utorok 29. decembra 2015

Kávovo-čokoládová tvarohová torta

Už niekoľko rokov nepečieme na Vianoce tradičné vianočné pečivo a medovníčky, ale robíme len jednu tortu. Vždy vyberáme niečo dostatočne pompézne, aby to bola poctivá vianočná torta a nie len tak hocijaká torta:-) Táto kávová s čokoládou dostatočne splnila naše predstavy. Piekli sme ju už pred rokmi, ale vtedy som ju nenafotila a nedostala sa na blog. Recept pôvodne pochádza z Apetitu, ale bolo nutné ho upraviť. Autor receptu to vtedy úplne prestrelil s množstvom kávy v kréme a navyše sme museli urobiť aj iné zmeny, napríklad v množstve čokolády alebo v dobe pečenia. Ja vám sem preto uvádzam našu pozmenenú verziu, ktorá má vychytané muchy.

Torta je pevná a skvele sa porcuje. Nie je problém z nej nakrájať aj 16 porcií a skutočne sú dostačujúce, pretože bohatá čokoládová vrsta vás uspokojí aj v malom množstve.

__________________________________________
Ingrediencie na 1 tortu do formy s priemerom 23 cm, t.j. na 12-16 porcií:
Na korpus:
- 280 g hladkej múky
- 170 g masla izbovej teploty
- 50 g hnedého krupicového cukru, príp. bieleho
- štipka strúhaného muškátového orieška
- štipka soli

Na čokoládovú vrstvu:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 300 g horkej čokolády, ideálne 70%, nasekanej na čo najmenšie kúsky
- 50 ml Baileys, prípadne vaječného, karamelového, kávového, resp. iného podobného likéru

Na tvarohovú náplň:
- 800 g plnotučného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 40 g kukuričného škrobu (Maizena)
- 2 PL tmavého rumu
- 1 PL instantnej kávy
- 1 ČL medu
- 3 veľké vajcia izbovej teploty

Na polevu:
- 280 g hustej (pätnásťpercentnej) kyslej smotany
- 40 g bieleho krupicového alebo kryštálového cukru

Postup:
1. Kruhovú formu o priemere 23 cm obaľte zo spodu hliníkovou fóliou, pretože počas pečenia z nej môže vytekať maslo.

2. Na čokoládovú vrstvu priveďte k varu smotanu, odstavte zo sporáka, pridejte čokoládu a prilejte alkohol. Miešajte, kým sa zmes nespojí dohladka.

3. Zatiaľ čo čokoláda chladne, pripravte si mrveničku na podklad. Múku a soľ preosejte do misy, pridajte zmäknuté maslo, cukor a muškátový oriešok. Prstami vypracujte mrveničku a nasypte ju do kruhovej formy o priemere 23 cm. Trpezlivo prstami utláčajte cesto najskôr po stranách a potom po dne, aby vznikol pevný základ pre tortu. Cesto uhlaďte obrátenou lyžicou.

4. Na korpus nalejte vychladnutú čokoládu a dajte na 30–40 minut do mrazničky. Kým čokoláda stuhne, pripravte si tvarohovú náplň.

5. V pohári rozpustite kávu v 1 PL horúcej vody, pridejte rum a med. Rúru predehrejte na 170 °C, horúcovzdušnú na 150 °C. Ušľahajte tvaroh s obomi druhmi cukru, kukuričným škrobom a kávou. Po jednom zašľahajte vajcia a nalejte na čokoládovú vrstvu. Pečte 60 - 90 minút. Keď tortou zatrasiete, tvaroh v strede by sa mal triasť už len minimálne. 

6. Tortu vyberte a nechajte schladnúť 20–25 minut. Po dopečení bude trochu nafúknutá a za tento čas spľasne a vy na ňu budete môcť dať poslednú vrstvu. Rúru nevypínajte. 

7. Zmiešajte ingredience na polevu, nalejte ich na schladnutý povrch, rozotrite a pečte ešte 20 minút.

6. Tortu vyberte z rúry, nechajte ho vychladnúť a potom presuňte do chladničky. Tam nechajte tortu stuhnúť ideálne cez noc.

6 komentárov:

  1. Mňam mňam mňam hneď by som si dala. Vyzerá úžastne. A máš pravdu je naozaj pompézna a slávnostná :) Určite pridaj aj viacej takýchto sladkých receptov. :) Už sa teším, keď si túto tortu upečiem dúfam, že sa mi vydarí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Andrea,

      ďakujem za pochvalu:-) Nech sa darí pri pečení!

      Aneta

      Odstrániť
  2. Milá Aneta,

    recept som vyskúšala, mame na narodeniny. Skoro sme sa ňou zadrhli, aká je senzačná. Ďakujem, že píšete celý tento blog, zatiaľ ma nesklamal ani jeden recept, ktorý som robila. Nech Vám to varí, pečie aj píše :)
    zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Zuzka, ďakujem za pochvalu a milé slová! Som rada, že torta tak chutila! :-)

      Odstrániť
  3. Ahoj, chcela by som sa opýtať či sa tá kyslá smotana nepripečie, kedže sa má piecť až 20 minút, či to náhodou nie je veľa. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!