pondelok 5. septembra 2011

Zapečené figy s medom

Tak a je tu druhý a posledný recept z tých úžasných fíg, ktoré som si priniesla z dovolenky. Najsexi šalát na svete z fíg bol božský, ale chcela som ešte vyskúšať aj nejaký figový dezert. Kým som bola na dovolenke, prišiel mi do schránky najnovší septembrový Apetit, v ktorom boli práve tri dvojstránky venované figám. Ako na zavolanie. Tak som si vybrala práve tento dezert a bola to fakt dobrota neskutočná. Odporúčam!
_________________________________
Ingrediencie na 4 porcie:
- 20 fíg
- 3 PL masla
- 4 PL medu
- hrsť nesolených pistácií alebo mandlí (ja som použila pistácie v karameli a smelo odporúčam! isto by boli perfektné a mandle v karameli. len ich dajte do mikroténového vrecka a podrvte ich valčekom na cesto a pridajte ich až na záver, nie ešte pred pečením.)
- 1 ČL mletej škorice
- 250 g gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany 
- 1 vanilkový cukor
- kôra a šťava z 1 pomaranča

1. V rúre zapnite funkciu gril a predhrejte ju na stredný stupeň. Nachystajte si 4 zapekacie misky (prípadne to upečte v jednej veľkej).

2. Figy umyte, rozkrojte zvrchu do kríža a roztvorte ich trochu. Po 5 kusov ich rozdeľte do misiek. Maslo nakrájajte na malé kocky a do každej roztvorenej figy vložte kúsok masla. Každú päticu fíg polejte 1 PL medu, posypte troškou škorice a nasekanými orechmi (ak idete použiť orechy v karameli, teraz ich nepridávajte.). Dajte misky na cca 5 minút do rúry pod gril, kým figy trochu nezhnednú.

3. Zatiaľ jogurt zmiešajte s vanilkovým cukrom, pomarančovou kôrou a šťavou. Po vybraní misiek z rúry rozdeľte do všetkých zapekacích misiek jogurt a môžete podávať. (Ak používate orechy v karameli a máte ich už podrvené, teraz nimi posypte hotový dezert.)

13 komentárov:

  1. No toto by určite chutilo mojej manželke. Zbožňuje figy.
    P.S. Dajte si na blog "google+1-tlačítko" pre jednoduchšie zdieľanie pre ostatných.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mňam, figy moc nemusím, ale práve ty si ma nane nalákala

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja figy veeeelmi lubim, toto by mi zarucene chutilo ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bože tie figy, mňam, ale tá nekresťanská cena v Tescu :-(. ľutujem že som si v chorvátsku neobrala.A toto vypadá véľmi jedlé. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mnaaaaaam, toto je podla mojho gusta. Figy milujeeeeeem, len akosi cerstve tu nie je vidno. Ked zozeniem urcite skusam aj sexi salat aj tento "skaredy" dezert:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ivana: ver, ze v takejto podobe by ti isto chutili;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. marianna: aj ja ich velmi velmi lubim! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. adriana: aj ja ich milujem takze chapem nadsenie:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!