pondelok 14. mája 2012

Jarné mini kuriatka na masle (alebo ako urobiť z obligátneho kuraťa štýlový zážitok)

Na oslavu mojich menín sme si upiekli takéto krásne mini kuriatka. Je to zážitok chuťový a aj estetický. Keď už si zadovážite takéto kuriatka, je podľa mňa morálna povinnosť dochutiť ich len veľmi citlivo a neprehnať to. Nerúhajte sa a neprerážajte ich úžasnú chuť inými výraznými ingredienciami. 

My sme z nich boli úplne bez seba, je to naozaj delikatesa. A asi najviac v tranze z nich bola moja stará mama, ktorá také niečo ešte nikdy nevidela a pri jedení úplne híkala od radosti:-)

Takéto jarné kuriatka kúpite napríklad v Metre. Ak sa chcete o nich dozvedieť na nete niečo viac, googlite ich pod pojmami poussin, prípadne coquelet.
__________________________________
Ingrediencie na 4 porcie:
- 4 jarné kuriatka
- 125 g masla
- 1 citrón
- čerstvo mleté čierne korenie
- morská soľ
Príloha je len a len na vás, my sme si urobili nové zemiačky poliate maslom a varenú špargľu.

Kuriatka umyte, osušte a zviažte im nožičky. Posypte ich korením, soľou a do vnútra každého kuriatka vložte osminu citróna. Kuriatka vložte do pekáča, poukladajte na ne kúsky masla a pečte pri 220 stupňoch 30 minút zakryté alobalom. Potom alobal odokryte, popolievajte ich stečeným maslom a pečte, až kým nebudú mať chrumkavú kožu. Nazáver do výpeku prilejte šťavu zo zvyšnej polovice citróna. Kuriatka rozdeľte na taniere a polejte výpekom. Brú chuť! 

8 komentárov:

  1. tak take som veru ani ja nevidela a tiez hikam .-) a este to tak chutne a zdravo vyzera, veru

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňáááááám!!! Kedysi som jedla "kuriatka na kuriatkach" na jednej posh akcii a odvtedy ich zháňam, takže vďaka za tip :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hmmm...na také kurčiatko by som sa nechal prehovoriť :)...perfektne pripravené...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vypadaji bezvadne, a s tim chrestem bych si je dala taky hned :) Myslim, ze se mi dnes o maslovych mini kuratkach bude zdat :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka,a ja som ani nevedela,ze mas meniny..tak vsetko najlepsie teda takto dotatocne:) moja sestra ma meniny ze vraj zajtra,a to je tiez Anetka:)ale ona to oslavuje stale inak,raz podla ceskeho,potom zas na Annu,sama sa nevyznam:))..kuriatka vyzeraju famozne,a ja mam na mini jarne kuriatka len tie najlepsie spomienky,kedze to bolo prve jedlo,ktore pre mna moj Boris kedysi daavno pripravil:))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jéj, závidím ti ta malá chutná kuřátka, u nás na malém městě je něco takového nemožné. Vypadá to opravdu stylově, jarně, jednoduše a elegantně. Ach, hned bych si dala!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. keď som zbadala u nás v obchode mini kuriatka, vedela som, že ich musím vyskúšať. ale ako ich pripraviť? našťastie som narazila na tvoj recept, a úplne s tebou súhlasím, okrem soli a korenia stačí len maslo a citrón. kuriatka nemali chybu, je ťažké opísať aké mali jemné mäso. rozhodne tento recept odporúčam. viktoria.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!