štvrtok 7. januára 2016

Sviečková na smotane: ten náš zaručený recept:-)

Oukej, vaša mama ju robí najlepšiu. Oukej oukej. Ale mama nie je vždy poruke a jedného dňa sa to musíte už naučiť aj sami:-) A myslím si, že robím skutočne parádnu sviečkovú, takže sa mojim receptom smelo inšpirujte. Vždy sa po jej dovarení tľapkám po pleci, heh.

Po troch rokoch v Berlíne nám klasika niekedy veľmi chýba a z nostalgie si tu občas s ďalšími Slovákmi alebo Čechmi varíme nielen sviečkovú, ale aj segedín, halušky, žemľovku a iné hity nášho detstva. Vyššie vidíte napríklad fotku, ako ideme do seba tlačiť práve sviečkovú:-) Ako na týchto fotkách vidíte, vtedy som mäso nešpikovala. Naposledy som sviečkovú varila pre kamarátov na Silvestra a tentokrát som sa hecla a pohrala som sa aj so špikovaním (tretia fotka). To sú ale detaily, ak sa špikovanie necítite, vynechajte ho.

Silná stránka môjho receptu je, že neobsahuje múku na zahusťovanie. Do omáčky dávam tak veľa zeleniny a tak málo vody, že keď ju napokon zmixujete so smotanou a s výpekom, ktorý vznikol, docielite tak hustú omáčku, resp. až pyré, ktoré budete ešte musieť dokonca riediť. A taktiež bude mať omáčka úžasnú silnú chuť.

Zakaždým robím aj domácu knedľu, takú tú "našu" slovenskú, obyčajnú parenú, pretože ani inú možnosť nemám - nedá sa tu vôbec zohnať. Robím ich podľa receptu z internetu (nájdete ho na konci tohto príspevku), pretože nejaky odmáci zdedený recept od mamy nemám, keďže sme knedle nikdy nerobievali. Ak máte preto nejaký lepší, overený, smelo sa so mnou podeľte;-)

__________________________________________
Ingrediencie na cca 5 porcií:
- 1 kg hovädzieho (pravá sviečkovica to byť nemusí, ja som použila zadné stehno)
- 100 g slaniny do omáčky + 75 g slaniny na špikovanie nakrájanej na dlhé hranolčeky
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
/uvedené množstvá zeleniny sú už v očistenom stave:/
- 180 g cibule
- 180 g mrkvy
- 100 g zelerovej buľvy
- 100 g petržlenu alebo paštrnáku alebo pol na pol
- rastlinný olej
- 1 PL cukru
- 1 PL klasickej horčice
- 2 PL octa
- 1 ČL sušeného tymiánu (nemusí byť)
- 3 bobkové listy
- 5 guľôčok nového korenia
-  kôra a šťava z polovice citróna
- 200 ml smetany na šľahanie
- 2 PL masla (nemusí byť)
- 2 PL brusnicovej zaváraniny/džemu (nemusí byť)
Okrem toho:
- brusnicová zaváranina/džem (nemusí byť)
- knedľa (recept nájdete o kúsok nižšie)

Postup:
1. Slaninové prúžky na špikovanie dajte na cca 1 hodinu do mrazničky a dajte pozor na to, aby neboli zlepené dokopy. Zatiaľ si očistite zeleninu; cibuľu nakrájajte nadrobno a koreňovú zeleninu na kocky 1 x 1 cm. Nadrobno nakrájajte aj zvyšnú slaninu.

2. Maso umyte a osušte. Špikovacím nožom do neho urobte diery a postupne si berte z mrazničky prúžok za prúžkom a vsuňte ich dovnútra. Celé špikovanie môžete ale teoreticky aj vynechať.

3. Prichystajte si hrniec alebo pekáč. Ja som za prípravu sviečkovej v pekáči v rúre. Samozrejme to ale môžete robiť aj v hrnci. Ak sa váš pekáč môže používať aj na sporáku, príp. ak váš hrniec má dobré hrubé dno, postavte ho na sporák a rozohrejte v ňom trochu oleja. Ak váš pekáč/hrniec nespĺňa tieto podmienky, predprípravu si urobte v najväčšej panvicu akú máte. Taktiež ju dajte na sporák a rozohrejte v nej olej. Ak plánujete jedlo robiť v rúre, rúru predhrejte na 180 stupňov.

4. Ak má mäso nepravidelný tvar, pomocou prírodného špagátu ho zviažte, aby ste vytvorili rovnomerný valec. Mäso osoľte a okoreňte zo všetkých strán. Mäso opečte zprudka zo všetkých strán cca po minúte. Napokon ho vyberte von. 

5. Opäť prilejte trochu oleja. Opečte cibuľu so slaninou do sklovita. Potom pridajte koreňovú zeleninu. Miešajte a opekajte pri silnom plameni 5-8 minút, aby sa zelenina opiekla. Následne pridajte cukor a miešajte ďalšie 2 minúty. Ten sa trochu spolu so zeleninou skaramelizuje. Napokon pridajte horčicu, ocot, tymián, bobkové listy, nové korenie, trochu soli a čierne mleté korenie a premiešajte.

6. Ak ste zeleninu chystali v hrnci/pekáči, v ktorom ju plánujete dokončiť, pridajte už len samotné mäso. Ak ste si robili predprípravu na panvici, presypte obsah do hrnca/pekáča a tiež do nej do stredu vložte mäso. Zalejte všetko 200 ml vody a vložte do rúry, prípadne duste pomaly na najslabšom plameni na sporáku. Duste mäso, kým nebude mäkké. Pri kilovom kúsku mäsa to bude cca hodina a pol. 

7. Mäkké mäso vyberte von a nechajte ochladnúť. Dorobte omáčku: pridajte kôru a šťavu z polovice citróna, smotanu a prípadne i maslo a brusnice. Zmixujte ju dohladka ponorným tyčovým mixérom. Ochutnajte a dochuťte podľa potreby ešte octom, horčicou, soľou atď.


__________________________________________
Parená knedľa
Zdroj: Varecha
Recept na 2 klasické veľké knedle alebo 4 malé:
- 125 ml mlieka
- 125 ml voda
- 21 g droždia (polovica kocky)
- 1 ČL cukru
- 500 g polohrubej múky + trocha na poprášenie
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- 2 PL + cca 4 PL rastlinného oleja

1. Do misky nalejte mlieko a vodu. Zohrejte ich, aby boli vlažné. Pridajte rozdrobené droždie a cukor. Nechajte stáť kvások 10 minút.

2. Do misy nasypte múku a soľ. Zmiešajte ich. Do stredu múky urobte jamku a rozklepnite do nej vajce a pridajte 2 PL oleja. Prilejte kvások. Zamiešajte tekutinu len v strede s cca tretinou múky. Nechajte postáť 10 minút. Potom vymieste cesto na hladkú hmotu.

3. Cesto nechajte vykysnúť na dvojnásobok. Bude to trvať zhruba hodinu.

4. Na pomúčenú plochu premiestnite cesto. Ak máte takýto klasický parák, rozdeľte cesto na 2 polovice. Ak máte takýto parák s úchytkou v strede, rozdeľte cesto na 4 polovice. Z kúskov cesta vytvarujte valčeky. Nechajte cesto takto kysnúť ešte 10 minút.

5. Zatiaľ si dajte na sporák veľký hrniec na dno ktorého položíte parák. Do hrnca nalejte 1-1,5 cm vody a priveďte ju k varu. Nachystajte si do misky bokom cca 4 PL oleja a masteničku alebo štetec.

6. Keď voda v hrnci vrie, potrite parák pomocou štetca olejom, aby sa k nemu knedľa neprilepila. Vložte do paráka jednu veľkú knedľu alebo dve malé (podľa toho aky typ paráku máte) a hrniec zakryte. Parte 20 minút a počas nich pokrievku neodokrývajte. Hotovú knedľu/knedle vyberte von a popichajte ju špajdľou. Postup zopakujte s druhou várkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!