utorok 16. septembra 2008

Koláč so skaramelizovanou cibuľou, olivami a fetou

a takto vyzerá jeden veľký na celom plechu:
Toto je božský stredomorský koláč, úprimne - je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Čierne olivy, feta a skaramelizovaná cibuľa sa úžasne dopĺňajú. Nenahradzujte čierne olivy zelenými, nebolo by to ono. Originálny recept je z Apetitu.

____________________________________
Suroviny:
- 1 balenie lístkového cesta (ak chcete 1 veľký koláč na celý plech) alebo 2 balíčky (ak chcete robiť viacero malých)
- 2-3 červené cibule
- 4 PL balzamikového octa
- 2 zarovnané PL hnedého cukru
- soľ
- korenie
- 1 balíček/1 konzerva čiernych olív
- 1 balíček fety
- olivový olej

1. Cibuľu si nakrájame na tenké mesiačiky. Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme ciubuľu a opekáme. Opekáme kým cibuľa nezmäkne, nezosladne a nezhnedne; po cca 10 minútach potom pridáme aj cukor a ocot.

2. Vyvaľkáme lístkové cesto. Centimeter od okraja koláča/koláčikov urobíme napr. drevenou lopatkou jemné ryhy (ako na druhom obrázku zhora). Na plech dáme papier na pečenie, cesto a na cesto do stredu navrstvíme cibuľu, rozdrobenú fetu a nakrájané olivy. Osolíme, okoreníme a pridáme pár kvapiek olivového oleja.

3. Pečieme asi 20 minút pri 200 stupňoch. Najlepší je ešte teplý ;-)

9 komentárov:

  1. mnaaaaaam.Jednoduche a urcite veelmi chutne. A Jurkova fotka je ozaj mila..S akou laskou pozera na ten plech.. Tomu hovorim uprimny cit! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ano ano :-D Juraj akurat teraz prisiel z Indie, dufam ze mi da nejaky dobry tip na indicku kuchynu!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. fiiha..Z Indie..To budu specialitky.uz sa tesim.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka, vyskusala som a naozaj vyborneee - http://lucylovetobake.blogspot.com/2011/04/kolac-so-skaramelizovanou-cibulou.html

    OdpovedaťOdstrániť
  5. anet, co si mam predstaviť pod "jedným balíčkom fety"? apetit píše 100 gramov, dala si viac?
    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  6. no bezne byva feta balena v balickoch okolo 100 - 200 g, cize zhruba taketo mnozstvo. nie je dovod sekirovat presnym poctom gramov, lebo v tomto recepte to nie je dolezite. ak mas rada vela syra, daj aj 200, ak zozenies len 100 g balicek, staci to. Nech sa pri peceni dari!
    Aneta

    OdpovedaťOdstrániť
  7. úžasná dobrota, zabodoval zatiaľ u všetkých, aj tých starých konzervatívcov čo sa jedla týka ....vďaka :) som závislááá

    OdpovedaťOdstrániť
  8. na aku hrubku treba vyvalkat cesto, akeho rozmeru bol plech? :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!