sobota, 19. novembra 2011

Moja najobľúbenejšia francúzska zálievka na akýkoľvek listový šalát

Tento recept som chcela uverejniť už dávnejšie, ale prišlo mi to trápne, lebo je príliš obyčajný. Nakoniec som sa ale rozhodla, že sem túto zálievku dám, lebo je jednoducho fantastická a zaslúži si to. Listový šalát prakticky s inou zálievkou ani nerobievam. Zbožňujem ju. Bez debaty.
P.S. Ak nie ste kamoši s cesnakom, samozrejme ho môžete vynechať.

____________________________________
Ingrediencie:
- cca 400 g ľubovoľných šalátových listov
- 2-3 strúčiky cesnaku (môže a nemusí byť, je to na vás)
- 2 PL balsamicového octa
- 5 PL olivového oleja
- 2 kopcovité ČL cukru
- 1 ČL soli
- 2 ČL dijonskej horčice
- čerstvo mleté čierne korenie
/môžete samozrejme aj trochu experimentovať ako ja na úplne prvom obrázku hore  - balsamico nahradiť jablkovým octom, dijonsku horčicu nahradiť hrubozrnnou, atď/

1. Šalát umyte a poriadne osušte - najlepšie odstredivkou na šalát, alebo ho nechajte obschnúť rozložený na utierke.

2. Všetky ostatné ingrediencie dobre zmiešajte - buď ich hoďte do malého mixéra ako ja alebo ich zmiešajte len normálne v miske lyžičkou, ale v tom prípade cesnak najprv prepučte. Zálievku nalejte na šalát, dobre premiešajte a ihneď podávajte, pretože po dlhšej dobe šalát kvôli soli ovädne a potom už nestojí za nič.

12 komentárov:

  1. Anetka, ja osobne si na blogoch veľmi rada pozriem aj takéto, budem ťa citovať: "príliš obyčajné" recepty :) ... a túto zálievku poznám, je výborná aj s cesnakom aj bez :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. suhlasim s Jankou..tiez si rada pozriem,a tiez suhlasim,ze je vyborna s cesnakom aj bez:)♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No supeeeer.......zajtra si to dáme s chrumkavučkým hlávkovým šalátikom a pečeným morčacím stehienkom na bielom vínečku s citrónovou kôrou:-):-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka, dakujem za takyto receptik, rada ju vyskusam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka, mam rada taketo jednoduche recepty. Ja napr. takuto zalievku nerobievam. Coskoro skusam, urcite s cesnakom:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. martina: :-)))

    eva: mamiiiii:-D

    andrea: niet zac;-)

    adriana: daj potom vediet ako chutila ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aká je to hrubozrna horcica,pls?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Horcicne zrna, ktore sa pomelu a je z nich horcica, sa melu na roznu hrubku. Napriklad v klasickej slovenskej "plnotucnej" horcici su uplne najemno, takze je z toho az hladka zlta kasa. V klasickej slovenskej "kremzskej" horcici je vidiet take tmavsie bodky a to su prave tie na hrubsie pomlete zrna. Vyrabaju sa aj horcice s este hrubsim mletim zrn, najma vo Francuzsku - tu je pekne porovnanie napriklad na tomto obrazku http://hipfoodiemom.com/wp-content/uploads/2014/04/Maille-Mustard_closeup-HipFoodieMom.com_.jpg . V tomto recepte mam na mysli presne taku hrubozrnnu horcicu ako vidis na tom obrazku, ale samozrejme nemusis ju tam dat a staci ju nahradit aj obycajnou dijonskou. Ja ale pouzivam tieto hrubozrnnejsie na lepsi chutovy a aj esteticky efekt. Hrubozrnnu horcicu kupis v akomkolvek supermarkete alebo hypermarkete.

      Odstrániť
  8. Dala som kremzsku, výborná, mala úspech... ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!