štvrtok 27. septembra 2012

Slivkový koláč s klinčekmi a ovsenými vločkami

Tento recept mám z augustového čísla 2012 časopisu Marianne a po prvom otestovaní som zistila, že v ňom boli napísané úplné blbosti, ktoré v praxi nefungovali. Na druhý pokus som už vychytala muchy a teraz vám sem napíšem svoju upravenú verziu. Je to každopádne blbuvzdorný a rýchly recept na skvelý koláč, ktorý je na jeseň ako stvorený. Celý dom vám bude voňať ako keby ste piekli perníky!
_______________________________
Ingrediencie:
- 150 g ovsených vločiek
- 150 g hnedého cukru
- 120 g polohrubej múky
- 120 g zmäknutého masla
- 1 rozpučený banán
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL mletého klinčeka (ak máte len celé klinčeky, roztlčte ich v mažiari)
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- štipka soli
- 500 g sliviek (alebo ostružín, čiernych ríbezlí, egrešov, čučoriedok...)
- 3-5 PL cukru (podľa sladkosti sliviek)
- 2 PL balsamicového octa

1. Rúru predhrejte na 170 stupňov.

2. V mise zmiešajte vločky, cukor, múku, maslo, banán, škoricu, klinček, sódu a soľ. Kruhovú koláčovú formu vyložte papierom na pečenie alebo potrite maslom a posypte múkou. Vložte do nej štyri pätiny cesta a rukou ho utlačte rovnomerne do celej formy. Dajte piecť na 20 minút.

3. Slivky rozpoľte, odkôstkujte a každú polovicu slivky rozrežte ešte na polovice. K slivkám pridajte cukor a ocot a dobre premiešajte.

4. Keď po 20 minútach vyberiete cesto z rúry, rovnomerne naň navrstvite slivky obalené v cukre a na celý koláč rozdrobte zvyšný kúsok cesta. Pečte ďalších 20 minút.

7 komentárov:

  1. jeej, Anetka, tento sa Ti ako vydaril, ešte že si nám ten recept opravila, ďakujemeee :))) a vyskúšam, pretože si viem veľmi dobre predstaviť, ako nádherne musí voňať, a ako úžasne chutiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ten vypadá už takhle krásně, škoda že už je po švestkové sezoně...ikdyž, možná že kvůli tomuhle koupím švestky v hypermarketu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jupí, povedl se, fakt doporučuju, akorát do té drobenky navrch jsem přidala trochu strouhaného perníku - možná by stačila mouka nebo něco, ale měla jsem asi větší banán, proto těsto bylo spíš lepivé než sypké, ale výsledek je luxusní!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobry den Anetka, mate na mysli ten cernicovy kolac, ten som robila a podaril sa len som ten cernicovy základ robila bez červeného vina a dala som tam griotku /z nudze:-) / a bolo to výborné, len neviem co ste v tom recepte zmenili vy, lebo ked som ho porovnavala s textom v Marianne tak je rovnaky, nieco mi uslo? Inak prijemne citanie Vasho foodblogu a s
    kucharkou od Dity P. mate 100%-tnu pravdu, aj ja som ju čítala ako roman:-), recepty z nej su výborné a jednoduché, vsetko dobre adela

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, včera jsem objevila tvůj blog, proklikala se až na tento koláč a dneska jsem si ho upekla s malou obměnou - místo banánu jsem dala jedno vejce a vaničku vanilkového tvarohu (pro vláčnost) a místo švestek meruňky. Je výbornej, děkuju! :)
    Bára

    OdpovedaťOdstrániť
  6. klobuk dole za tento recept, kolacik je vynikajuci, poviem uprimne ze som sa trocha bala- to zlozenie cesta je take atypicke, ale vysledok ma velmi milo prekvapil. Dala som mrazene cucoriedky, cukru som dala 100g a podla mna staci, a muku som dala celozrnnu. dakujem za super receptik, urcite budem robievat.
    Klaudia

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!