štvrtok 13. mája 2010

Kokosová torta s lesným ovocím potiahnutá marcipánom

Tentokrát som dostala výzvu urobiť narodeninovú tortu s IT motívom. Ako tému na ozdobenie som si vybrala retro počítačovú hru Pacman. 
Táto torta sa osvedčila ako super voľba na poťahovanú tortu. Poťahujú sa väčšinou ťažké maslové torty kvôli ich pevnosti, ale je už máj a ja nemám najmenšiu chuť robiť nejakú neovocnú tortu. A táto, hoci je ovocná, je úžasne pevná pretože je v kréme veľa želatíny a dá sa s ňou v pohode pracovať. Dá sa robiť samozrejme aj bez marcipánu a stačí len potrieť ju šľahačkou. Do náplne môžete použiť akékoľvek ovocie typu lesná zmes: čiže jahody, maliny, ríbezle, černice a podobne. Ja som si vybrala dva druhy a to maliny a zmes čiernych a červených ríbezlí a preto som na záverečné potretie použila aj malinový džem. Mňam.

Torta na obrázku je upečená z dvojtretinového množstva cesta ako som uviedla nižšie a je to hlúposť, pretože cesto sa potom veľmi ťažko prerezáva na 3 pláty. Preto sa plne riaďte doleuvedenými množstvami a všetko bude v poriadku. Nebojte sa, že cesta bude príliš veľa, je úžasné - maslové, voňavé a vláčne.
_______________________________________
Ingrediencie:
Cesto:
- 225 g masla
- 8 PL kokosovej múčky (strúhaného kokosu)
- 6 vajec
- 300 g cukru
- 225 g polohrubej múky
- trištvrte balíčka prášku do pečiva
- nie je povinné: 10 PL kokosového sirupu a 10 PL bieleho rumu
Náplň:
- 350 g ovocia (jahody, maliny, ríbezle, černice, ...)
- 3 PL citrónovej šťavy
- 6 - 7 PL práškového cukru
- 125 ml smotany na šľahanie
- 500 g tvarohu
- 250 g mascarpone alebo iného smotanového čerstvého syra
- 6 listov plátkovej želatíny
Na ozdobu:
- 500 ml smotany na šľahanie a 1 balíček stužovača šľahačky
alebo ako ja:
- 500 g marcipánu, 1 malý pohár džemu (z takého ovocia aké ste použili v kréme) a prípadne potravinové farbivá alebo rovno farebný marcipán ak chcete robiť rôzne ozdoby

1. Najprv si rozpustíme maslo na cesto. V malej miske zmiešame múku s práškom do pečiva.

2. Vajcia oddelíme na žĺtky a bielky. V menšej mise vyšľaháme bielky dotuha. Potom pridáme kokosovú múčku a polovicu cukru a opäť šľaháme dotuha.

3. Vo veľkej mise vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom do peny. Primiešame múku s práškom do pečiva. Potom pridáme snej a napokon roztopené maslo. Všetko dobre zmiešame.

4. Cesto vylejeme do kruhovej formy na tortu (ja som použila s priemerom 23 cm) vystlanej kruhom papiera na pečenie na dne a pečieme 30 minút na 175 stupňoch.

5. Upečený korpus necháme vychladnúť.

6. Vyšľaháme smotanu na šľahanie. V ďalšej veľkej mise vyšľaháme mascarpone, tvaroh, práškový cukor a citrónovú šťavu a napokon pridáme šľahačku.

7. Vopred namočenú želatínu (podľa návodu na obale) rozpustíme v kastróliku a pridáme asi 3 PL krému. Dobre rozmiešame a potom želatínu s trochou krému vlejeme do zvyšku krému.

8. Krém rozdelíme napoly do dvoch mís. Nachystáme si ovocie - napr. ja mám dva druhy ovocia, čiže 175 g jedného druhu a 175 g druhého. Do každého poschodia som dala len jeden typ ovocia, ale môžete to pokojne aj zmiešať.

9. Do oboch polovíc krému vmiešajte ovocie.

10. Korpus rozrežte na 3 pláty. Každý trochu popolievajte rumom a kokosovým sirupom. Do formy na tortu položíme na dno jeden plát korpusu a natrieme naň jednu polovicu krému. Zakryjeme ho druhým plátom a naň navrstvíme zvyšnú druhú polovicu krému a opäť prikryjeme posledným plátom korpusu. Necháme ztuhnúť cez noc.

11. Zdobenie torty: buď ju len potrieme vyšľahanou šľahačkou so stužovačom alebo sa s tým trochu potrápime ako ja: celú tortu potrieme džemom. Z marcipánu si vymodelujeme ozdoby a zo zvyšného spracujeme placku, ktorú položíme medzi 2 veľké fólie (napr. rozstrihnuté igelitové vrecká) a trpezlivo vaľkáme až na požadovaný priemer (mne to vyšlo, že treba cca 38 cm v priemere). Potom marcipánom pokryjeme tortu, uhladíme okraje a orežeme zvyšky. Tortu môžeme naspodu obviazať stuhou (ako som to urobila ja), aby sme zakryli nerovnosti. No a nazáver už len ozdobíme ozdôbkami, ktoré sme si vopred prichystali.








19 komentárov:

  1. Tortička je super!!! Skvelý nápad s tou PC hrou :)) asi by som sa mala inšpirovať a spraviť aj môjmu, keďže je tiež IT-ák:))Neviem, či som to niekde v recepte neprehliadla, ale akú hmotu si použila na poťah? Je to pravý marcipán alebo ten zo suš.mlieka? A tá plnka v tortičke - no mňam!!! Všetko najlepšie oslávencovi!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem za same komplimenty:-) ano, pouzila som pravy marcipan. preto je vlastne cely potah taky hnedkasty a nie taky snehobiely ako pri inych "syntetickych" potahoch.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anetka, tortička vyzera super, najma plnka ma zaujala ;-) ja prave rozmyslam, aku torticku upeciem mojmu drobcovi na druhe narodeniny... nemam premysleny ani vizual ani vnutro, ale tvoja plnka vyzera byt lahunka a svieza a take my doma mozeme ;-) adusha z mmb

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ano, toto je skvela volba, v lete snad nikomu nejde chut na tazke maslove kremy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hrozně se mi líbí 4. a 5. fotka, kde je vidět náplň a rozkrojení dortu. Taková čistá práce :) Miluju vysoké dorty. Ty tvarohové většinou dělám s ovocem a želém navrchu, ale s marcipánem taky dobrý nápad :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. kudrlinka: dakujem za pochvalu:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, chtěla jsem se zeptat, co přesně je kokosová moučka. Je to normální strouhaný kokos? nebo něco jiného? a pokud ano, kde se dá sehnat? Dort se mi právě taky moc líbí a ráda bych ho zkusila. Dytta

    OdpovedaťOdstrániť
  8. kokosova mucka je to iste co struhany kokos, prepac, mozno som to nezrozumitelne napisala, pre istotu to doplnim do receptu. nech sa dari pri peceni;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vypadá to, že mám doma ten samý prototyp muže, takže se tu budu asi hodně inspirovat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dort jsem pekla před pár dny mamince na narozeniny a udělala z něj dvoupatrový, potáhla bílým marcipánem a barevným na něm udělala kytičky a srdíčka :) dort měl VELKÝ úspěch a vzhledem k tomu, že to byl můj první dort, tak sem sama z něj měla velkou radost!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Anetko, delala jsem tento dort a byl neskutečně uzasny! Máš krasny blog, všechno dokonale popsane a vubec uuuuuuuuuuzasne! hod sem zas nejaky recept, uz se nemuzu dočkat! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Torta vyzera uzasne ..par rad do buducna k potahovaniu ak ti to nevadi ..torta pod potahovku sa potiera zasadne maslovym kremom , pri potreti niecim inym hrozi riziko ze sa potah zacne topit a povolovat.Marcipan nemusis vlakt madzi igelitovymi platmi , pohldnejsie je potriet si pracovnu plochu cerou a marcipan sa potom krasne da odlepit a dat na tortu.A este ak potahujes kruh , tak si hmotu vyvalkaj na trocha hrubsie a zasadne ked marcipan zahladujes tak netoc z tortou ale ty behaj okolo torty , po obvode ti potom nevzniknu ziadne nerovnosti ale krasne hladka torta :) Amaterska cukrarka Miriama =)
    Dufam ze moj komentar neberies ako trufalost , len dufam ze pomoze , ale inac som neskutocny fanusik tohto blogu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nie nie, neurazila som sa, prave naopak, dakujem za rady!

      Odstrániť
  13. Túto tortu som minulý týždeň upiekla priateľovi na narodeniny.. Bola jednoducho ú-ž-a-s-n-á!! ešte aj ten marcipán sa mi celkom podaril,aj keď som s ním pracovala prvýkrát.. pre mňa osobne je na prvom mieste asi francúzska šľahačka,ale tento krém je teda v tesnom závese :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. úžasná tortička, u nás ako narodeninová na rodinnej oslave, skombinovala som čučoriedky a mandarínky a bola výborná a vychválená ;-) .... ďakujem za všetky inšpiratívne recepty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to ma nesmierne teší! ďakujem za milý komentár ;-)

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!