pondelok, 1. decembra 2014

Kokosová bábovka s limetkovou polevou

Zatiaľ najvydarenejšia bábovka, akú som kedy piekla. Vláčna, nadýchaná a pritom maslová a poctivá. Chutila skvele aj po štyroch dňoch. A ak nemáte chuť na kokos, odporúčam túto pomarančovú ;-)

___________________________________
Na samotnú bábovku:
- 1 šálka hladkej múky (1 šálka = cca 240 ml)
- 3/4 šálky polohrubej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 225 g masla + trocha na vytretie formy
- 1 šálka + 5 PL krupicového cukru
- 4 veľké vajcia
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL kokosové extraktu (ja som ho nezohnala, takže som ho vynechala)
- 1/2 šálky kokosového mlieka
- 2 šálky kokosovej múčky
Na polevu:
- 1 a pol šálky práškového cukru
- šťava, prípadne i kôra z 1-2 limetiek

1. Rúru predhrejte na 175 stupňov. Veľkú formu na bábovku vytrite trochou masla a vysypte múkou.

2. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.

3. V ďalšej mise vyšľahajte mixérom maslo. Potom prisypte cukor a šľahajte ďalšie 2-3 minúty. Postupne pridávajte vajcia a naďalej šľahajte. Pridajte vanilkový i kokosový extrakt a dobre ho zaľahajte. Na tri krát postupne prisypávajte aj zmiešanú múku so soľou a práškom do pečiva. Pomedzi tieto tri várky postupne prilievajte aj kokosové mlieko. Napokon pridajte už len kokosovú múčku a šľahajte ešte zhruba pol minúty, kým vám nevznikne homogénne cesto.

4. Cesto premiestnite do formy na bábovku a pečte cca 40-45 minút, kým vám na špajdli nezostanú vlhé omrvinky.

5. Nechajte bábovku vychladnúť vo forme aspoň hodinu a potom ju vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.

6. Pripravte polevu. Do misy nasypte práškový cukor a prilievajte pomalinky limetkovú šťavu za stáleho miešania metličkou na sneh. Prilejte len toľko šťavy, aby sa poleva stala tekutou, ale musí zostať čo najhustejšia. (Môžete pridať i limetkovú kôru.) Polevou polejte bábovku a nechajte aspoň 30 minút stuhnúť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!