Pečené kurča je klasika. Toto sa však líši od bežného pečeného kuraťa, pretože nádhernie vonia po citrónoch, úžasná citrónovo-tymiánovo-šunková plnka nie je vnútri kurčaťa, ale pod kožou a ako príloha sú pečené zemiaky, zeler a cesnak v masle.
________________________________________
- 1 veľké kurča
- 1 citrón
- 125 g masla
- veľká hrsť vetvičiek čerstvého tymiánu
- 2 + 8 strúčikov cesnaku
- 125 g údenej šunky
- 1 očistený zeler
- 1 kg zemiakov
- mleté čierne korenie
- soľ
1. Zemiaky očistíme, ale ponecháme v šupke. Varíme ich 10 minút a potom scedíme.
2. Z citróna škrabkou na zemiaky ošúpeme žltú kôru. Citrónovú kôru posekáme najemno. Tymián zbavíme drevených stoniek a posekáme nadrobno. Šunku pokrájame na malilinké kúsky. 2 strúčiky cesnaku nasekáme najemno. Cesnak, šunku, tymián a citrónovú kôru zmiešame s maslom.
4. Do vzniknutého vrecka natlačíme plnku. Ak vám ostane, môžete urobiť do spodných stehien 3 hlbšie zárezy a na ne dať kôpku plnky.
5. Do vnútra kuraťa vložíme rozkrojený citrón, ktorý nám ostal. Kurča položíme na plech alebo veľký pekáč. Dookola poukladáme zvyšné nevyšúpané strúčiky cesnaku a všetko ešte polejeme olivovým olejom.
6. Kurča budeme piecť zakryté (alobalom alebo vekom pekáča) pri 180 stupňoch asi 1 hodinu a 30 minút a potom pri 220 stupňoch odokryté asi ďalších 20 minút dočervena. V polke pečenia pridáme zemiaky a na väčšie kusy nakrájaný zeler, ktoré najskôr premiešame s trochou soli a korenia.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za váš milý komentár!