utorok, 6. októbra 2015

Marinované tofu na čínsky spôsob

To sú mi veci. Aneta sa konečne naučila pripraviť tofu tak, že skvele chutí:-) A to som sa zaprisahávala, že ja tofu nikdy jesť nebudem:-)

___________________________________
Ingrediencie na 3 porcie:
- 400 g tofu
- 150 ml omáčky hoisin (ak ju nemáte, môžete si ju namiešať doma podľa tohto receptu)
- 4 PL sójovej omáčky
- 1 PL sezamového oleja
- 5 strúčikov cesnaku, prelisovaných
- 1 šálka jazmínovej ryže
- 5 PL rastlinného oleja
- 4-5 jarných cibuliek
+ ľubovoľnú zeleninu na pare ako prílohu

1. Kusy tofu si položte na krájaciu dosku. Vezmite si 2-3 vrstvy kuchynských papierových utierok, položte ich na tofu a pevne zatlačte dlaňami. Vyžmýkajte takto vodu z tofu a zopakujte postup zo všetkých strán. Tofu potom nakrájajte na kocky.

2. Zmiešajte omáčku hoisin, sójovú omáčku, sezamový olej a prelisovaný cesnak. Nalejte marinádu do plochej nádoby - ideálne do pekáčika. Rozvrstvite na marinádu kocky tofu pekne v jednej vrstve, aby každá kocka mohla nasať marinádu ako špongia. Zakryte pekáčik potravinovou fóliou a nechajte marinovať minimálne 3 hodiny. Po pár hodinách môžete kocky aj premiešať.

3. Uvarte ryžu s trochou soli. Jarné cibuľky nakrájajte na kolieska. Malú časť si môžete odložiť na ozdobu.

4. Tesne pred podávaním opečte na lyžici oleja jarné cibuľky. Odložte ich zatiaľ bokom. Prilejte do panvice ďalšie 4 lyžice oleja. Opekajte na ňom kocky tofu (ak vám zostane nejaká prebytočná marináda, ktorú tofu nenasiaklo, zachyťte ju a odložte ju zatiaľ bokom) cca 8 minút. Na záver pridajte opečenú jarnú cibuľku a zvyšnú marinádu. Miešajte pol minúty a potom rozdeľte tofu na porcie ryže. 

5. Každú porciu môžete posypať kolieskami jarnej cibuľky. Podávajte so zeleninou na pare.

2 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!