piatok 15. februára 2013

Valentínske čokoládové tortičky podľa Dity P.

Na známosť sa všetkým dáva, že ak chcete upiecť bezproblémovú a fantastickú čokoládovú tortu, toto je presne ten správny recept. Dita P. nesklamala. Ak ešte nemáte jej knihu Deník Dity P., z ktorej je aj tento recept, určite si ju kúpte. Nemá chyby.

Cesto:
- 250 ml vody
- 125 g masla + trochu na vymazanie formy
- 35 g kakaa
- 300 g hladkej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 400 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- 125 ml cmaru alebo jogurtu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Čokoládový krém:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 500 g horkej čokolády
- 140 g masla

Predhrejte rúru na 160 stupňov. V kastróliku na miernom ohni pomaly za stáleho miešania zohrievajte maslo, vodu a kakao, kým sa maslo rozpustí. Do veľkej misy nasypte múku, sódu a cukor. Prilejte teplú kakaovú zmes a všetko spojte mixérom. Nakoniec pridajte vajcia, cmar a extrakt a znova spojte dohladka.

Dve tortové formy o priemere 18 cm vymažte maslom a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie. Vylejte do nich rovnomerne cesto. (Ja som použila srdiečkové formičky - tento recept je dávna na 4 také srdiečkové tortičky o výške cca 15 cm ako hore na obrázku.) Pečte 40 minút. Cesto je upečené, keď z neho vytiahnete drevenú špajdľu, na ktorej neostanú vlhké odrobinky. Korpusy nechajte vychladnúť vo forme.

Zatiaľ si prichystajte krém. Vo vodnom kúpeli pomaly rozpustite maslo, čokoládu a smotanu. Občas premiešajte. Keď je čokoláda rozpustená dohladka, krém sa občasného miešania nechajte chladnúť, kým nestuhne, ale pričom sa bude dať natierať na korpusy.

Každý korpus po vychladnutí rozrežte vodorovne na dve polovice. Prvý plát položte na servírovací tanier a potrite ho štvrtinou krému. Potom položte druhý a opäť ho natrite štvrtinou krému. Postup ešte dva krát zopakujte. Hotovú tortu môžete ale aj nemusíte posypať cukrovými guličkami, ako som to urobila ja.

8 komentárov:

  1. No vypadá to ohromně, asi si ten Deník Dity P. fakt budu muset koupit, nedá se nic dělat :D A malý srdíčkový formičky taky! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá veru dobre, ukladám receptík

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anet, tie kolaciky vyzeraju uplne rozkosne! o par dni sa chystam na Slovensko, tak si asi kupim dalsiu knizku do zbierky, jupiiii!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já knížku už mám..:) Vy\padají krásně...;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super Anet, ja som na nu tiež pozerala,ale nakoniec sa do výroby valentínskeho dezertu pustil Kubko. Ja som potom robila pavlovu :-)
    Ale toto budem museť skusiť....mnam a ten posypje tam cool

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aaaa ! Mňam !
    Ja som sa tešila, aký skvelý romantický koláč budem môcť upiecť a vymyslieť drahému na znak mojej lásky, a on ma poprosil, či by som nemohla slané muffiny spraviť...tak si asi tieto čokoládové krásky spravím sama pre seba, vyzerajú ah..neskutočne

    Basha

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zase moje oblibena Dita P. :) O vikendu jsem podle ni pekla housky a taky byly super (dost podobne tem, co uz leta delavame doma). Dortiky vypadaji uzasne!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Zaujímavý recept, pekné fotky, veľmi chutné, mám rád svoj blog má veľa variantov a je vysoko kvalitný... Pozývame vás na návštevu môj blog vo Valencii, s tradičných receptov regiónu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.

    Tento týždeň "Tekvice lievance " budúci týždeň "Mona veľkonočné Valencia" Chceš prísť?
    V mojom blogu nájdete prekladateľ do svojho jazyka, Okrem toho, ak sa vám páči Valencia gastronómia, HTML kód môžete umiestniť na svoj blog, a budete mať priamy prístup na môj blog, uvidíte, že v pekný.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!