechov a škorice. Ja som postupovala podľa naozaj skvelého receptu z knihy The Hummingbird Bakery Cookbook, čo je kniha receptov, ktorú vydala slávna cukráreň Hummingbird Bakery v Londýne.

A čo sa týka zdobenia - mojej girlandy z vlajočiek s nápisom "Peťko má už 27" - tú si ľahko vyrobíte aj vy, mne to trvalo asi len 30 minút. Nápad mám z tejto stránky a keď si tam kliknete, môžete si tam aj stiahnuť už hotové PDF s predkreslenými vlajočkami s celou abecedou. Vytlačíte si farbu, ktorú len chcete, vlajočky navlečiete na nejakú peknú šnúrku alebo stužku a priviažete ich alebo prišijete ihlou o dve slamky na pitie, ktoré potom zastrčíte do torty. A paráda je na svete!
_____________________________________
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 300 ml slnečnicového oleja
- 270 g ošúpených banánov a popučených
- 1 ČL mletej škorice
- 300 g hladkej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL soli
- 3 ČL vanilkového extraktu
- 100 g ananásu nakrájaného na malé kúsky
- 100 g nasekaných pekanových alebo vlašských orechov
Krém /Cream Cheese Frosting/:
- 450 g práškového cukru (Znížila som množstvo cukru, pretože v pôvodnom recepte to bolo úplne vražedné množstvo. A aj po znížení to bolo stále poriadne sladké. Wow!)
- 120 g zmäknutého masla
- 250 g cream cheese (ale niečoho podobného: mascarpone/ricotta/Lučina...)

Korpus by sa pôvodne mal robiť tak, že cesto vylejete do 3 foriem o priemere 20 cm a naraz ich dáte piecť do rúry. Keďže ja a asi ani vy nemáte 3 takéto formy, musíte nejako zaimprovizovať. Ja som cesto robila 3x a postupne som ho teda aj 3x piekla, pretože mám len jednu formu o priemere 20 cm. Cesto sa ale pripravuje veľmi rýchlo, takže to nebolo až také zdĺhavé. Dokonca ani množstvo surovín nebolo problém rozdeliť na 3 časti, pretože tam idú práve 3 vajíčka atď.

Postup:
Rúru predhrejte na 170 stupňov. Vo veľkej mise zmiešajte elektrickým mixérom cukor, vajcia, olej, banány a škoricu, kým sa nespoja. Trvá to maximálne 2 minúty. Pomaly po častiach pridajte múku, sódu, soľ a vanilkový extrakt a všetko dobre vyšľahajte do hladkej zmesi. Varechou vmiešajte ananás a orechy.

Cesto rozlejte do troch foriem o priemere 20 cm a uhlaďte povrch cesta. (Ak idete piecť korpus postupne na dva alebo tri krát, rozdeľte si suroviny :2 alebo :3 a postup zopakujte.)

Korpusy dáme piecť do rúry na 25 minút, až kým nebude cesto zlato-hnedé a pružné. Korpusy nechajte vychladnúť na mriežke.

Urobíme si krém. Maslo vymiešame s cukrom. Pridáme všetok cream cheese a všetko šľaháme, až kým krém nebude hladký a dokonale spojený. Krém dáme zatiaľ do chladničky, aby maslo v ňom stuhlo a tým pádom nám bude pri zdobení torty menej tiecť.

Vychladnuté korpusy spojte krémom (nešetrite tak ako ja, pokojne ho dajte medzi poschodia viac) a napokon potrite zvyšným krémom aj zo všetkých strán. Až do podávania skladujeme v chladničke.

29 komentárov:

  1. Nádherný dort! také bych chtěla mít někoho blízkého, kdo by mě v den mých narozenin překvapil takovou úžasně nazdobenou a dobrou dortičkou. Úplně se mi sbíhají sliny, protože v receptu je všechno, co skutečně miluju. Tak doufám, že jste si tu oslavu opravdu užili a tobě, Anetko, přeju pohodové zkouškové. Tvůj Peťo ani neví, jaký v tobě má ukrytý poklad!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ten je krasny! Doufam, ze si te Peto nalezite rozmazluje, kdyz mu delas takove dorty :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fantazia!! Krasne to vyzera, ked je ta torta taka mensia a vysoka, musim si asi zakupit taku formu, mam len 26cm a to je priliz velke. A tie vlajocky su tiez super napad - hned vyuzijem, dieta ma 3 roky, budem tvorit :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak toto je super! Mne sa velmi paci ten napad s vlajockami, ten je skvelyyyy!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Madla: dakujem za pochvaly!!! oslava bola taka vselijaka, dokonala torta bohuzial uspesnu oslavu nezarucuje ako som zistila:-( ale to je jedno, ja som bola kazdopadne stastna, ze torta chutlila:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lucia: ano ano, ma to nieco do seba. mne sa tiez pacia take vysoke torty. ja som moju formu kupila v hypertescu

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Marianna: aj mne sa ten napad velmi paci, bola som uplne nadsena, ked som to nasla na tej stranke TomKatStudio

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jeeej krasna torticka!! A sranda, tuto knihu som si doviezla v pondelok priamo z Londyna, kde som bola cez vikend ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anetka, torticka vyzera byt velmi chutna a ta girlanda ma uplne dostala. Skveleeeeeeeeee.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Adusha: tak to je nahoda:-))). ja mam knizku len pozicanu od kamosky, ale vyzera byt naozaj fajn

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Anetka,nadhernu torticku si stvorila!!!!a ta chutna vlajocka ma uplne dostala,podobne nieco mam uz dlhsiu dobu ulozene v pc,ale este som neskusala..origooooss,a stylove!!!:)a nepochybne chutneeee♥

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Kolibřík se ti vážně povedl :) Ještě jsem o něm nikdy neslyšela, ale vypadá moc hezky a taky recept je úplně slintání-vyvolávající :) Hned bych s Peťom měnila :D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahojky super napadik na taketo recepty, ktoré inšpiruju :) pekný blogík tak teda sledujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Mauka:dakujem Matka, vlajocka je fakt super, ja som z nej bola uplne vo vytrzeni ked som ju objavila na nete:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Catalina: ano, recept je super a aj je dokonca dosť jednoduchý. proste paráda.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Margareta Victoria: jeeej dakujem:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. krasne je to:))
    keby viem piect... hned sa do toho pustim:D

    OdpovedaťOdstrániť
  18. :-))) myslim , ze takuto tortu by si hravo zvladla! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. To je báječná inspirace. Jednak dort vypadá a určitě i chutnal úžasně a papírové girlandičky mě dostaly. Nedávno jsem se je na narozeninový dort mého milého snažila udělat z barevných papírů a byla to hrozná piplačka. Díky za super tip ;-). Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Vivi, som stastna, ze som ta inspirovala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. anet, uvažujem o kúpe knihy The Hummingbird Bakery Cookbook a chcem sa ťa spýtať na tvoj názor na ňu... či by si si ju kúpila znovu, či z nej pečieš pravidelne, atď. ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. no, takto, ja ju nemam, ja som ju mala pozicanu od kamosky. asi by som si ju nekupila. je super, ale je isto vela inych lepsich knih. je v nej malo takych tych veci ze "wow!! zaujimavy napad! to by mi vzivote nenapadlo, musi to byt uzasne". na druhej strane su v nej vsetky tradicne recepty na klasiky: angel food cake, chocolate cake, mississippi mud cake ci ako sa to vola,vanilkove mufiny, citronove, red velvet cake, chocolate chip cookies, double chocolate cookies, atd. tie recepty podla mna aj naozaj funguju, co som ja piekla zatial, tak vsetko vyslo fajn, ale je fakt, ze vsade pouzivaju tony, tony cukru a vsade je ten princip ze vyslahajte cukor s maslom do peny a ja proste nemam taky dobry mixer, ktory by to zvladol, cize mi dve tretiny receptov nejdu zrealizovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. ďakujem veľmi pekne za vyčerpávajúcu odpoveď :-))) tak s tým cukrom som zmierená, ja už automaticky u anglických a amerických receptov delím cukor 3 až 4. s mixérom problém nemám a práveže mi vyhovuje, že tam sú všetky tie klasiky, niečo také som od tej knihy aj očakávala, lebo mi taká zatiaľ chýba.
    ps: budem rada, ak budeš aj v budúcnosti uverejňovať príspevky ako tento http://anetagoesyummi.blogspot.com/2012/01/ake-vianocne-darceky-dostava.html lebo napr. nad tým novým jamiem som rozmýšľala, ale nebola som si istá, ale ty si ma utvrdila v tom, že ho musím mať :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!