Máte radi laskonky a piña coladu? Tak potom sa určite zbláznite od rozkoše z tohto chrumkavo-žuvačkovitého kokosového bezé s ananásovým krémom a šľahačkou!
Tieto chvíle mám veľmi rada. Tie momenty, keď objavím novú tutovku, zamilujem sa do nej a som pyšná, že mám novú vychytávku do môjho repertoára. Torta z bezé alebo inak povedané - vrstvená Pavlova nie je žiadnou novinkou, ale ja som sa k nej bohužiaľ dostala až teraz. Chcela som upiecť niečo, pričom poriadne vyvenčím môj nový Kitchen Aid a zároveň som chcela potešiť návšetvu, ktorú sme pozvali na nedeľný obed. Nakoniec to vypálilo úplne skvele! Tá torta je tak neskutočne chutná, že som mala problém sa pred návštevou ovládať a nevzdychať:-D
Ešte malý tip: Ananásový krém v tomto recepte je vlastne pineapple curd. Určite by táto torta chutila aj vo variante s klasickým lemon curdom.
Ak nechcete robiť vrstvenú bezé tortu, môžete urobiť aj klasickú jednoposchodovú - čiže Pavlovu. Napríklad ríbezľovú alebo karamelovú s karamelizovanými orieškami alebo jednotlivé menšie pre každého hosťa, ako napríklad tieto s mangom a kandizovaným zázvorom.
P.S. Moja najsvetlejšia vízia budúcnosti sa momentálne zakladá na vedomosti, že v chladničke mám ešte polovicu celej tejto torty. Ou jé!
____________________________________________
Korpus:
- 5 bielkov
- 280 g jemného krupicového cukru
- 2 ČL kukuričného škrobu (maizeny), preosiatého
- 2 ČL bieleho vínneho octa
- 90 g strúhaného kokosu
Ananásový krém /pineapple curd/:
- 90 g strúhaného kokosu
Ananásový krém /pineapple curd/:
- 2 PL masla
- 400 ml rozmixovaného ananásu na pyré, prípadne 1 rozmixovaný ananásový kompót
- 3 - 5 PL cukru (podľa chuti)
- šťava z 1 citróna
- 1 PL kukuričného škrobu (maizeny)
- 5 žĺtkov
Na dokončenie:
- 400 ml smotany na šlahanie
- 400 ml rozmixovaného ananásu na pyré, prípadne 1 rozmixovaný ananásový kompót
- 3 - 5 PL cukru (podľa chuti)
- šťava z 1 citróna
- 1 PL kukuričného škrobu (maizeny)
- 5 žĺtkov
Na dokončenie:
- 400 ml smotany na šlahanie
1. Pár hodín alebo deň vopred si prichystajte ananásový krém. Do misky dajte všetky ingrediencie na krém a postavte ju do vodného kúpeľa. Na úvod dajte do krému len málo cukru, dochutíte ho neskôr Miešajte, kým krém nezhustne. Ochutnajte ho - mal by byť skôr kyselkavý a nie príliš sladký, pretože kokosové bezé je sladké až až. Pridajte cukor podľa potreby. Ak je krém príliš tekutý, pridajte ešte trochu kukuričného škrobu. Ak zhustnutie krému nemá konca kraja, môžte ho dovariť aj priamo na sporáku bez vodného kúpeľa, ale uistite sa, že používate kvalitný kastrólik s hrubým dnom a varte ho len na úplne slabom ohni. Hotový krém nechajte úplne vychladnúť.
2. Rúru dajte vyhriať na 140 stupňov. Bielky šľahajte pri nízkych otáčkach mixéra tak dlho, kým nebudú úplne pevné. Sneh musí po vytiahnutí mixéra tvoriť špičky. Potom postupne pridávajte cukor a šľahajte aby bol sneh opäť tuhý, lesklý a zároveň bez bublín. Cukor musí byť úplne rozpustený (chyťte sneh medzi prsty a ak necítite kryštáliky, tak je to fajn). Potom pridajte maizenu a ocot a ešte minútu šľahajte. Na záver vmiešajte kokos špachtľou alebo veľkou varechou.
3. Na dva plechy rozprestrite papiere na pečenie si nakreslite na každý plech 2 kruhy o veľkosti dezertného tanierika (môžete ho rovno obkresliť ceruzkou). Nechajte medzi kruhmi aspoň 2 cm priestoru, lebo korpusy trochu napuchnú. Sneh rozotrite rovnomerne do všetkých 4 kruhov .
4. Plechy vložte do rúry a pečte 1 hodinu. Počas tejto prvej hodiny rúru neotvárajte! Po hodine plechy vymeňte a pečte ešte 20 minút. Potom rúru vypnite, pootvorte dvierka a bezé v nej nechajte dosušiť, kým úplne nevychladne (to môže trvať aj 3 hodiny).
5. Vyšľahajte smotanu na šľahanie. Na servírovací tanier položte prvý korpus, natrite ho štvrtinou ananásového krému a štvrtinou šľahačky. Potom ho priklopte ďalším korpusom a opäť ho natrite krémom a šľahačkou. Postup zopakujte ešte 2x.
6. Dezert môžete podávať hneď alebo ho dajte na 1-3 hodiny do chladničky. Tam síce trochu zvlhne, ale bude sa o niečo lepšie krájať. Pri podávaní sa však neľakajte, že sa torta bude drobiť a rozpadávať. Inak to nejde, esteticky táto torta nie je nič moc. Ale tá chuť!!!
6. Dezert môžete podávať hneď alebo ho dajte na 1-3 hodiny do chladničky. Tam síce trochu zvlhne, ale bude sa o niečo lepšie krájať. Pri podávaní sa však neľakajte, že sa torta bude drobiť a rozpadávať. Inak to nejde, esteticky táto torta nie je nič moc. Ale tá chuť!!!
Ou jéé, tak ta by mi taky chutnala! Miluju vrstvené Pavlovy a to mi připomíná, že jsem už dlouho žádnou nepekla. A kombiance kokosu a ananasu spolu se sladkou Pavlovou, to vyjmenovává všechny moje obžerné lásky :-) Teda Anetko, já tě teď taky žeru :-)
OdpovedaťOdstrániť