utorok 16. septembra 2008

Rozmarínové mäsové guľôčky Jamieho Olivera zapekané v paradajkovej omáčke so špagetami

Tieto mäsové guľôčky sú skvelé k cestovinám, ale dajú sa aj grilovať alebo aj len piecť nasucho v rúre. Preto máme vždy v mrazničke už zásobu vopred urobených guľôčok. Ja som tentokrát varila len pre troch, takže som si odobrala len 17 guľôčok a varila som len malé množstvo omáčky. Ak budete variť toto jedlo z celej dávky mäsa (900 g), uvarte dvojnásobné množstvo omáčky ako uvádzam ja.

_________________________________
Zdroj: Jamie Oliver: Šéfkuchár bez čapice
Potrebné prísady:
1 dávka na mäsové guľôčky:
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- 1 hrsť strúhanky
- 2 zarovnané PL sušeného oregana
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 1/2 drvenej sušenej čili papričky
- 1 PL najemno nasekaného čerstvého rozmarínu
- soľ
- čerstvo zomleté mleté čierne korenie (ja odporúčam čerstvo zomleté korenie štyroch farieb)
Omáčka: (množstvo omáčky je zhruba na pol dávky mäsových guľôčok t.j. asi 500 g mäsa)
- 5 paradajok + 1 krabička paradajkového pyré (alebo 2 konzervy drvených paradajok)
- 3 strúčiky cesnaku
- hrsť vetvičiek tymiánu
- hrsť bazalkových lístkov alebo 2 ČL sušenej bazalky
- 2 ČL oregana
- olivový olej
- balsamicový ocot
- 1-2 mozzarelly
- hrsť strúhaného parmezánu
- korenie
- soľ

+ 1 balíček cestovín, napr. špagiet

Postup prípravy:
Mäsové guľôčky:
1. Zmiešajte mäso, strúhanku, oregáno, rascu, čili, rozmarín, žĺtok, dochuťte 2 zarovnanými ČL soli a dobre okoreňte. Vyformujte guľôčky o veľkosti vlašského orecha. Oplatí sa vydržať s nervami a urobiť guľôčky naozaj malé, je to praktickejšie aj efektnejšie. Teraz ich môžete dať zmraziť alebo ihneď uvariť.

2. Mäsové guličky opečte na oleji zo všetkých strán. Nemusia byť úplne upečené, pretože sa budú ešte piecť v rúre

Omáčka:
1. Najprv si oblanšírujeme paradajky. (Ak nejdete dať čerstvé paradajky ale len konzervy s drvenými paradajkami, tento krok logicky vynechajte.) Zalejte ich vriacou vodou a po minúte vyberte. Paradajky olúpte zo šupky a nakrájajte na menšie kocky.

2. Na oleji si opečieme nakrájaný cesnak. Pridáme paradajkové pyré a nakrájané paradajky. Tymián umyjeme a otrháme lístočky zo stoniek. Bazalkové lístky umyjeme a nakrájame nahrubo. Tymián, bazalku a oregano pridáme k omáčke a varíme 10 minút. Osolíme, okoreníme, ak treba - okyslíme balsamicom, ak treba - osladíme cukrom.

3. Vhodíme mäsové guličky do omáčky, navrch naukladáme kolieska mozzarelly a posypeme parmezánom. Dáme zapekať na asi 15 - 20 minút pri 200 stupňoch. Zatiaľ uvaríme cestoviny.

7 komentárov:

  1. ahoj anet,,mas tu super recepty, som tvoj velky kucharsky fanusik

    OdpovedaťOdstrániť
  2. cau Anet! dnes som robila tieto gulicky na obed...chutny receptik...odporucam, hlavne cerstve bylinky tam robia svoje, takze ak sa niekto rozhodne robit tento recept, v ziadnom pripade neodporucam nahradit ich susenymi... Maja

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Majka to som stastna a jasne ze je to s cerstvymi najlepsie. My mame doma vzdy velku zasobu mrazenych byliniek, aby sme mali nejake, ked nie je sezona. Susene to proste nenahradia.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Konecne som sa dopracovala k tomuto jedlu, gulicky som uz mala v mrazaku prichystane davno ale az teraz som to pripravila.
    A nevedeli sme sa uzrat, take to bolo dobre! Ja osoba nanajvys leniva som pouzila bylinky susene ale aj tak to bolo skvele. Verim ze s cerstvymi je to este lepsie, ale ta lenivost… ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. som stastna, ze tak chutilo:-) toto je fakt ale jedno z najlepsich jedal co poznam, takze nie je o com:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anetka, toto jedlo bolo uuuuuzastne :) cast guliek zamrazena, a inak super rychlovka uzastne chutna z beznych veci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. vyborne a jednoduche ! som vdacna ze som nasla tento blog, postupne skusam recepty a pri mojich troch detoch musim skonstatovat ze zacinam luuubit varenie .... doteraz som to robila lebo som musela :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!