sobota 22. októbra 2011

Polievka z hlivy ustricovej ako 100x chutnejšia náhrada za tukožrútsku polievku

Chceli ste už niekedy schudnúť pomocou tukožrútskej polievky? Áno, tej hnusnej z kapusty. Ja tiež. Problém je v tom, že som nič odpornejšie asi v živote nejedla. Mám ale náhradu, ktorá práve naopak - chutí  dokonale!

Recept na túto polievku objavil raz môj oco v nejakom českom časopise v článku o diéte a údajne tá polievka chutí úplne ako držková. Tak ju oco skúsil uvariť. A fakt chutila ako držková:-O Polievka je naozaj veľmi diétna a tým pádom jej môžete zjesť koľko len chcete. Doma sme ju robili určite už aspoň osem krát a ja sa jej nikdy neviem dojesť. 

Polievka je najlepšia keď postojí aspoň hodinu a úplne najlepšia je až na druhý deň. Počas varenia budete mať pocit, že je bez chuti a neviete ju dochutiť. Nechajte ju ale postáť a uvidíte, že bude super.

Hlivová polievka na spôsob držkovej
Ingrediencie:
- 800 g hlivy ustricovej
- 2 veľké cibule
- 3 PL oleja
- majoránka
- mletá sladká červená paprika
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
- čili (nemusí byť)
- 4 strúčiky cesnaku

Hlivu si nakrájajte na pásiky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. V hrnci rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu dozlata. 

Pridajte hlivu a chvíľu duste za stáleho miešania. Osoľte, okoreňte a zalejte asi litrom vriacej vody. 

Nechajte variť cca 20 minút - podľa toho ako máte hlivu radi, či ešte trochu gumovitú, alebo úplne mäkkú. Polievku dochuťte majoránkou a červenou paprikou, prípadne čili podľa chuti. Počas varenia si vychutnávajte atmosféru atraktívnej internátnej kuchyne. Nakoniec 2 minúty pred dovarením pridajte na kolieska nakrájaný alebo úplne prelisovaný cesnak.

26 komentárov:

  1. Anetka, netušila som, že z tejto polievky sa dá chudnúť. Ja ju varievam minimálne raz do mesiaca, pretože u nás je hliva veľmi obľúbená. No žiadne dietetické účinky som na sebe nepobadala :-( Nevadí, budem ju rada variť a jesť aj naďalej, lebo je fantastická.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. archaa, mimi_tulipánová:

    logicky sa z nej musí chudnúť, pretože až na tie 3 PL oleja neobsahuje žiaden tuk. si myslím teda. nevravím, že z nej človek chudne zázračne rýchlo, že obsahuje nejake zvláštne enzýmy alebo čo, ale proste je to super diétna vec. a zasýti. a narozdiel od kapustovej tukožrútskej nemáte pri jej jedení potrebu vyskočiť z okna:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnam, o tejto "falosnej drzkovej" uvazujem uz dlho a motivovala si ma este viac, ked sa z nej nepribera :))))... inac, kiezby vsetky internatne kuchynky boli ako ta tvoja..aaach jo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :-)))) nebodaj existuju aj horsie? mna stve, ze nemame ruru:-( strasne rada by som si niekedy nieco upiekla.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ver tomu, ze existuju, my mame jednu horizontalnu dosku- nie kuchynsku linku, ale DOSKU a na nej dvojplatnicku ktora funguje na heslo ktore nepoznam :DDD.. nic viac :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. :-DDDD uff. to ma mrzi! a kde studujes?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. vo Zvolene na TUZVE..a myslim, ze to hovori za vsetko :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. To je náhoda, dnes som kúpila na trhu hlivu s tým, že spravím hlivový perkelt, ale keďže to schudnutie by sa hodilo aj mne, tak zajtra na obed spravím túto tvoju polievku. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anetka, ďakujem za inšpiráciu, budúci týždeň už aj navarím

    OdpovedaťOdstrániť
  10. marysity: tak ale kaslat na kuchynku, dufam, ze ta aspon bavi to co studujes, nie? lebo mna to nebavi. a radsej by som to vymenila za studovanie niecoho co by ma bavilo, aj keby tam nemali kuchynku ziadnu:-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  11. kinga: supeeer:-) daj vediet ako budes spokojna s vysledkom!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ivana: ;-) niet zac! a bru chut potom!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tak sme ju mali dnes na obed. Veľmi, veľmi chutná polievka a fakt sa výzorom podobá tej držkovej, ktorú ja nezjem, ale túto by som mala rada medzi svojimi polievkammi na blogu. Viem, aký máš názor na opakované/kopírované recepty, preto sa pýtam: Môžem?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. nuz.. bavi ma to, aj nebavi :D.. skor sa mi nechce a tak ma do skoly moc netaha, ale keby tam bola takato kuchynka.. ach, to by bola radost studovat :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  15. kinga: jasnacka, recept nie je moj, je andyho hryca ci koho, kazdopadne nan nemam ziaden narok:-D ja som velmi rada, ze ti tak chutila, smelo sir recept dalej! uplne chapem tvoje nadsenie, je to jedna z mojich najoblubenejsich polievok!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. marysity: :-))) uplne rozumiem, ja som tiez hrozne leniva sa ucit:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tak ja som niekolkokrat varila tzv. "tukozrutovu" kapustovu polievku a pripravena z cerstvych surovin je vynikajuca. Tato hlivova mi je uz na pohlad nesympaticka. No ale kazdy clovek ma inu chut, ze..

    Mia

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ani tukožroutskou polévku ani tu z hlívy jsem ještě neměla, ale pokud ji tak opěvuješ, tak dostávám chuť ji vyzkoušet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. ahoj Mia, tento popis receptu je zlozeny zo samych subjektivnych nazorov, tak ako aj cely zvysok blogu:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Polievka je dobra, ale najlepsia je az ked postoji do druheho dna !!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. mas pravdu, zabudla som do receptu dopisat taku dolezitu vec! uz som to napravila!

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Je to falošná "držková". Skúste si ju vylepšiť takto: huby dusiť v minimálnom množstve vody, keď sa odparí voda, poprášiť hladkou múkou, trošku popražiť, zaliať studenou vodou, rozvariť. Stále miešať, aby neboli hrčky. Ostatné ako je v recepte. Dobrú chuť!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano,viem ze sa to vola falosna drzkova. a muku nepridavam, pretoze potom to uz nie je dietne :-D ale inak je to fantasticka polievka, to sa musi uznat.

      Odstrániť
  23. Aby nebola riadka, no stale "dietna", da sa zahustit lyzicou ovsenych vlociek. Zahustovaci dosiahnu svoje a dostanu do seba aj vlakninu navyse ako bonus ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!