pondelok 12. januára 2015

Indické kura s kuskusom, moja obľúbená klasika


Ide o jednoduché jedlo, ideálne na papučové večery, keď sa vám nechce nič riešiť a chcete sa len šťastne najesť. U nás doma je tento recept obľúbenou klasikou a nedáme naň dopustiť;-)

Ak si chcete pozrieť na mojom blogu aj ďalšie recepty z kuskusu, klinite sem.
______________________________________
Trošku upravený recept z BBC Good Food
Ingrediencie:
- 4 celé kuracie stehná alebo 8 vrchných kuracích stehien alebo 10 spodných kuracích stehien
- 2 kopcovité PL garam masaly
- olej
- 2 cibule, nadrobno nakrájané
- 3 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
- 3 ČL kurkumy
- cca 300 - 400 ml slepačieho vývaru
- 2 hrste zelených olív
- šťava a kôra z 1 citróna
- 2 cukety alebo 300 g zelených fazuliek
- hrsť nasekanej peržlenovej vňate alebo koriandru
- cca 300 - 400 g kuskusu
- korenie, soľ

Ak idete použiť cuketu, nakrájajte ju na polkolieska a opečte na troche oleja na panvici. Ak máte prichystanú zelenú fazuľku, orežte jej konce, nakrájajte ju na približne 4 cm dlhé kúsky, vhoďte do osolenej vriacej vody a varte zhruba 5 minút.

Celé kuracie stehná rozrežte na vrchné a spodné časti. Všetkých 8 kúskov omyte, osušte, osoľte, okoreňte a posypte polovicou kurkumy a garam masaly. Kúsky kuraťa opečte na rozohriatom oleji vo veľkom kastróli s hrubším dnom z každej strany po 3 minúty. Kurča dajte z hrnca preč a odložte zatiaľ bokom.

Do toho istého hrnca pridajte ešte trošku oleja a opečte na ňom cibuľu, cesnak, potom pridajte kurkumu, garam masaly a miešajte ešte 1 minútu. Potom vsypte do hrnca naspäť kúsky kuraťa a zalejte ich vývarom tak, aby bolo kurča aspoň do 3/4 ponorené. Duste cca 30 minút, kým bude kurča úplne mäkké.

Potom kurča opäť vyberte von a dajte bokom. Do šťavy, ktorá vám zostala, pridajte citrónovú šťavu a kôru a ochutnajte ju. Pridajte soľ, korenie a ak je málo výrazná, pridajte pokojne aj viac garam masaly. Šťava by mala byť dosť silná a aj mierne presolená, pretože kuskus je mdlý a treba ho ochutiť. Ak je šťavy viac ako 400 ml, nechajte šťavu redukovať v nezakrytom hrnci pri najsilnejšom výkone šporáka.

Do vriacej šťavy z kurčaťa pridajte olivy a kuskus. Sporák vypnite, hrniec zakryte a nechajte kuskus bokom 5 minút nabobtnať. Nazáver prisypte petržlenovú vňať, cuketu alebo zelenú fazuľku a všetko dobre premiešajte vidličkou. 

8 komentárov:

  1. super inspirace! příští víkend uvařím ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no ,ja sa teda urcite nenecham odradit a verim ti kazde slovicko :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Co je garam masala? Inak vyzera to super, iste vyskusam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ivka, je to indicke korenie, chutovo nezamenitelne a vsestranne vyuzitelne. u nas sa da kupit v Metre, vo vacsich mestach aj v specializovanych obchodikoch na koreniny a speciality a urcite aj niekde na internete. potom ho mozes vyuzit prakticky vo vsetkych indickych jedlach.

      Odstrániť
  5. Já ti věřím Anetko! A recept ukládám, dovedu si živě představit jak to musí být dobré!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Toto je pre mňa najfantastickejšie jedlo..... proste ochutnala som a už nikdy nechcem prestať. Mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môj manžel by s tebou určite absolútne súhlasil! Aj on ho tak miluje :-)

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!