streda 14. októbra 2015

Cupcakes z bielej čokolády



Dnes som pre kolegov na rozlúčku priniesla tieto skvelé cupcakes. Niesla som ich v metre vo veľkom priehľadnom boxe a dve malé deti začali ukazovať prstom a híkať: "Schau mal, die da hat Cupcakes!!!" Boli veľmi zlaté a normálne mi ich bolo ľúto, že sa s nimi nemôžem podeliť:-)

Sú to cupcakes z nadýchaného vanilkového cesta plnené ganache z bielej čokolády a ozdobené krémom z bielej čokolády a krémového syra. Čo viac dodať? Čistá dokonalosť.

__________________________________________
Ingrediencie na 12 cupcakes:
/1 šálka = 230 ml/
Cesto:
- 1 a pol šálky hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 2/3 šálky polotučného alebo plnotučného mlieka
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 4 bielky izbovej teploty
- 90 g zmäknutého masla
- 1/2 šálky bieleho krupicového cukru
- 60 ml kyslej smotany izbovej teploty
Náplň z bielej čokolády:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 200 g bielej čokolády
Krém z bielej čokolády:
- 180 g bielej čokolády
- 250 g krémového syra typu Philadelphia, Lučina a pod. izbovej teploty
- 50 g zmäknutého masla
- 1 šálka preosiateho práškového cukru

Príprava cesta:
1. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Plech na 12 muffiniek vyložte papierovými košíčkami.

2. V malej miske zmiešajte múku a prášok do pečiva. Prichystajte si aj mlieko, do ktorého pridáte vanilkový extrakt. V mise vhodnej na šľahanie vyšľahajte bielky dotuha.

3. V ďalšej mise vyšľahajte maslo s cukrom. Potom pridajte kyslú smotanu. Postupne pridávajte na tri krát múku a prestriedavajte ju na tri krát mliekom. Stále šľahajte až kým vám nevznikne hladké cesto.  Na záver vmiešajte do cesta sneh veľkou varechou.

4. Naplňte papierové košíčky cestom cca pol centimetra pod okraj. Pečte 15-20 minút. Po dopečení koláčiky vyberte a nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu.

Príprava náplne:
5. V malom hrnci priveďte smotanu k varu. Zatiaľ nasekajte čokoládu na čo najmenšie kúsky. Keď smotana začne vrieť, dajte hrniec preč zo sporáka a vsypte do neho čokoládu. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a následne dajte hrniec ešte na 15-30 min do chladničky.

6. Do vychladnutých cupcakes vyrežte nožom malý kužeľ. Do tohto vzniknutého priestoru rovnomerne ponalievajte bieločokoládovú náplň. Cupcakes dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Príprava krému:
7. Nad parou (prípadne v mikrovlnke) rozpustite bielu čokoládu. 

8. Maslo vyšľahajte spolu s krémovým syrom. Potom pridajte i roztopenú čokoládu. Prešľahajte a napokon pridajte práškový cukor. Šlahajte ešte pár minút, aby vám vznikol dokonale hladký krém. Ak je krém trochu tekutý a bojíte sa, že by z cupcakes stiekol, dajte krém na 1-2 hodiny do chladničky.

9. Pomocou zdobiaceho vrecka nastriekajte krém rovnomerne na všetky košíčky.

4 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!