štvrtok, 19. marca 2015

Kokosová bezé torta s citrónovým krémom a šľahačkou

Pamätáte si na moju ananásovo-kokosovú vrstvenú pavlovu
Bola tak skvostná, že som odvtedy robila aj kakaovo-čerešňovú verziu a tentokrát som urobila aj kokosovo-citrónovú. Úžasné kokosové snehové korpusy sú potreté lemon curdom a šľahačkou. Predstavte si tú chuť! Ách O:-)
Bohužiaľ som ju nestihla odfotiť ešte za denného svetla, takže som ju cvakla len tak narýchlo ešte predtým, ako sa na ňu vrhla návšteva:


Ak nechcete robiť vrstvenú bezé tortu, môžete urobiť aj klasickú jednoposchodovú - čiže Pavlovu. Napríklad ríbezľovú alebo karamelovú s karamelizovanými orieškami alebo jednotlivé menšie pre každého hosťa, ako napríklad tieto s mangom a kandizovaným zázvorom.
____________________________________________
Korpus:
- 5 bielkov
- 280 g jemného krupicového cukru
- 2 ČL kukuričného škrobu (maizeny), preosiatého
- 2 ČL bieleho vínneho octa
- 90 g strúhaného kokosu
Citrónový krém /lemon curd/:
- 1 pohár (t.j. zhruba 300-400 ml) hotového lemon curd (dá sa kúpiť napríklad v Marks&Spencer) alebo si môžete urobiť aj domáci lemon curd; receptov naň nájdete na Internete neúrekom
Na dokončenie:
- 400 ml smotany na šlahanie

1. Rúru dajte vyhriať na 140 stupňov. Bielky šľahajte pri nízkych otáčkach mixéra tak dlho, kým nebudú úplne pevné. Sneh musí po vytiahnutí mixéra tvoriť špičky. Potom postupne pridávajte cukor a šľahajte aby bol sneh opäť tuhý, lesklý a zároveň bez bublín. Cukor musí byť úplne rozpustený (chyťte sneh medzi prsty a ak necítite kryštáliky, tak je to fajn). Potom pridajte maizenu a ocot a ešte minútu šľahajte. Na záver vmiešajte kokos špachtľou alebo veľkou varechou.

2. Na dva plechy rozprestrite papiere na pečenie si nakreslite na každý plech 2 kruhy o veľkosti dezertného tanierika (môžete ho rovno obkresliť ceruzkou). Nechajte medzi kruhmi aspoň 2 cm priestoru, lebo korpusy trochu napuchnú. Sneh rozotrite rovnomerne do všetkých 4 kruhov .

3. Plechy vložte do rúry a pečte 1 hodinu. Počas tejto prvej hodiny rúru neotvárajte! Po hodine plechy vymeňte a pečte ešte 20 minút. Potom rúru vypnite, pootvorte dvierka a bezé v nej nechajte dosušiť, kým úplne nevychladne (to môže trvať aj 3 hodiny). 

4. Cca 1-3 hodiny pred podávaním vyšľahajte smotanu na šľahanie. Na servírovací tanier položte prvý korpus, natrite ho štvrtinou citrónového krému a štvrtinou šľahačky. Potom ho priklopte ďalším korpusom a opäť ho natrite krémom a šľahačkou. Postup zopakujte ešte 2x.

5. Dezert dajte na 1-3 hodiny do chladničky. Tam síce trochu zvlhne, ale bude sa o niečo lepšie krájať. (Kebyže tortu podávate hneď, jej krájanie a porcovanie by bol boj.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!