pondelok 8. septembra 2014

Thajské morčacie guľôčky s kokosovo-arašidovou omáčkou, ryžovými rezancami a baby bok choi

Ako veľký fanúšik ázijskej kuchyne som sa snažila nalákať na Áziu aj samotného señora. Nekonvertoval úplne :-D, napríklad na také sushi alebo kórejskú kuchyňu sa mi ho ešte nepodarilo ukecať. Čo sa ale týka čínskej, thajskej a vietnamskej, zdieľa nadšenie so mnou. Našťastie je v Berlíne obrovské množstvo thajských a vietnamských reštaurácií, ktoré milujeme. Tieto jedlá som si však vždy vychutnávala len mimo domu; nemala som odvahu pustiť sa do domácej výroby. 

Napokon som však natrafila na veľa lákavých thajských receptov a povedala som si, že keď som zvládla indickú kuchyňu, zvládnem snáď aj Thajsko. Poctivo som si pozháňala všetky ingrediencie a šla som do toho. Vybrala som si tento recept, pretože hľadám stále nové variácie na moje obľúbené morčacie a súčasne kvôli omáčke z kokosového mlieka, červenej karí pasty a arašidov, ktorú som už poznala z reštaurácií a zamilovala som si ju. Celý čas som sa dosť bála, že čo z toho vznikne, ale keď som uvarila omáčku a ochutnala, bolo to presne to, čo som očakávala a už ju nebolo ani treba nijako ďalej dochucovať. 

Mäso v mäsových guľôčkach samozrejme môžete nahradiť aj iným vhodným typom. Do mäsových guľôčok už viac nedávam strúhanku, odkedy som zistila, že sa dá rovnako nahradiť nastrúhanou zeleninou bez ujmy na ich kompaktnosti alebo chuti. V tomto recepte je súčasť guľôčok nastrúhaná cuketa, ale už som robila aj s mrkvou
________________________
Mäsové guľôčky:
- 1 kg mletého morčacieho mäsa
- 1 najemno nastrúhaná cuketa (taká veľká cuketa, aby ste ňou v nastrúhanom stave mohli naplniť zhruba 1 šálku)
- 3 ČL rybacej omáčky
- 3 jarné cibuľky nakrájané úplne na jemnučké kolieska
- cca 10 nasekaných bazalkových lístkov
- 2 PL nastrúhaného zázvoru
- 2 prepučené strúčiky cesnaku
- 1 PL červenej karí pasty (ak ju nezoženiete v oddelení s ázijskými potravinami, teoreticky si ju môžete namiešať doma)
- čili podľa chuti
- prípadne soľ podľa chuti (ale opatrne, rybacia omáčka je dosť slaná sama o sebe)
- olej
Omáčka:
- 1 a pol konzervy kokosového mlieka, t.j. 600 ml
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL rybacej omáčky
- 1 kopcovitá PL nastrúhaného zázvoru
- pol šálky arašidového masla
- čili podľa chuti
- 5-6 limetkových lístkov kaffir (ja som vynechala)
- šťava z 1 limetky
- 1 hviezdička anízu
- 1 ČL cukru
Príloha:
- široké ryžové rezance, prípadne ryža
- olej, aby sa rezance nezlepili - ja som použila avokádový
- bok choi, prípadne pak choi (ja som kúpila v ázijskom supermarkete prekrásne baby bok choi, odporúčam!)
- čerstvý nasekaný koriander - ja som tentokrát vynechala

Z nastrúhanej cukety rukami vyžmýkajte vodu. V mise dôkladne zmiešajte všetky ingrediencie na mäsové guľôčky. Rukami vyformujte guľôčky o veľkosti vlašského orecha. Na panvici rozpáľte olej a postupne vo várkach rýchlo opečte mäsové guľky zo všetkých strán. Na povrchu opečené a vnútri ešte surové guľky nasypte do pekáča alebo zapekacej misy. 

Rúru predhrejte na 220 stupňov. Do hrnca pridajte všetky ingrediencie na omáčku a priveďte k varu. Varte len pár minút - len aby sa roztopil kokosový tuk z kokosového mlieka a aby sa rozpustilo arašidové maslo. Omáčku dochuťte podľa potreby a zalejte ňou mäsové guľôčky. Zapekaciu misu/pekáč vložte do rúry a pečte cca 20 minút - pokým bude mäso tepelne upravené.

Ryžové rezance pripravte podľa návodu na obale. Rýchlo ich sceďte, trochu prepláchnite a priemiešajte so štedrou dávkou oleja, pretože inak sa vám zlepia. Môžete ich posypať čerstvým nasekaným koriandrom.

Baby bok choi pozdĺžne prerežte a tesne pred podávaním vsypte do veľkého hrnca s vriacou slanou vodou a varte 1 minútu. Hneď sceďte a podávajte.

4 komentáre:

  1. to vypada vyborne, musim to uvarit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. anet, totálne si sa trafila do mojich polnočných chutí :-) zajtra varím :-))) andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  3. aké je to "tepelne opravené" mäso? :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já se v asijské kuchyni moc neorientuju, ale tohle vypadá velmi velmi lákavě!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!