pondelok 6. júna 2011

Hamburger s mätovou majonézou a slaninou a rozmarínový cheeseburger s rukolou

Včera som zažila najkrajší deň za posledných desať mesiacov. A čo som také úžasné robila? Veď práveže nič:-) Konečne! Nič a grilovanie. Proste samé roztopaše...

Na obed som robila tento hamburger s mätovo-cibuľkovo-uhorkovou majonézou a slaninou...
 ...a na večeru tento rozmarínovo-tymiánový cheeseburger s rukolou.
A k pravému hamburgeru patria hranolčeky alebo pečené zemiaky.


Ešte malá poznámka: síce oba hamburgery na mojich fotkách obsahujú až po dve mäsové fašírky (to slovo fašírka znie v kontexte hamburgeru divne, ja viem...), recepty však uvádzam na jednofašírkové hamburgery.

Hamburger s mätovou majonézou a slaninou
Ingrediencie na 4 hamburgery:
Mäso:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa čo najlepšej kvality
- 100 g strúhanky
- 1 vajce
- 1 malá cibuľa, nadrobno nasekaná
- 2 PL worcesterskej omáčky
- korenie, soľ
Mätová majonéza:
- 2 veľké hrste mätových lístkov
- 2 jarné cibuľky
- 10 cm kúsok šalátovej uhorky
- 8 kopcovitých PL majonézy
Okrem toho:
- 4 hamburgerové žemle
- 4 alebo 8 tenkých plátkov slaniny alebo prosciutta
- nemusí byť: ľubovoľná zelenina ako tenké kolieska paradajok, šalát,...
- nemusí byť: hranolčeky alebo pečené zemiaky ako príloha

1. Urobíme si mätovú majonézu: mätu, cibuľku aj uhorku pokrájame úplne nadrobno. Nasekané bylinky so zeleninou zmiešame s majonézou.

2. Pripravíme si mleté mäso: všetky ingrediencie na fašírky zmiešame a mäso dobre dochutíme korením a soľou. Vytvarujeme 4 rovnomerne hrubé placky.


3. A ide sa grilovať. Ak ste skúsení v grilovaní alebo máte niekoho takého poruke, rozpáľte si gril s uhlím a ak ním nieste tak ako ja, rozpáľte elektrický gril:-) Keď pri ňom stojíte na terase s pivom v ruke, takmer si ani nevšimnete rozdiel:-DDD Na rozpálený rošt položte fašírky a grilujte ich z každej strany necelých 5 minút. Popritom si bokom opečte aj plátky slaniny.
4. Po opečení slaninky rozrežte hamburgerové žemle na polovice a vždy obe polovice tiež opečte z vnútorných strán.


5. Napokon už len poskladáme hamburger. Na spodnú polovicu žemle navrstvíme mätovú majonézu, ak chceme, tak aj prípadne ďalšiu zeleninu a napokon pridáme 1-2 plátky slaniny a jednu fašírku. Priklopíme vrchnou polovicou žemle, na tanier môžeme a nemusíme dať pár zemiakov a pustíme sa do toho. Je sa to blbo, ale to neriešte:-)

Rozmarínový cheeseburger s rukolou
Ingrediencie na 4 hamburgery:
Mäso:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa čo najlepšej kvality
- 100 g strúhanky
- 1 vajce
- 1 malá cibuľa, nadrobno nasekaná
- 1 PL nasekaného rozmarínu
- 1 PL nasekaného tymiánu
- korenie, soľ
Okrem toho:
- 4 hamburgerové žemle
- 4 plátky syra
- 8 PL majonézy
- lístky rukoly
- tenké plátky paradajky
- tenké kolieska cibule
- nemusí byť: hranolčeky alebo pečené zemiaky ako príloha

1. Pripravíme si mäso. Tymián s rozmarínom nasekáme nadrobno a zmiešame ich so všetkými ostatnými surovinami na mäso. Zmes dobre osolíme a okoreníme. Z mäsa vytvarujeme 4 rovnomerne hrubé placky.

2. A ide sa grilovať. Rozpáľte si gril s uhlím alebo elektrický gril. Na rozpálený rošt položte fašírky a grilujte ich z jednej strany necelých 5 minút. Potom mäso otočte, položte na každú fašírku plátok syra a grilujte ďalších cca 5 minút. Popri grilovaní mäsa rozrežte hamburgerové žemle na polovice a vždy obe polovice tiež opečte z vnútorných strán.

3. Poskladajte hamburgery: spodnú polovicu žemle potrite dvoma lyžicami majonézy, na ne poukladajte 2-3 tenké kolieska paradajky, na ne položte ogrilové mäso so syrom, navrch položte kolieska cibule a lístky rukoly. Priklopíme vrchnou polovicou žemle, na tanier môžeme a nemusíme dať pár zemiakov a pustíme sa do toho. Je sa to blbo, ale to neriešte:-)

20 komentárov:

  1. to bude niečo pre syna :-) krásny recept...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Taaaak mi strasne sliny tecuu! Keby mi to takto niekto teraz priniesol uz hotove, ja by som sa taaak do toho pustila! Mnaaam, Anetka daj:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lucia: Lucka dakujem, je mi jasne, co tie fotky vyvolavaju, moj priatel uplne salel od nadsenia ked to jedol:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No tento by som si hned dala, vsetky mekace a podobne zariadenia sa mozu skyt:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ludmila: presne tak presne tak:-))))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja teda hambáče nemusím, asi je to tým Mekáčom :-) ale tento hmmmm tento je taký , že by som sa hned zahryzla. A tá mätová majonéza, asi to vyskúšam a Náš Kubko bude mať radooosť.Btw Anetka, kedže som videla prvý tvoj blog a uuuplne ma očaril, tak som vyskúšala čosi podobné aj ja, teda je to na míle vzdialené od tvojho, ale skúšam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. wow Anetka, super kombinácie :) môjmu milému by určite chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anetka, túto "dobrotu" som si kúpila raz, keď ešte u nás v Bratislave neexistoval mekáč, ale nejaký jeho predchodca predával hamburgery. A druhý raz som to jedla vtedy, keď ma moji synovia chceli privítať s večerou po mojom návrate z niektorej dovolenky pri mori. Na večeru ma čakal ich vlastný hamburger. Ináč toto jedlo nejako veľmi nemusím. No tie tvoje vyzerajú super, len neviem, či by som dokázala otvoriť také veľké ústa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Téda, tak tohle je veliká bomba! na domácí hamburgery se chystám už dlouho a ta mátová majonéza mě opravdu nadchla. Klasickou majonézu si dělám oma, takže ji určitě vyzkouším i v obměněn s mátou, mňam, už teď se těším a díky moc za nádherné hamburgerové tipy. Mekáč se může jít bodnout! :-)
    (A k těm hranolkům - taky mám mnohem raději "hranolky" pečené v troubě než klasicky smažené a ty tvoje vypadají moc krásně.)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. tina24: jeeeeeeeej aj ty mas blog! no teda! gratulujem a zelam vela sledovatelov! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. mimi_tulipanova: noo, ano, je sa to blbo, preto to treba jest v kruhu ludi, pred ktorymi sa nehanbime zababrat:-DDD ale stoji to za to!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. madla: dakujem za pochvalu, ano, aj mne domace hamburgery chutia naj:-) aj preto, ze si tam clovek moze dat presne to, co ma najradsej:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ja hamburgery zasadne odmietam jest, ale take domaaace...urcite by som sa nechala prehovorit. No a ta matova majonezka...ach...Akrat vcera som pozerala Sef na grilu a tam Zdenek tiez taketo srandicky vypekal. A dokonca urobil take hamburgery, ze dal do stredu kusok bylinkoveho masla. Budem musiet niekedy vyskusat, aj ked moja polovicka zasadne odmieta konzumovat mlete hovadzie maso z obchodu ;o( a ja vlastne tiez, jedine,ze by som si doma pomlela ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. marianka, presne ten diel Sefa na grilu bol mojou inspiraciou:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ale tak tohle jsou pořádně luxusní hamburgery! Kam se na ně hrabe McDonald's :D Mít doma housky a mleté maso (a nebý líná jít nakoupit), hned si je udělám, to je prostě paráda!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Catalina: no to ano, lepsie ako domace sa nedaju kupit nikde:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!