Naliehala som na señora, aby sme si doma urobili nejaké latinskoamerické jedlo, ktoré mu bude pripomínať domov. A keďže najnostalgickejším jedlom sú pre neho práve empanadas, naštudovala som si o nich všetko potrebné a naberala som odvahu na ich pečenie. Dlho som sa odhodlávala do ich prípravy, pretože som ich vždy jedla len v berlínskych latinskoamerických reštauráciach a ťažko povedať, či boli dostatočne autentické. Napokon sa mi tie moje naozaj vydarili a señor tvrdil, že chutia úžasne a dokonca aj autenticky.
Tieto empanadas sú plnené slaninou, pórom a syrom. Empanadas pokladám za veľmi praktické jedlo; môžete ich jesť na raňajky, obed, večeru, dajú sa ľahko zbaliť na piknik a keďže sa jedia rukou, sú skvelé i na párty. Chutia skvele teplé a aj pri izbovej teplote. Často sa servírujú so šalátom alebo salsami.
Ja som k nim tentokrát pripravila avokádovú salsu guacamole, ktorej recept je tu a taktiež salsu frescu, známu aj ako pico de gallo, čo je salsa z paradajok a koriandru - tu nájdete VIDEORECEPT. A ak chcete vyskúšať aj inú náplň do empanadas, odporúčam typické empanadas z argentínskej Mendozy, ktoré sú plnené hovädzím, olivami a vajíčkom.
Empanadas sú plnené taštičky, ktoré sú najpopulárnejšie ako pouličné jedlo. V rôznych veľkostiach a s rôznymi náplňami si ich môžete kúpiť v celom španielsky a portugalsky hovoriacom svete. Každá oblasť má svoje typické náplne podľa miestnych tradičných surovín. Okrem klasických s mletým hovädzím mäsom môžu byť plnené chorizom, syrom, pórom, slaninou, kuraťom, paprikou, šampiňónmi, mangoldom, rybou, hrozienkami, olivami, vajíčkom, cibuľou, špenátom, papričkami jalapeños a tak ďalej a tak ďalej. Taštičky môžu byť vyprážané alebo pečené. Tie pečené sa robia najmä z maslového krehkého cesta. K empanadas sa podávajú rôzne omáčky, najčastejšie paradajkovo-koriandrová, avokádová, chimichurri, jogurtová, chilli a podobne.
Pri pátraní po tom pravom recepte na empanadas som natrafila na tohto skvelého sprievodcu po svete empanadas. Laylita z Ekvádoru opisuje všetky možné postupy, formy a prípavy empanadas. Môžete si tam nájsť veľa ďalších druhov cesta, náplní a omáčok, s ktorými sa empanadas servírujú. Jej recepty skutočne fungujú, postupovala som podľa nich a všetko skvele klapalo.
_____________________________
Doba prípravy: 1 h 45 min
Cesto na empanadas - dávka na 12-16 stredne veľkých empanadas:
- 540 g múky + cca 50 g na pomúčenie plochy
- 1/4 ČL soli
- 170 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 2 vajcia
- 8 PL studenej vody
- 1/4 ČL soli
- 170 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 2 vajcia
- 8 PL studenej vody
Náplň - dávka na 12-16 stredne veľkých empanadas:
- 250 g slaniny
- 3 póry
- 200 g vášho obľúbeného tvrdého syra
- čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvo mleté čierne korenie
Potrebné vybavenie:
Papier na pečenie
Valček na cesto
Štetec na potieranie empanadas rozšľahaným vajíčkom
Potravinová fólia
Stolný mixér (mám na mysli niečo také ako Kitchen Aid Artisan), ale nemusí byť
1 Pripravte si cesto na empanadas. Ak máte stolný mixér na spracovanie cesta, robte cesto určite v mixéri, aby sa zbytočne maslo neroztopilo teplotou vašich rúk. Ak mixér nemáte, robte cesto ručne, ale predpokladajte s dlhšou dobou chladenia cesta v chladničke. Do stolného mixéra nasypte múku a soľ a nechajte ich zmiešať pri nízkej rýchlosti. Pridajte maslo a 1 vajce a pomaly mixujte, kým nevzniknú veľké hrudky. Pridajte vodu a nechajte cesto mixovať aj ďalej, kým nebude tvoriť jednu veľkú hrudu. Cesto bude aj tak trochu drobivé, ale to je v poriadku. Ak je to nutné, pridajte postupne ešte po trošičke vody a mixujte ďalej, kým nebude cesto požadovanej konzistencie.
2 Cesto rozdeľte na dve polovice, každú polovicu cesta sploštite na hrubú placku. Obe placky zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút. Ak ste cesto vypracovávali ručne, bude ho treba chladiť aspoň hodinu. Chladenie cesta napomôže tomu, aby sa vám taštičky počas pečenia nepootvorili a aby nevytiekla náplň.
3 Pripravte
si náplň. Slaninu nakrájajte na malé kocky. Na panvici opečte na kocky nakrájanú slaninu do
chrumkava. Slaninu vyberte z panvice tak, aby vám v nej ostal vypečený tuk.
Slaninu zatiaľ odložte do misky, v ktorej budete mať napokon miešať všetkú
náplň.
4 Odrežte tmavozelené časti z póru a nakrájajte ho na
prúžky. V tuku zo slaniny (prípadne pridajte aj trochu
olivového oleja, ak vám ho zostalo málo) opečte pór, kým nezmäkne a nezačne
hnednúť. Opečený pór pridajte do misky k slanine.
5 Syr nastrúhajte nahrubo. Pridajte ho k slanine
a póru a celú zmes premiešajte spolu s trochou čierneho korenia.
Hotovú náplň odložte ziatiaľ bokom.
6 Upečte empanadas. Predhrejte rúru na 190 stupňov. Prichystajte si pracovnú dosku na vyvaľkanie cesta a pomúčte ju trochou hladkej múky. Prichystajte si taktiež jednu malú misku s vodou a druhú malú misku, v ktorej si rozšľahajte 1 vajíčko na potretie empanadas. Prichystajte si 2 plechy a každý vysteľte papierom na pečenie.
7 Cesto vyberte z chladničky. Položte prvú polovicu cesta na pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkajte ho na hrúbku 3 mm. Vykrojte kruhy nožom pomocou malého taniera.
8 Do kruhov vložte cca 2 PL náplne. Prsty si namočte do misky s vodou a potrite vlhkými prstami obvod kruhu cesta. Preložte kruh cesta napoly a spoj utlačte vidličkou.
9 Hotové naplnené empanadas ukladajte na plech. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom pomocou štetca. Poukladajte ich aspoň 3 cm od seba. Pečte každý plech cca 15 - 20 minút kým nezozlatnú. Postup opakujte, až kým nespotrebujete všetko cesto a všetkú náplň.
hmm hmm hmm .. skusim aj pre svojho señora :), dakujem za receptiky....
OdpovedaťOdstrániťTak mám připravené mleté maso, které se má večer proměnit v sekanou... a koupila jsem i avokádo, že se vždycky hodí, když je zralé a za dobrou cenu. A teď váhám :D Ale sekaná byla slíbená, empanadas budou muset vydržet do příště - rozhodně si je ukládám, vypadají úžasně!
OdpovedaťOdstrániťvyzerá to dokonale :3 robíš mi chúťky mňam dala by som si :P :D
OdpovedaťOdstrániťCHOCOLATE KISS