pondelok 8. septembra 2014

Thajské morčacie guľôčky s kokosovo-arašidovou omáčkou, ryžovými rezancami a baby bok choi

Ako veľký fanúšik ázijskej kuchyne som sa snažila nalákať na Áziu aj samotného señora. Nekonvertoval úplne :-D, napríklad na také sushi alebo kórejskú kuchyňu sa mi ho ešte nepodarilo ukecať. Čo sa ale týka čínskej, thajskej a vietnamskej, zdieľa nadšenie so mnou. Našťastie je v Berlíne obrovské množstvo thajských a vietnamských reštaurácií, ktoré milujeme. Tieto jedlá som si však vždy vychutnávala len mimo domu; nemala som odvahu pustiť sa do domácej výroby. 

Napokon som však natrafila na veľa lákavých thajských receptov a povedala som si, že keď som zvládla indickú kuchyňu, zvládnem snáď aj Thajsko. Poctivo som si pozháňala všetky ingrediencie a šla som do toho. Vybrala som si tento recept, pretože hľadám stále nové variácie na moje obľúbené morčacie a súčasne kvôli omáčke z kokosového mlieka, červenej karí pasty a arašidov, ktorú som už poznala z reštaurácií a zamilovala som si ju. Celý čas som sa dosť bála, že čo z toho vznikne, ale keď som uvarila omáčku a ochutnala, bolo to presne to, čo som očakávala a už ju nebolo ani treba nijako ďalej dochucovať. 

nedeľa 7. septembra 2014

Zdravé a nesmierne chutné figové flapjacks so zmesou sušeného ovocia a orechov

Milujem flapjacks, odkedy som ich dávnejšie objavila pod značkou Blackfriars v slovenských DM drogériách. V nemecku som ich nikde nevedela zohnať a preto keď som prednedávnom natrafila na recept na zdravú verziu flapjacks, bolo mi jasné, že ich musím doma upiecť. Flapjacks si môžete dať na raňajky alebo ako ja - zabaliť ako perfektnú desiatu alebo olovrant so sebou.

Flapjacks obsahujú veľké množstvo ovsených vločiek, ktoré sú skvelým zdrojom vlákniny, železa, zinku a vitamínu B. Orechy a sušené ovocie robia tieto flapjacks samozrejme kalorickejšie, ale všetko sú to tiež zároveň skvelé zdroje živín. Priznám sa, že som bola presvedčená, že sušené ovocie neobsahuje ani zďaleka toľko prospešných látok ako jeho čerstvá verzia. O to viac som bola prekvapená, keď som sa dočítala, že je to blud a napríklad údajne marhule sú výživnejšie sušené ako čerstvé. 

Tieto moje flapjacks drží pohromade "lepidlo" z fíg rozvarených v troche vody, medu a kokosového oleja. Trošku sa mi rozpadali, preto som presvedčená, že nabudúce do nich dám tohto "lepidla" o niečo viac a taktiež časť vločiek nahradím drvenými vločkami. Recept, ktorý vám napíšem o pár riadkov nižšie, bude už upravený tak, aby to nabudúce mne a aj vám vyšlo na jednotku.

piatok 5. septembra 2014

Vegetariánske hody: tekvica plnená quinoou, šošovicou a šampiňónmi so syrovou kôrkou

Už dlho som sa chystala urobiť tekvicu plnenú quinoou, len som čakala, kým príde tekvicová sezóna. Akonáhle som uvidela minulý týždeň v potravinách prvé tekvice, hneď som si jednu priniesla domov. Milujem tekvicu! Toto jedlo môžete jesť len tak samotné alebo ako parádnu prílohu. Možno recept vyzerá komplikovane, ale nenechajte sa zastrašiť - celá príprava trvá len cca 70 minút.

Mne by sa chuťovo do plnky veľmi hodil na kocky nakrájaný syr feta, ale nedala som ho tam, lebo señor s ním má nejaké nevyjasnené účty. 

streda 3. septembra 2014

Kalamáre s citrónovo-petržlenovým dresingom, moja prvá focaccia s olivami a feniklovo-redkvičkový šalát

Prvý krát v živote som sa pokúšala upiecť focacciu a stavila som sa recept z Ihnačákovej knihy Radosť variť. Bola som však dosť sklamaná, absolútne mi nechutila. V budúcnosti ju určite nebudem robiť z klasickej slovenskej múky. Už som si kúpila špeciálnu taliansku múku na focacciu, takže budúci pokus už snáď vyjde podľa mojich predstáv. 

Focaccia síce neohúrila, ale chuťovo nám to vynahradili kalamáre s citrónovo-petržlenovým dresingom a môj obľúbený feniklovo-redkvičkový šalát s citrónovým dresingom od Jamieho Olivera, ktorý sa skvele hodí ku všetkým morským plodom a rybám. Recept na tento šalát nájdete v jeho myslím úplne prvej kuchárskej knihe Šéfkuchár bez čapice alebo na Internete napríklad tu