pondelok 17. mája 2010

Pavlova s ríbezľami (moja prvá v živote)

Konečne som sa prvý krát odhodlala na pavlovu a podarila sa mi na jednotku! Je to veľmi srandovná torta, navrchu je vlastne chrumkavá vrstva (vlastne ako snehové pusinky) a vnútri je mäkká a penová. Keďže je dosť sladká, skvele sa kombinuje s kyslastým ovocím ako sú napríklad ríbezle.
Dodržovala som krok za krokom trojstranový postup v júlovom Apetite 2009 a tu ho máte:
__________________________________
Suroviny:
- 150 ml bielkov (zo 4-5 vajec)
- 220 g jemného krupicového cukru
- 2 PL kukuričného škrobu (maizeny), preosiatej
- 2 ČL bieleho vínneho octa

Na ozdobu: 250 ml smotany na šlahanie a ľubovoľné ovocie

1. Rúru dajte vyhriať na 150 stupňov. Bielky šľahajte pri nízkych otáčkach mixéra tak dlho, kým nebudú úplne pevné. Sneh musí po vytiahnutí mixéra tvoriť špičky. Potom postupne pridávajte cukor a šľahajte aby bol sneh opäť tuhý, lesklý a zároveň bez bublín. Cukor musí byť úplne rozpustený (chyťte sneh medzi prsty a ak necítite kryštáliky, tak je to fajn) a preto je naozaj dobré použiť krupicový cukor, pretože ak dáte kryštálová ako ja, budete šľahať ako blázni snáď aj 20 minút kým sa nerozpustí. Nakoniec pridajte maizenu a ocot a prešľahajte.

2. Na papier na pečenie si nakreslite kruh s priemerom 18 cm. Papier otočte (aby vám pero/ceruzka neostala na pavlovej). Sneh navrstvite do tvaru kruhu. Táto fotka je len ukážka, že aký je ten sneh užasne pevný.

3. Rúru stlmte na 120 stupňov a pavlovu do nej vložte. Pečte 80 minút a potom rúru vypnite. Pavlovu v nej nechajte až kým úplne nevychladne (to sú aj 4 hodiny). Vyšľahajte smotanu, navrstvite ju na pavlovu a ozdobte ovocím. Pri podávaní sa neľakajte, že sa bude pavlova drobiť, možno prepadávať, presne také to má byť.










P.S. Ak vás biela pavlova už nudí, vyskúšajte ružovú pavlovu. Viac info nájdete tu.

10 komentárov:

  1. Anetka,ja milujem Pavlovu:))))gratulujem k tvojej prvej,a zaroven aj k tvojim meninkam:))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dakujem dakujem:-) aj ja som sa do pavlovej zamilovala, čoskoro ju budem pravdepodobne robiť zas

    OdpovedaťOdstrániť
  3. http://slavka-archaa.blogspot.com/2011/06/moja-viacdnova-narodeninova-oslava-v.html torticka bola bozska, mrkni ku mne na foto

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, robis to na vrchnom a spodnom ohreve alebo ventilatore? Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mriežku dávam normálne do stredu a ventilátor v súčasnosti nezapínam. Kedysi som mala rúru, ktorá mala túto možnosť a tuším že som zapínala ventilátor, keď som piekla pavlovu... Chcem tým teda povedať, že mne sa to darí aj bez ventilátora a aj s ventilátorom :-)

      Odstrániť
    2. No ja mam taku "premudrelu" ruru... mozem zapnut vrchny a spodny ohrev alebo ventilator, ale vtedy treba teplotu dat o 20°C nizsie... tak nikdy neviem, co je lepsie... a mam aj program susenie, ale tam sa da teplota nastavit na 100°C max...

      Odstrániť
  5. Ahoj, chcela by som sa spytat, ci sa ti uz niekedy nepodaril korpus? Mne sav poslednom case stava ze zostane taky gumeny a netusim cim by to mohlo byt..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zatial sa mi nic take nestalo... Napada mi len, ze mozno si mala nastavenu prilis vysoku teplotu, ze tie bielky rychlo upiekla namiesto pomaly vysusila... Ina pricina mi nenapada :-(

      Odstrániť
    2. Aha, no skusim nabuduce mozno iny program na trube, ale dakujem za odpoved :)

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!