utorok 26. októbra 2010

Torta z čokoládovej peny

Dominika mala narodeniny a ja som chcela priniesť nejakú malú tortičku, ktorá by sa dala urobiť za jedno dopoludnie. Po chvíli prehrabávania sa na nete som našla tento recept. Recept je trošku náročný na presnosť, ale mne sa všetko bez problémov podarilo. Tortu urobíte raz-dva a potom ju už necháte len chladiť a tuhnúť. Chutí božsky! Je to nadýchaná pena s čistou čokoládovou chuťou a nie je v nej žiaden cukor navyše, len troška medu, takže nečakajte nič presladené. Je to delikatesa pre všetkých milovníkov horkej čokolády.

streda 20. októbra 2010

Ananásovo-kokosové minibábovky

Našla som recept na úžasné maslové, vláčne a kokosom voňajúce cesto. Je asi naozaj jedno v akom tvare ho upečiete, vždy to bude skvelé. Ak nemáte srdiečkové formičky, pokojne ho upečte ako bábovku! Mne veľmi tieto koláčiky chutili so šľahačkou a pomarančovou kôrou. Mňaaaaam!!!

Králik, ktorý sa na nič nehrá

Bože keby to videla moja Johana, že som upiekla jej dvoch kamošov!

Toto je recept na klasického slovenského králika. Na nič sa nehrá, neleží v šafránovej omáčke ani nie je prešpikovaný kaktusom. Proste klasika. Ale aj tú treba vedieť. A chutí skvele ako od starej mamy.

piatok 8. októbra 2010

Pečený hermelín s tymiánom, orechami a medom

Nerozumiem, ako som na pečený hermelín mohla zabudnúť. Už som ho raz jedla. Bolo to pred 2 rokmi v Berlíne. Detlef vtedy upiekol dva veľké syry z bielou plesňou v drevenom obale a jedli sme ich na večeru. Je to naozaj jednoduché. Kúpite si akýkoľvek syr typu camembert alebo brie v takej tej kruhovej krabičke z tenkých plátkov dreva, vyberiete ho von, vybalíte z papierka/alobalu a vrátite naspäť do toho dreva a pečiete to v ňom. Alebo si urobte slovenskú verziu ako ja. Kúpte si hermelíny a nechajte ich v chladničke až tesne ku koncu dátumu spotreby (vtedy sú všetky syry najlepšie) a potom si ich upečte len tak, ide to aj bez drevenej krabičky. Dokonca sa dá u nás kúpiť aj "Hermelín na grilovanie" - je to balíček 4 hermelínov aj s balíčkom korenia na grilovaný syr. Takýto syr nemusíte alebo môžete rôzne dochutiť a nazáver ho jesť s pečivom, pečenými zemiakmi, pita chlebom, tortilovými čipsami (a mať syr ako dip), stonkami zeleru alebo rôznou inou zeleninou. Syr ale zásadne nenarežte ešte pred pečením, pretože by vám vytiekol von. Urobte to až po upečení na tanieri, na ktorom ho budete jesť.

Jednoduchý a pritom dokonalý zelerovo-mrkvový šalát

Tento šalát je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Na prvý pohľad vyzerá byť dosť o ničom, ale je to naozaj perfektná kombinácia. Je to veľmi jednoduché, určite ho vyskúšajte. Surový zeler je paráda, má fantastickú chuť a je straaaašne zdravý! Celý ten zdravý efekt trošku kazí tá tatárska omáčka, ale kúpte si aspoň light tatársku omáčku alebo sa tvárte, že je všetko v poriadku. A jedzte ho s hriankou nejakého celozrnného chleba, tak je to asi najchutnejšie. I keď mne chutí aj len tak: práve prvý krát som ho jedla, keď som prišla v noci zo žúru a zhladovaná som našla v chladničke práve tento šalát. Mama ho vtedy urobila prvý krát a nevedela som s čím to jesť, tak som sa doňho pustila len tak - bez pečiva. Vlastne neviem prečo si práve takúto blbosť dodnes pamätám :-D

piatok 1. októbra 2010

Prečo tak málo aktualizujem tento blog

Človek si málokedy môže vyberať, kam ho osud zavedie. A ja som musela zmeniť vysokú školu a preto už dva týždne študujem v Olomouci. Ak nebudem robiť zmätky, tak za dva roky mám magistra hotového a je po všetkom. Zatiaľ však bohužiaľ tento blog bude na tom dosť zle, pretože mám veľmi málo príležitostí variť a tak nebudem mať čo zverejňovať. Fotky, ako si na internáte varím cestoviny sem dávať nejdem :-D Napriek tomu dúfam, že cez víkendy a sviatky sa k vareniu dostanem, tak dúfam, že aspoň pár príspevkov mesačne stihnem.

A ešte malá fotodokumentácia, ako sme spolu s Almirou úspešne zvládli prvý hektický týždeň v novej škole:


úžasná univerzitná knižnica

moja fakulta


Olomoucký orloj





a konečne cesta domov na vlak... ...a aj s fľašou burčiaku, aby sa nám veselšie cestovalo :-D




a burčiaku ubúdalo a ubúdalo...



a je po ňom. úžasný bol!

a ešte pár záberov z nočného života:

zátišie pred vinotékou

zistili sme, že priamo v budove nášho internátu je diskotéka. no nekúp to!
a nazáver môj veľkolepý internát