nedeľa 30. novembra 2014

Kimchi, moja prvá fermentácia

A tu je výsledok po 6 dňoch:
Moja stará mama sa mi raz priznala, že keď ide po záhrade okolo výbehu pre sliepky, tak sa pozastaví, prihovorí sa sliepkam, vezme si ich na ruky, pohladká ich a ide ďalej. A pri takej istej činnosti som pristihla aj ja seba, keď som si naložila svoje prvé kimchi. Pozerala som sa celé dni ako krásne kvasí a mení sa. Občas som tú fľašu pohladkala, usmiala som sa, pretrepala som ju a šla som ďalej. Lásku proste nezastavíš.

Kimchi som ochutnala doposiaľ v troch rôznych kórejských reštauráciach a postupne mi veľmi zachutilo. Naozaj len postupne, lebo po prvom ochutnaní som mala dosť rozpačité dojmy :-D Urobiť si domáce kimchi ma absolútne nadchlo. Jednak je veľmi zdravé a hlavne sa mi takéto fermetované a jemne pálivé jedlo veľmi hodí na studené jesenno-zimné počasie. A pozajtra si idem naložiť už svoju druhú várku, lebo tú prvú som už celú zjedla! :-D


P.S. Nesmierne odporúčam pred nakladaním vášho prvého kimchi pozrieť toto FANTASTICKÉ Zuzkine video! Jednak pre vizuálnu predstavu že čo a ako a jednak si môžete zoznam ingrediencií upraviť aj podľa Zuzkinho postupu. Ja som sa riadila viacerými receptami, ktoré som našla na internete a najmä cennými a nápomocnými radami mojej kórejskej spolužiačky, ktorá so mnou zdieľala celú moju kimchi-eufóriu.

A pre tých čo nevedia, čo je kimchi zač, tu je malé náučné okienko:
Kimchi je vitamínová bomba; obsahuje veľké množstvo vitamínov A, B a C. Jeho najväčší benefit pre zdravie je však laktobacilus. Tým pádom kimchi napomáha dobrému tráveniu a údajne má taktiež protizápalové a protirakovinové účinky. Kórejci ho považujú za jedno zo svojich národných jedál a jedia ho denne ako prílohu k úplne všetkému (nakrajané na kúsky o veľkosti sústa), prípadne ho používajú ako ingredienciu do ďalších jedál, napríklad do kimchi-ryže.

________________________________________________
Ingrediencie:
- 1 pekingská ("čínska") kapusta
- cca 1 šálka soli
- 1 dlhá biela reďkovka
- 4 jarné cibuľky
- 8 strúčikov cesnaku
- cca 10 cm kúsok zázvoru
- 2 PL ryžovej múky
- 1 šálka vody
- 6 PL rybacej omáčky
- 5-6 PL kórejského čili gochugaru
- 2 PL sezamu
- gumené rukavice!

Odrežte oschnuté a ovädnuté časti a potom ju rozkrojte pozdĺžne na štyri časti (ak máte skutočne veľkú kapustu, tak na šesť častí). Vložte ju do veľkej nádoby so soľným roztokom, aby bola kapusta poriadne ponorená. Soľný roztok urobte takom pomere, že na jednu šálku vody pripadá štvrtina šálky soli. Nechajte kapustu postáť 5 hodín a občas ju pretočte, aby boli ponorené aj tie kusy, ktoré plávajú na povrchu. 

Kapustu potom opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste z nej vyplavili soľ. Nakrájajte si jarnú cibuľku a redvičku na plátky. Očistite zázvor a cesnak. V malom hrnci rozmiešajte do hladka ryžovú múku s 1 šákou vody. Priveďte k varu a miešajte do zhustnutia (cca 2 minúty). Odstavte hrniec bokom a nechajte cca 15 minút vychladnúť. Potom pridajte do hrnca prepučený cesnak, nastrúhaný zázvor, rybaciu omáčku, čili a sezam. Dobre premiešajte.

Jarnú cibuľku a redvičku zmiešajte s pár lyžicami čili kašičky a odložte zatiaľ bokom. Dajte si gumené rukavice a rozotrite zvyšnú čili kašu na štvrtiny kapusty a povtierajtu ju aj poriadne pomedzi listy. Napokon naukladajte štvrtiny kapusty do kameninového súdka alebo veľkej zaváraninovej fľaše, pričom po každej štvrtine vhodťe do nádoby aj štvrtinu jarnej cibuľky s redkvičkou. Takto pokračujte, až kým do nádoby nevtlačíte všetkú zeleninu. Zalejte zeleninu zvyškom čili kaše (ak vám nejaká zostala) a nádobu zatvorte. 

Môžete ju samozrejme ochutnávať aj priebežne, ale ako správne kimchi to chutí až po 5-6 dňoch. Počas tohto čakania nezabudnite každý deň nádobu na chvíľu otvoriť. Po týždni kvasenia môžete premiestniť nádobu i do chladničky, aby ste jej proces kvasenia spomalili.

8 komentárov:

  1. a ja že to sú nejaké ryby :)
    aspoň tá rybacia omáčka tam je

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, dávajú sa tam aj napríklad solené krevety. kórejská kamoška mi však vravela, že ak človek použije kvalitnú rybaciu omáčku, výsledok je viac-menej identický. je to už na každom, čo tam pridá :-)

      Odstrániť
  2. Mohla by si prosím uviesť akú rybaciu omáčku si použila? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bohužiaľ už som tú fľaštičku spotrebovala a vyhodila :-( Nespomínam si, ako sa volala. Mrzí ma to.

      Odstrániť
  3. Anetka ja som z Oravy, prosim Ta kde mozem objedant a l. kupit cez internet kórejský čili gochugar ? poprípade tu kvalitnu Rybaciu omacku ? taktiez viem ze existuje perfektné korejske jedlo Mandu / ci nahodou by si od korejskej kamosky nemohla zistit recept na to ? dakujem bibka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Bibka, gochugaru som na slovensku nasla len tu: http://www.seoulplaza.sk/sk/product/mleta-cervena-paprika. Oni to tak nenazyvaju, ale je to ono. Ja si v Berline kupujem presne toto iste a je to tu aj za rovnaku cenu. Je toho riadne vela. Mandu nemám ešte otestované, takže ti bohužiaľ nemôžem dať spoľahlivý recept. Ale ked som to dala do googlu, ponuklo mi to receptov neurekom:-)

    Pekny zvysok dna,
    Aneta

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja som dal namiesto rybacej omacky ustricovu a parada

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!