piatok 1. júna 2012

Bazalkovo-špenátové pesto z vlašských orechov

Včera som na hodinu vyšla z nory a urobila som aspoň niečo iné zmysluplné. Aby ste rozumeli, učím sa na štátnice, do čoho patria hodiny a hodiny prokrastinácie. A keď už, tak aspoň prokrastinujem zmysluplne - výrobou pesta a nie priblblo - pozeraním sa z okna a šúpaním si laku na nechtoch:-)

Dá sa povedať, že toto je moje prvé seriózne pesto. A som naň pyšná, aj keď je to len také pseudovarenie, keďže všetko len hádžete postupne do mixéra. Nápad na túto variáciu pesta som odkukala na tomto blogu. Pomer surovín som si ale upravila, to moje je viac bazalkovejšie a špenát je tam len ako taká roztopaš pre farbu a jemnú zmenu chuti. Celkovo si myslím, že si pomer surovín môžete naozaj určiť úplne sami, koniec koncov je to vaše pesto, smelo sa na ňom vybláznite a nechajte v ňom prevládať tie chute, ktoré máte radi vy. Môžete si ho spraviť napríklad poriadne cesnakové, alebo poriadne citrónové, alebo poriadne orieškové a nikomu nemusíte nič vysvetľovať;-)

____________________________________________
Orientačné množstvo ingrediencií na cca 300 ml:
- 1/3 šálky vlašských orechov
- 2/3 šálky bazalkových lístkov (myslím v takom utlačenom stave, rozumiete:-)
- 4 veľké hrste špenátových listov
- 1 malý strúčik cesnaku, resp. polovica väčšieho
- šťava a kôra z 1/2 citróna
- olivový olej
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ

Orechy nasucho opečte na panvici pár minút, len aby ste zvýraznili ich chuť. Bazalku aj špenát umyte a osušte ideálne v odstredivke na šalát, alebo nechajte obschnúť na utierke. 

Postupne, s trpezlivosťou a vo viacerých dávkach postupne zmixujte najskôr orechy a cesnak a potom v ďalších várkach bazalku so špenátom, citrónovou kôrou a šťavou. K zelenej hmote prilejte  poriadny glg oleja a prisypte aj rozmixované orechy. Všetko mixujte, kým sa pesto krásne nespojí. Pridajte trochu soli a korenia a dolievajte olej dovtedy, kým nebude mať kašovitú konzistenciu. 

Hotové pesto dajte do zaváraninového pohára a skladujte v chladničke. Vydrží vám cca 5 dní. 

Využitie je už na vás - to najzákladnejšie je buď zamiešať ho do čerstvo uvarených, ešte horúcich cestovín, alebo si z neho spraviť nejaké skvelé panini, alebo akýkoľvek improvizovaný domáci sendvič - napríklad s mozzarellou a paradajkami. 

9 komentárov:

  1. Tak še da i tak še da, ako hovoria podaktorí:) Lak už som si ošúpala, z okna sa viem pozerať stále, tak som začala vyvárať a koláče vypekať . Ale polievka je nedobrá, asi mi chce signalizovať, že sa mám venovať skúškovému. Čo už, aj tak sú to super činnosti oproti povinnostiam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jeej, Anetka, ja mam uz vo fotaku asi mesiac zase pazitkove pesto. Toto tvoje vyzera paradne, mnam. No a tie statnice....presne si to pamatam. Robila som vsetko mozne len aby som oddialila akt ucenia. Ale zvladnes, neboj. Ty si sikulka:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jé, přesně takovéhle variace na pesto miluju! Špentávoé pesto dělám moc ráda, já dávám místo vlašáků mandle: http://madlinakuchyne.blog.cz/1106/pesto-nejen-pro-pepka-namornika
    Ale tohle určitě taky vyzkouším, protože komu se nelení, tomu se zelení. A jinak úplně chápu tvou prokrastinaci, já při učení na státnice měla taky pořád navařeno, napečeo, uklizeno a i na to koukání z okna došlo (jen nehty si teda nelakuju :-))
    Ale to zvládneš, neboj!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To je super nápad, určite vyskúšame, Anetka, bazalka aj čerstvý domáci špenát, ktoré máme doma, sa určite potešia z takejto kombinácie ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vůbec nejde poznat, že to je tvoje první pesto - jak píšeš, záleží na každém jak si ho udělá. Vypadá vážně chutně, taky si ráda pesto dělám s vlašskými ořechy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. :DDDD hodiny a hodiny prokrastinacie su presny termin :D prave sa niecomu takemu venujem, ale v tejto faze uz nemam narok na nijaku prokrastinaciu.. prajem vela stastia! (ak uz nie je po)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anetka tvoje pesto vyzera nadherne, az si ma nalakala vyskusat ho. Drzim palceky na statnice, ty to urcite zvladnes.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anetka, keďže si už po štátniciach, tak ti s čistým svedomím posielam tento link o prokrastinácii (http://www.daniaonthestreet.com/2012/04/zmar-zal-studentovu-dusi-vznal.html). Kým som si neprečítala ten článok, to slovo som ani nepoznala, ale počas štúdia som činnosti, ktoré vyjadruje často robila (a niekedy aj teraz). Tento rok majú akosi málo lístkov bazalky, pesto asi nebude :(, tvoje je však krásne zelené.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dania on the street poznam, je to dokonaly blog, slecna ma uzasny zmysel pre humor a pise naozaj talentovane! :-)

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!