utorok, 26. mája 2015

Perzský pomarančový koláč z mandľovej múky

Tento koláč neobsahuje žiadnu múku a ani tuk, no aj napriek tomu sa nemusíte báť, že budete ochudobnení o chuťový zážitok. Cesto je nasiahnuté úžasným pomarančovým sirupom a ak budete koláč servírovať ešte s kopčekom créme fraîche alebo mascarpone, bude to neuveriteľný zážitok! 

Na Blízkom východe tento koláč tradične zdobia buď sušenými lupienkami ruží (ako to vidíte na mojom obrázku) alebo nasekanými pistáciami. Ak máte problém lupienky zohnať, môžete výzdobu úplne vynechať.


__________________________________________
Ingrediencie:
Koláč:
- 2 biopomaranče
- 250 g mandľovej múky (čiže mletých mandlí)
- 250 g krupicového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 6 veľkých vajec
Sirup:
- 1 biopomaranč
- 1 PL vody z pomarančových kvetov
- 100 g cukru
- 40 ml vody
Na ozdobu:
- 1 PL sušených ružových lupeňov (nemusí byť)
Ako prílohu:
- 2 tégliky créme fraîche alebo mascarpone

1. Dva pomaranče vložte do hrnca s vriacou vodou a varte ich 2 hodiny. Potom vodu zlejte a pomaranče nechajte ochladnúť. Rokrojte ich a vyberte z nich jadierka. Vhoďte pomaranče (áno, aj s kôrou) do mixéra a rozmixujte ich na pyré. (Tento celý krok odporúčam urobiť deň vopred.)

2. Predhrejte rúru na 170 stupňov. Koláčovú formu s priemerom 23 cm vytrite maslom. Na dno formy pritlačte prstami kruh papiera na pečenie. Vysypte strany formy trochou mandľovej múky.

3. V miske zmiešajte mandľovú múku s práškom do pečiva.

4. V mise šľahajte vajcia s cukrom 7-10 minút, kým nenaberú objem a nenadobudnú krémovú textúru. Prilejte k vajciam rozmixované pomaranče a šľahajte ďalšiu minútu. Prisypte mandľovú múku s práškom do pečiva a vmiešajte ich zľahka k vajciam veľkou varechou.

5. Cesto prelejte do formy a pečte cca 40 minút, resp. kým na špajdli po zapichnutí nezostanú vlhké omrvinky.

6. Kým sa koláč pečie, pripravte si sirup. Z pomaranča nastrúhajte kôru a následne ho vyšťavte. V malom hrnci priveďte k varu šťavu z pomaranča, vodu a cukor. Varte minútu a následne stiahnite z ohňa. Pridajte pomarančovú kôru a vodu z pomarančových kvetov.

7. Upečený koláč nechajte vychladnúť. Premiestnite ho na servírovací tanier. Popichajte koláč špajdľou rovnomerne po celom povrchu. Popolievajte celý koláč sirupom a posypte ružovými lupienkami. Podávajte s kopčekom créme fraîche alebo mascarpone.

4 komentáre:

  1. Myslím, že tohle by mi teda chutnalo. Mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ... dnes som robila ... chuťovo výborný, len sa mi nejako stred trocha prepadol a je aj dosť mokrý od toho sirupu - neviem či to tak má byť ... ale v každom prípade je to mňamka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma mrzí, že sa prepadol :-( Mne sa v strede prepadol len minimálne... Čo sa týka množstva sirupu - ja som pôvodne nepoužila všetok, ale keď sme ho jedli, tak všetci vraveli, že som ho tam pokojne mohla dať i viac, takže som potom vyliala na koláč i zvyšok... Tak neviem :-D I keď musím uznať že po doliatí zvyšného sirupu bol dosť mokrý a ťažšie sa servíroval...

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!