nedeľa 21. júna 2015

Pissaladière, čiže provensálsky koláč z karamelizovanej cibule a ančovičiek

Na pissaladière som sa chystala dlho-predlho a som rada, že konečne som sa k nemu dokopala. V chladničke som mala veľkú dózu s nakladanými ančovičkami (resp. sardelkami - sú to synonymá) a hneď som vedela, že toto je tá správna príležitosť. Kombinácia sladkej cibule so slanosťou ančovičiek je pre mňa osobne osudová. Tam nie je o čom. 

A či už použijete lístkové cesto ako ja, alebo urobíte tenké kysnuté cesto ako na pizzu, je na vás. Mne to na lístkovom prišlo viac sexy, avšak množstvo pôvodných receptov používa práve cesto kysnuté. 



____________________________________
Suroviny:
- 1 balenie lístkového cesta (ak chcete 1 veľký koláč na celý plech) alebo 2 balíčky (ak chcete robiť viacero malých)
- 4 väčšie cibule alebo 7 menších (ja som použila červené, ale samozrejme biele stačia)
- olivový olej
- čerstvo mleté čierne korenie
- po troche tymiánu, rozmarínu, bazalky a oregána - nadrobno nasekaných, prípadne v sušenom stave
- 50 ml pastisu (ja som ho vynechala, lebo ho skutočne nemám rada)
- cca 20-25 čiernych olív
- cca 20 ančovičkových/sardelových filiet
- olivový olej

1. Cibuľu si nakrájame na polovice a potom na tenké plátky. Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme ciubuľu a opekáme. Opekáme kým cibuľa nezmäkne, nezosladne a nezhnedne. Ja to robím na dva krát a zakaždým to trvá cca 10-15 minút. Na záver pridáme čierne korenie, bylinky a pastis. Premiešame a odložíme do misky bokom.

2. Vyvaľkáme lístkové cesto. Centimeter od okraja koláča/koláčikov urobíme napr. drevenou lopatkou jemnú ryhu. Na plech dáme papier na pečenie, cesto a na cesto rovnomerne navrstvíme cibuľu. Na koláč poukladáme ančovičky - je to vlastne jedno ako to urobíte, ale často sa ančovičkové filety ukladajú do mriežky, takže vytvárajú štvorce. Mne sa to zdalo príliš, pretože ančovičky sú riadne slané, takže som sa rozhodla len pre pruhy. Napokon vložíme do každého "štvorca" olivu alebo ich jednoducho len rovnomerne rozdelíme po povrchu koláča.

3. Pečieme asi 20 - 25 minút pri 200 stupňoch. Najlepší je ešte teplý ;-)

2 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!