utorok, 19. februára 2013

Pečené minikuriatka plnené kuskusom s granátovým jablkom

A ešte jeden report z tohtoročnej valentínskej večere. Pôvodný recept je z vianočného Apetitu 2012. Mala som problém zohnať úplne malinké minikuriatka, podarilo sa mi kúpiť len takú divnú veľkosť, takže som podávala pol kuriatka na jednu osobu. Vy sa ale nenechajte zmiasť mojou improvizáciou a riaďte sa receptom nižšie. 

Každopádne je to jedlo nanajvýš sexi a ideálne na akúkoľvek slávnosť. Dobrota neopísateľná.


Ak si chcete pozrieť na mojom blogu aj ďalšie recepty z kuskusu, klinite sem.
______________________________________
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 3 veľké cibule
- 4 PL olivového oleja
- 1 PL hnedého cukru
- 2 PL balsamicového octa
- 1 šálka (250 ml) kuskusu
- 300 ml vriaceho kuracieho vývaru
- 2 drvené strúčiky cesnaku
- 80 g mandlí nasekaných na hranolčeky alebo píniových orieškov
- hrsť mätových lístkov
- hrsť petržlenovej vňate alebo koriandru
- 1 granátové jablko
- 4 minikuriatka
- morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 4 PL olivového oleja
- 10 vetvičiek čerstvého tymiánu
- 100 ml balsamicového octa
- 35 g hnedého cukru

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Na prudkom ohni na 4 lyžiciach oleja opekajte na panvici 3 cibule nakrájané na tenké polkolieska úplne do hneda, čiže cca 25 minút. Na záver pridajte cukor a ocot a miešajte ešte asi minútu. Skaramelizovanú cibuľu odložte bokom. 

Ošúpte granátové jablko. Dbajte na to, aby ste vyhodili všetky biele šupky, pretože tie obsahujú horkosť. Dve lyžice jadierok si nechajte bokom na záverečnú ozdobu. 

Kurací vývar priveďte k varu. Kuskus nasypte do veľkej misy a pridajte cesnak. Kuskus zalejte vriacim vývarom a misu zatvorte vekom alebo cez ňu rýchlo natiahnite potravinovú fóliu. Nechajte postáť cca 7 minút. Potom misu otvorte a kuskus premiešajte vidličkou. Prisypte do neho mandle, nasekanú mätu a petržlenovú vňať, semienka z granátového jablka, karamelizovanú cibuľku a všetko premiešajte. 

Kuriatka umyte, osušte a poriadne naplňte kuskusom. Zvyšný kuskus odložte bokom, budete ho potom servírovať ku upečeným kuriatkam. Kuriatka zašite ihlou a niťou, aby náplň počas pečenia nevyšla von. Kuriatkam zviažte aj nožičky, aby mali prekrížené stehná. Kuriatka potrite olejom, osoľte, okoreňte a posypte lístkami tymiánu. Kuriatka položte do pekáča prsiami dole. V miske zmiešajte ocot s cukrom, kým sa cukor nerozpustí a kuriatka ním popolievajte. Pečte zakryté alobalom alebo vekom 40 minút. Potom kuriatka poobracajte, aby boli prsiami hore, popolievajte vypečenou šťavou a pečte opäť zakryté domäkka. Potom pekáč odokryte a pečte ešte cca 10-15 minút do červena.

Upečené kuriatka servírujte so zvyšným kuskusom. Posypte zvyšnými granátovými jadierkami. 

1 komentár:

  1. Hned bych je ochutnala :) Taky mam rada kuskus s mandlemi a granatove jablko bych do nej vyzkousela, hned jak budu mit moznost. Ta kuze na kuratkach byla urcite skvele vypecena :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!