pondelok, 24. marca 2014

Kakaovo-čerešňová bezé torta

Pred troma týždňami som prvý krát robila tortu z bezé (resp. vrstvenú Pavlovu); bola kokosovo-ananásová a absolútne som sa do nej zamilovala. Chcela som ďalej zaexperimentovať s bezé tortami a preto som tentokrát urobila túto variáciu na spôsob schwarzwaldskej torty.

Bezé torta je tak trošku škaredá, príšerne sa servíruje a jednotlivé porcie na tanieriku nevyzerajú zrovna dokonale, ale chuťovo je to neskutočný zážitok!
Ak nechcete robiť vrstvenú bezé tortu, môžete urobiť aj klasickú jednoposchodovú - čiže Pavlovu. Napríklad ríbezľovú alebo karamelovú s karamelizovanými orieškami alebo jednotlivé menšie pre každého hosťa, ako napríklad tieto s mangom a kandizovaným zázvorom.
_____________________________________
Korpus:
- 5 bielkov
- 280 g jemného krupicového cukru
- 2 ČL kukuričného škrobu (maizeny), preosiatého
- 2 ČL bieleho vínneho octa
- 3 PL preosiateho kakaa
Čerešňová vrstva:
Ak je čerešňová sezóna, určite jednoducho len vykôstkujte čerstvé čerešne a jednoducho ich naukladajte na jednotlivé poschodia torty. Ak sezóna nie je, budete potrebovať:
- šťava z 1 citróna
- 2-3 PL kukuričného škrobu (maizeny)
- 1 čerešňový kompót (7 dcl)
Na dokončenie:
- 400 ml smotany na šlahanie

1. Pár hodín alebo deň vopred si prichystajte čerešňový puding. Kompót sceďte a šťavu zachyťte. Vlejte šťavu do malého hrnca a priveďte ju k varu. Pridajte citrónovú šťavu. Ochutnajte ju a pridajte cukor, ak to pokladáte za potrebné. V 4 lyžiciach vody si rozmiešajte 2 lyžice kukuričného škrobu a prilejte škrob do čerešňovej šťavy za stáleho miešania. Miešajte, kým nezhustne na pudingovú konzistenciu. Ak je príliš riedky, v troche vody rozmiešajte ešte cca 1 lyžicu škrobu a opäť ho pridajte do pudingu. Hotový puding nechajte úplne vychladnúť.

2. Rúru dajte vyhriať na 140 stupňov. Bielky šľahajte pri nízkych otáčkach mixéra tak dlho, kým nebudú úplne pevné. Sneh musí po vytiahnutí mixéra tvoriť špičky. Potom postupne pridávajte cukor a šľahajte aby bol sneh opäť tuhý, lesklý a zároveň bez bublín. Cukor musí byť úplne rozpustený (chyťte sneh medzi prsty a ak necítite kryštáliky, tak je to fajn). Potom pridajte maizenu, kakao a ocot a ešte minútu šľahajte.

3. Na dva plechy rozprestrite papiere na pečenie si nakreslite na každý plech 2 kruhy o veľkosti dezertného tanierika (môžete ho rovno obkresliť ceruzkou). Nechajte medzi kruhmi aspoň 2 cm priestoru, lebo korpusy trochu napuchnú. Sneh rozotrite rovnomerne do všetkých 4 kruhov .

4. Plechy vložte do rúry a pečte 1 hodinu. Počas tejto prvej hodiny rúru neotvárajte! Po hodine plechy vymeňte a pečte ešte 20 minút. Potom rúru vypnite, pootvorte dvierka a bezé v nej nechajte dosušiť, kým úplne nevychladne (to môže trvať aj 3 hodiny). 

5. Vyšľahajte smotanu na šľahanie. Na servírovací tanier položte prvý korpus, natrite ho štvrtinou čerešňového pudingom a štvrtinou šľahačky. Potom ho priklopte ďalším korpusom a opäť ho natrite pudingom a šľahačkou. Postup zopakujte ešte 2x.

6. Dezert môžete podávať hneď alebo ho dajte na 1-3 hodiny do chladničky. Tam síce trochu zvlhne, ale bude sa o niečo lepšie krájať. Pri podávaní sa však neľakajte, že sa torta bude drobiť a rozpadávať. Inak to nejde, esteticky táto torta nie je nič moc. Ale tá chuť!!!

2 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!