nedeľa 8. marca 2009

Tiramisu

Toto je recept na moje tiramisu. Je veľmi podobné originálu. Žiaden tvaroh namiesto mascarpone, žiadna želatína. Avšak moje tiramisu neobsahuje surové žĺtky, pretože sa bojím surových vajec. Mám štvorcovú misu, do ktorej ho robievam a vždy sa do nej akurát zmestí dávka, ktorá je nižšie v recepte. Keď tiramisu potom vyklopím na tácku a celé potriem šľahačkou, rada ho posypem kakaom cez šablónu. Už som takto robila hviezdičky, číslice, nápisy - napríklad tento k Vianociam:
... alebo aj s motívom prasiatka Peppa Pig:-)


Najprv si pripravte vhodnú nádobu, do ktorej budete tiramisu robiť. Ja používam štvorcovú nádobu 20x20 cm a je hlboká asi 9 cm. Nachystajte si podobnú alebo o čosi väčšiu nádobu, ale hlavne nech je obdĺžniková alebo štvorcová, pretože v kruhovej môže byť problém s ukladaním cukrárskych piškót. Ak chcete tiramisu pred servírovaním vyklopiť, celú nádobu vysteľte potravinovou fóliou.
_____________________________________
Čo potrebujete:
- balíček dlhých piškót Savoiardi, tzv. cukrárskych piškót (ja mám zatiaľ odskúšané piškóty Vicenzovo a Tesco French Sponge Fingers. V tomto balíku sú 4 menšie balíčky piškót. Ja používam len 3 z nich.)
- 1 mascarpone
- 500 ml sladkej smotany na šľahanie
- 150 g práškového cukru, prípadne aj viac
- vanilkový extrakt, prípadne aróma
- 500 ml veľmi silnej kávy uvarenej zo zrnkovej kávy
- PORIADNY šplech Amaretta
- kakaový prášok na ozdobenie.

1. Najprv si uvarte 500 ml kávy zo zrnkovej kávy, pridajte Amaretto a nechajte vychladnúť. Neskôr v nej budete máčať piškóty.

2. Mascarpone zmixujte s cukrom a vanilkou. Samostatne vyšľahajte smotanu na šľahanie. (Ak chcete tiramisu na záver vyklopiť a bude ho treba potierať šľahačkou po povrchu, odložte si asi pätinu smotany na šľahanie bokom.) Šľahačku zmiešajte s mascarpone.

3. Na dno misy dajte tenkú vrstvu krému a začnite na ňu ukladať piškóty ktoré ste predtým namočili v káve. Takže uložíte prvú vrstvu piškót, na ňu dáte vrstvu krému a zase vrstvu namočených piškót, tento krát v opačnom smere. Takto pokračujte a zakončite tiramisu poslednou vrstvou krému. Misu zatvorte a ak nemá vrchnák, tak ju prekryte potravinovou fóliou.
4. Tiramisu nechajte cez noc stuhnúť v chladničke. Vyšľahajte zvyšok smotany na šľahanie a potrite ňou celé tiramisu. Ak chcete, vyrobte si šablónu a posypte kakaom alebo ho posypte len tak.

1 komentár:

  1. presne tento recept pouziva aj moja mamka a teda aj ja. Len ho uz nepotierame slahackou.
    PS: tie sablony su super napad, budem teraz robit tiramisu na oslavu 70tin, takze urcite potesi sablona so svieckou, alebo cislo 70 :)
    dakujem za napady, super super .... vsade tvoj blog chvalim

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!