piatok, 25. apríla 2014

Losos so špargľou na japonský spôsob (superrýchle, superjednoduché a nesmierne chutné)

A opäť je tu môj obľúbený moment, keď narazíte na skvelý recept, o ktorom viete, že sa k nemu budete vracať znova a znova. Skutočne platí, že tie najjednoduchšie veci sú tie najlepšie: toto jedlo sa prakticky skladá len z lososa a špargle a je to obrovský zážitok. Ja, ako čistý špargľofil, som si úplne prišla na svoje. A netreba žiadne pokročilé kuchárske schopnosti a celá príprava trvá cca 15 minút. Úplná paráda.

________________________________________
Inšpirácia z knihy Cornelia Trischberger: Kuchařka pro pohodáře
Ingrediencie na 2 porcie:
- 2 cm kúsok zázvoru
- 4 PL sherry, prípadne pomarančovej šťavy
- 4 PL sójovej omáčky
- 1 PL limetkovej šťavy
- 1 ČL cukru
- 500 g lososa alebo tuniaka alebo mix pol na pol
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 400 g zelenej špargle (alebo pol na pol špargľa a cuketa - mám to odskúšané a bolo to tiež skvelé)
- 2 PL oleja

Príloha: mne nechýbala žiadna, ale pre señora som urobila ryžu s jarnou cibuľkou... Je to na vás:-)

Zázvor ošúpte a nakrájajte ho na tenké plátky. V miske ho zmiešajte so sherry, sójovou omáčkou, limetkovou šťavou a cukrom. 

Ryby umyte, osušte a nakrájajte na kocky 2 x 2 cm. Kocky osoľte a okoreňte.

Umyte špargľu, odkrojte spodné konce a zvyšok nakrájajte na šikmé 2 cm dlhé valčeky. V panvici rozohrejte jednu lyžicu oleja a opečte na ňom špargľu 4-5 minút. Potom špargľu nasypte do misy bokom.

Na panvici rozohrejte ďalšiu lyžicu oleja a opečte na ňom kocky ryby 3-4 minúty. Počas pečenia rybu aspoň raz obráťte. Napokon prisypte špargľu a prilejte zázvor so sójovou omáčkou a nechajte to variť na panvici ešte 1 minútu. Všetko premiešajte a rozdeľte na porcie.

2 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!