sobota 22. decembra 2012

Perníkovo-pomarančové cupcakes

Toto sú hebučké a voňavé perníkové orechové koláčiky plnené slivkovým lekvárom, potreté pomarančovým krémom a ozdobené skaramelizovaným vlašským orechom. Máločo vie urobiť Vianoce takými krásnymi.

Tieto cupcakes som piekla ako jedny z troch vianočných cupcakes. Určite vás nadchnú aj recepty na zvyšné dva druhy: malinovo-kokosové čokoládovo-karamelové cupcakes.

__________________________________
Recept na 15 ks
Perníkové cesto:
- 50 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
- 3 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 50 ml oleja
- 125 g polohrubej múky
- polovica kypriaceho prášku do perníka
- 50 g nasekaných orechov

1. Kryštálový cukor upálime na karamel a zalejeme vodou. Varíme do rozpustenia a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.

2. Žĺtky vyšľaháme do peny spolu s práškovým cukrom. Potom pridáme karamel, olej, múku, kypriaci prášok do perníka a dobre smiešame. V nádobe bokom vyšľaháme sneh z bielkov a opatrne ho vmiešame varechou spolu s orechami do zvyšného cesta. 

3. Papierové košíčky vložíme do dierok v muffinovom plechu a naplníme ich cestom do troch štvrtín. Pečieme 15-20 minút. Zvyšné cesto, ktoré sa nám nevmestilo do prvej dávky košíčkov, dáme zatiaľ do chladničky. Po upečení prvej dávky horúce koláčiky opatrne vyberieme, nové papierové košíčky naplníme zvyškom cesta a dáme do rúry.

Slivková náplň:
- slivkový lekvár, odporúčam tento nemecký, má úžasnú klinčekovú chuť

Pomarančový krém:
- 225 g krémového syra, mascarpone alebo philadelphie
- 55 g zmäknutého masla
- 110 g práškového cukru
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča

4. Mixérom zmiešame tvaroh/ricottu/mascarpone s maslom, potom pridáme kôru a cukor a znova všetko dohladka spojíme.

Dokončenie:
5. Do každého vychladnutého čokoládového koláčika vyrežte malý kužeľovitý otvor. Do každej dierky dajte 1 lyžičku lekváru a otvor uzavrite kužeľom cesta. Potom na každý koláčik nastriekajte pomarančový krém pomocou cukrárskeho vrecka. Môžete každý koláčik aj ozdobiť tak ako ja - vlašským orechom v skaramelizovanom cukre.

2 komentáre:

  1. Všechny cupcakes jsou super, mně se nejvíc líbí ty růžové a vypadá to na super kombinaci a máš je i moc hezky nazdobený, palec nahoru! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!