Zbožňujem teriyaki omáčku a neviem sa jej nabažiť. Mám ju rada napríklad s týmito kuracími špízmi a čínskymi rezancami alebo ako omáčku ku grilovaným kačacím prsiam. Tentokrát som ju vyskúšala s mäsovými guľôčkami. Je to paráda! A odporúčam najmä tento perfektný feniklovo-redkvičkovo-uhorkový šalát s pikantným zázvorovým dresingom. Je úžasný a skvele sa hodí k rôznym ázijským jedlám. Enjoy!
_________________________________________
Mäsové guľôčky:
- 500 g mletého bravčového mäsa, prípadne mix bravčového a hovädzieho
- 1 vajce
- 1 hrsť strúhanky
- 1 drvený strúčik cesnaku
- nastrúhaný kúsok zázvoru o veľkosti cca 2 palcov
- 2 jarné cibuľky, nakrájané úplne najemno
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ
- rastlinný olej na opekanie na panvici
Teriyaki omáčka:
- pol šálky sójovej omáčky
- štvrť šálky hnedého cukru
- pol šálky vody
- 1 PL sezamového oleja (prípadne iného rastlinného)
- 2 PL ryžového octa
- nastrúhaný kúsok zázvoru o veľkosti cca 1 palca
- 2 PL kukuričného škrobu /Gustin/
- 1 PL sezamu (nemusí byť)
Feniklovo-redkvičkovo-uhorkový šalát s pikantným zázvorovým dresingom:
- polovica zväzku redkvičiek
- 1 fenikel
- polovica uhorky
- 1 kopcovitá ČL cukru
- 2 PL ryžového octa
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL sezamového oleja, prípadne olivového
- nastrúhaný kúsok zázvoru o veľkosti cca 1 palca
Ako príloha:
- jazmínová ryža alebo môžete použiť hnedú dlhozrnnú ryžu ako ja
1. Zmiešajte všetky ingrediencie na mäsové guľôčky a mokrými rukami vytvarujte guľôčky o veľkosti väčších vlašských orechov. Dajte variť ryžu. Opečte mäsové guľky (radšej aj na dve dávky) na panvici zo všetkých strán, dokopy asi 8 minút.
2. Zatiaľ si v miske zmiešajte všetky ingrediencie na teriyaki omáčku okrem sezamových semienok. Keď doopekáte aj poslednú dávku mäsových guľôčok, vylejte olej z panvice, utrite ju papierovým obrúskom a naspäť do nej nasypte guľôčky. Nechajte ich hriať na miernom plameni a nalejte na ne omáčku. Miešajte, kým omáčka neprejde varom a nezhustne vďaka škrobu. Celé jedlo nazáver posypte sezamom.
3. Do misy nasypte na kolieska nakrájanú uhorku, redkvičku a fenikel nakrájaný na polmesiačiky. Pridajte ingrediencie na dresing a dobre premiešajte.
4. Mäsové guľky s teriyaki omáčkou podávajte s ryžou a feniklovo-redkvičkovo-uhorkovým šalátom.
ou jeeee! palec hore! ;o)
OdpovedaťOdstrániť