Chceli ste už niekedy schudnúť pomocou tukožrútskej polievky? Áno, tej hnusnej z kapusty. Ja tiež. Problém je v tom, že som nič odpornejšie asi v živote nejedla. Mám ale náhradu, ktorá práve naopak - chutí dokonale!
Recept na túto polievku objavil raz môj oco v nejakom českom časopise v článku o diéte a údajne tá polievka chutí úplne ako držková. Tak ju oco skúsil uvariť. A fakt chutila ako držková:-O Polievka je naozaj veľmi diétna a tým pádom jej môžete zjesť koľko len chcete. Doma sme ju robili určite už aspoň osem krát a ja sa jej nikdy neviem dojesť.
Polievka je najlepšia keď postojí aspoň hodinu a úplne najlepšia je až na druhý deň. Počas varenia budete mať pocit, že je bez chuti a neviete ju dochutiť. Nechajte ju ale postáť a uvidíte, že bude super.
Hlivová polievka na spôsob držkovej
Ingrediencie:
- 800 g hlivy ustricovej
- 2 veľké cibule
- 3 PL oleja
- majoránka
- mletá sladká červená paprika
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
- čili (nemusí byť)
- 4 strúčiky cesnaku
Hlivu si nakrájajte na pásiky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu dozlata.
Pridajte hlivu a chvíľu duste za stáleho miešania. Osoľte, okoreňte a zalejte asi litrom vriacej vody.
Nechajte variť cca 20 minút - podľa toho ako máte hlivu radi, či ešte trochu gumovitú, alebo úplne mäkkú. Polievku dochuťte majoránkou a červenou paprikou, prípadne čili podľa chuti. Počas varenia si vychutnávajte atmosféru atraktívnej internátnej kuchyne. Nakoniec 2 minúty pred dovarením pridajte na kolieska nakrájaný alebo úplne prelisovaný cesnak.
Anetka a chudnes z nej??
OdpovedaťOdstrániťAnetka, netušila som, že z tejto polievky sa dá chudnúť. Ja ju varievam minimálne raz do mesiaca, pretože u nás je hliva veľmi obľúbená. No žiadne dietetické účinky som na sebe nepobadala :-( Nevadí, budem ju rada variť a jesť aj naďalej, lebo je fantastická.
OdpovedaťOdstrániťarchaa, mimi_tulipánová:
OdpovedaťOdstrániťlogicky sa z nej musí chudnúť, pretože až na tie 3 PL oleja neobsahuje žiaden tuk. si myslím teda. nevravím, že z nej človek chudne zázračne rýchlo, že obsahuje nejake zvláštne enzýmy alebo čo, ale proste je to super diétna vec. a zasýti. a narozdiel od kapustovej tukožrútskej nemáte pri jej jedení potrebu vyskočiť z okna:-)
mnam, o tejto "falosnej drzkovej" uvazujem uz dlho a motivovala si ma este viac, ked sa z nej nepribera :))))... inac, kiezby vsetky internatne kuchynky boli ako ta tvoja..aaach jo :D
OdpovedaťOdstrániť:-)))) nebodaj existuju aj horsie? mna stve, ze nemame ruru:-( strasne rada by som si niekedy nieco upiekla.
OdpovedaťOdstrániťver tomu, ze existuju, my mame jednu horizontalnu dosku- nie kuchynsku linku, ale DOSKU a na nej dvojplatnicku ktora funguje na heslo ktore nepoznam :DDD.. nic viac :D
OdpovedaťOdstrániť:-DDDD uff. to ma mrzi! a kde studujes?
OdpovedaťOdstrániťvo Zvolene na TUZVE..a myslim, ze to hovori za vsetko :D
OdpovedaťOdstrániťTo je náhoda, dnes som kúpila na trhu hlivu s tým, že spravím hlivový perkelt, ale keďže to schudnutie by sa hodilo aj mne, tak zajtra na obed spravím túto tvoju polievku. Ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťAnetka, ďakujem za inšpiráciu, budúci týždeň už aj navarím
OdpovedaťOdstrániťmarysity: tak ale kaslat na kuchynku, dufam, ze ta aspon bavi to co studujes, nie? lebo mna to nebavi. a radsej by som to vymenila za studovanie niecoho co by ma bavilo, aj keby tam nemali kuchynku ziadnu:-DDD
OdpovedaťOdstrániťkinga: supeeer:-) daj vediet ako budes spokojna s vysledkom!
OdpovedaťOdstrániťivana: ;-) niet zac! a bru chut potom!
OdpovedaťOdstrániťTak sme ju mali dnes na obed. Veľmi, veľmi chutná polievka a fakt sa výzorom podobá tej držkovej, ktorú ja nezjem, ale túto by som mala rada medzi svojimi polievkammi na blogu. Viem, aký máš názor na opakované/kopírované recepty, preto sa pýtam: Môžem?
OdpovedaťOdstrániťnuz.. bavi ma to, aj nebavi :D.. skor sa mi nechce a tak ma do skoly moc netaha, ale keby tam bola takato kuchynka.. ach, to by bola radost studovat :DDD
OdpovedaťOdstrániťkinga: jasnacka, recept nie je moj, je andyho hryca ci koho, kazdopadne nan nemam ziaden narok:-D ja som velmi rada, ze ti tak chutila, smelo sir recept dalej! uplne chapem tvoje nadsenie, je to jedna z mojich najoblubenejsich polievok!
OdpovedaťOdstrániťmarysity: :-))) uplne rozumiem, ja som tiez hrozne leniva sa ucit:-)
OdpovedaťOdstrániťTak ja som niekolkokrat varila tzv. "tukozrutovu" kapustovu polievku a pripravena z cerstvych surovin je vynikajuca. Tato hlivova mi je uz na pohlad nesympaticka. No ale kazdy clovek ma inu chut, ze..
OdpovedaťOdstrániťMia
Ani tukožroutskou polévku ani tu z hlívy jsem ještě neměla, ale pokud ji tak opěvuješ, tak dostávám chuť ji vyzkoušet :)
OdpovedaťOdstrániťahoj Mia, tento popis receptu je zlozeny zo samych subjektivnych nazorov, tak ako aj cely zvysok blogu:-)
OdpovedaťOdstrániťmeg: vyskusaj, budes nadsena;-)
OdpovedaťOdstrániťPolievka je dobra, ale najlepsia je az ked postoji do druheho dna !!!!
OdpovedaťOdstrániťmas pravdu, zabudla som do receptu dopisat taku dolezitu vec! uz som to napravila!
OdpovedaťOdstrániťJe to falošná "držková". Skúste si ju vylepšiť takto: huby dusiť v minimálnom množstve vody, keď sa odparí voda, poprášiť hladkou múkou, trošku popražiť, zaliať studenou vodou, rozvariť. Stále miešať, aby neboli hrčky. Ostatné ako je v recepte. Dobrú chuť!
OdpovedaťOdstrániťano,viem ze sa to vola falosna drzkova. a muku nepridavam, pretoze potom to uz nie je dietne :-D ale inak je to fantasticka polievka, to sa musi uznat.
OdstrániťAby nebola riadka, no stale "dietna", da sa zahustit lyzicou ovsenych vlociek. Zahustovaci dosiahnu svoje a dostanu do seba aj vlakninu navyse ako bonus ;)
OdpovedaťOdstrániť