sobota 14. mája 2016

Kurča v barbecue marináde + coleslaw = recept na víkendovú pohodu

Kurča v barbecue marináde Jamieho Olivera a coleslaw sú pre mňa klasika, ktorú robím pravidelne. Je to také to dokonalé comfort food, ktoré vyčaruje pohodu na počkanie. Považovala som to za príliš banálny recept na zverejnenie na blog, ale potom som si povedala, že to miesto na blogu si právom zaslúži. Veď tie najjednoduchšie veci su často práve tie najlepšie, no nie? :-)

Ako príloha sa skvele hodia pečené zemiaky alebo varená kukurica, ako to zvyknú servírovať Američania.

_________________________________________
Pečené kurča v Jamieho barbecue marináde
- 4-5 celých kuracích stehien (následne rozrezaných na vrchné a spodné časti) alebo 1 celé naporcované kurča
- kôra z 1 biopomaranča
- 1 a pol ČL mletej údenej červenej papriky (prípadne obyčajnej, no...)
- čili podľa chuti a odvahy
- 1 a pol ČL dijonskej horčice
- 3 PL medu
- 3 PL kvalitného kečupu
- 1 ČL olivového oleja
- 1 kopcovitá ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie

1. Nastrúhajte kôru z pomaranča - len oranžovú časť, nestrúhajte už bielu vrstvu!!! Kôru zmiešajte so všetkými ostatnými ingredienciami a marinádou potrite kúsky kuraťa zo všetkých strán. Nechajte postáť aspoň 2 hodiny. 

2. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Vložte kúsky kuraťa do pekáča alebo na plech a pečte zakryté pokrievkou alebo hliníkovou fóliou cca 70 minút - kým nebude kurča úplne mäkké. Potom kurča odokryte a pečte cca ešte 30 minút dochrumkava na 220 stupňov alebo na najsilnejšom stupni grilu na najvyššej mriežke.

_______________________________________
Klasický coleslaw
- 1/2 malej kapusty alebo 1 špicatá kapusta (odporúčam, je krehkejšia a chutnejšia)
- 4 mrkvy
- 5 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 1 malá fľaška majonézy
- 3 kopcovité ČL dijonskej horčice
- 5 PL vínneho octa
- 2 ČL cukru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

1. Kapustu a mrkvu nakrájajte na tenké rezančeky v robote, prípadne kapustu ručne nožom a mrkvu nastrúhajte nahrubo. Dajte ich do veľkej misy.

2. V malej miske bokom zmiešajte jogurt, majonézu, horčicu, ocot, cukor, soľ a korenie. Primiešajte dresing k zelenine a nechajte šalát postáť aspoň hodinu, aby kapusta trochu zmäkla.

Na mojom blogu sa už coleslaw raz vyskytol. Nie v tejto základnej verzii ako v tomto prípade, ale bola to verzia coleslawu s cviklou, zelerom, jablkom a feniklom. Ak vás táto kombinácia nadchla, kliknite sem pre recept na ružový coleslaw.

1 komentár:

  1. Mňam, mňam. Úplne sa mi zbehli sliny. :) Kuriatko kupovanej alebo domáce? My si chováme vlastné kurčatá. :) Po tom, čo sme videli, čo sa predáva v obchodoch sme si povedali, že na dedine sa kurčatá hodí. A sú pomerne nenáročná. Stačí im len kvalitné krmivo pre kurčatá a to je tak všetko. :) A ten výsledok je vždy absolútne delikátna. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!