Moja svokra nevarí. Akože že vôbec. A to je na mojej planéte dosť bizarné :-D Señor ale lovil v pamäti a spomenul si, že dakedy dávno mu pár krát v detstve urobila koláč torta pascualina z mangoldu a bol z neho nadšený. Podľa wikipédie je tento koláč veľmi rozšírený v Argentíne, Čile, Paraguaji a Uruguaji (čo teda očividne sedí), ale pochádza z Talianska, kde sa nazýva torta pasqualina a pečie sa ako veľkonočný koláč. Snažili sme sa nejako dopátrať k receptu; napokon sme našli veľa verzií na Internete a jednu verziu i v knihe Jamieho Olivera 30 minút v kuchyni. A tak sme urobili fúziu všetkých tých receptov a toto je náš výsledok!
___________________________________________
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 300 syra feta
- 50 g nastrúhaného vášho obľúbeného tvrdého syra
- 2 ČL oregana
- kôra z 1 biocitróna
- muškátový oriešok
- soľ
- olivový olej
- 400 g umytého a dobre osušeného špenátu
- 5 PL masla
- 300 - 350 g cesta filo
1. Do misy rozbite vajcia, rozdrobte fetu, pridajte nastrúhaný syr, oregano, kôru z citróna, nastrúhaný muškátový oriešok, prípadne i čerstvo mleté čierne korenie a tiež trochu soli (pozor, feta je už sama o sebe slaná). Všetko dobre premiešajte metličkou.
2. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Do veľkej panvice dajte trochu olivového oleja. Keď sa rozohreje, pridajte špenát a rýchlo miešajte. Počkajte, kým špenát zvädne na objem zhruba štyroch veľkých hrstí. Špenát hneď premiestnite do misy s vajíčkami a dvoma druhmi syra. Všetko premiešajte.
3. Koláčovú širokú formu alebo tortovú formu o priemere 23 cm (ako som to urobila i ja) vymažte trochou masla. Zvyšné maslo roztopte. Ukladajte postupne na seba pláty cesta filo a po každej vrstve ho aspoň zľahka potrite roztopeným maslom pomocou štetca. Kraje nechajte prevísať von z formy. Keď spotrebujete všetky pláty cesta, do stredu nalejte špenátovú náplň. Pláty cesta fila potom prehnite ponad koláč a koláč "zakryte"/"zatvorte". Ešte ho po povrchu raz potrite trochou masla.
4. Koláč vložte do rúry a pečte 25 minút. Potom teplotu zvýšte na 200 stupňov a pečte ešte cca 15 minút, kým nezozlatne.
Ahoj Anetka chvilu som bola mimo a kukam kukam ze si pridala uzasne receptiky.
OdpovedaťOdstrániťMusim sa ta ale spytat davala si cestvy spenat ze?
Dik
Tvoja verzia je najkrajsia aku som nasla na nete.
OdpovedaťOdstrániťHeh, ďakujem!!! A áno, používala som čerstvý špenát. Ale teoreticky si to viem predstaviť urobiť aj z toho mrazeného listového, ktorý má v ponuke tuším že Bonduelle...
Odstrániť