Tento recept som chcela uverejniť už dávnejšie, ale prišlo mi to trápne, lebo je príliš obyčajný. Nakoniec som sa ale rozhodla, že sem túto zálievku dám, lebo je jednoducho fantastická a zaslúži si to. Listový šalát prakticky s inou zálievkou ani nerobievam. Zbožňujem ju. Bez debaty.
____________________________________
Ingrediencie:
- cca 400 g ľubovoľných šalátových listov
- 2-3 strúčiky cesnaku (môže a nemusí byť, je to na vás)
- 2 PL balsamicového octa
- 5 PL olivového oleja
- 2 kopcovité ČL cukru
- 1 ČL soli
- 2 ČL dijonskej horčice
- čerstvo mleté čierne korenie
/môžete samozrejme aj trochu experimentovať ako ja na úplne prvom obrázku hore ↑ - balsamico nahradiť jablkovým octom, dijonsku horčicu nahradiť hrubozrnnou, atď/
1. Šalát umyte a poriadne osušte - najlepšie odstredivkou na šalát, alebo ho nechajte obschnúť rozložený na utierke.
2. Všetky ostatné ingrediencie dobre zmiešajte - buď ich hoďte do malého mixéra ako ja alebo ich zmiešajte len normálne v miske lyžičkou, ale v tom prípade cesnak najprv prepučte. Zálievku nalejte na šalát, dobre premiešajte a ihneď podávajte, pretože po dlhšej dobe šalát kvôli soli ovädne a potom už nestojí za nič.
2. Všetky ostatné ingrediencie dobre zmiešajte - buď ich hoďte do malého mixéra ako ja alebo ich zmiešajte len normálne v miske lyžičkou, ale v tom prípade cesnak najprv prepučte. Zálievku nalejte na šalát, dobre premiešajte a ihneď podávajte, pretože po dlhšej dobe šalát kvôli soli ovädne a potom už nestojí za nič.
Anetka, ja osobne si na blogoch veľmi rada pozriem aj takéto, budem ťa citovať: "príliš obyčajné" recepty :) ... a túto zálievku poznám, je výborná aj s cesnakom aj bez :))
OdpovedaťOdstrániťSkus namiesto cukru med
Odstrániť:-)))
OdpovedaťOdstrániťsuhlasim s Jankou..tiez si rada pozriem,a tiez suhlasim,ze je vyborna s cesnakom aj bez:)♥
OdpovedaťOdstrániťNo supeeeer.......zajtra si to dáme s chrumkavučkým hlávkovým šalátikom a pečeným morčacím stehienkom na bielom vínečku s citrónovou kôrou:-):-)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, dakujem za takyto receptik, rada ju vyskusam :)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, mam rada taketo jednoduche recepty. Ja napr. takuto zalievku nerobievam. Coskoro skusam, urcite s cesnakom:)
OdpovedaťOdstrániťmartina: :-)))
OdpovedaťOdstrániťeva: mamiiiii:-D
andrea: niet zac;-)
adriana: daj potom vediet ako chutila ;-)
výborná :)
OdpovedaťOdstrániť:-)))
OdpovedaťOdstrániťAká je to hrubozrna horcica,pls?
OdpovedaťOdstrániťHorcicne zrna, ktore sa pomelu a je z nich horcica, sa melu na roznu hrubku. Napriklad v klasickej slovenskej "plnotucnej" horcici su uplne najemno, takze je z toho az hladka zlta kasa. V klasickej slovenskej "kremzskej" horcici je vidiet take tmavsie bodky a to su prave tie na hrubsie pomlete zrna. Vyrabaju sa aj horcice s este hrubsim mletim zrn, najma vo Francuzsku - tu je pekne porovnanie napriklad na tomto obrazku http://hipfoodiemom.com/wp-content/uploads/2014/04/Maille-Mustard_closeup-HipFoodieMom.com_.jpg . V tomto recepte mam na mysli presne taku hrubozrnnu horcicu ako vidis na tom obrazku, ale samozrejme nemusis ju tam dat a staci ju nahradit aj obycajnou dijonskou. Ja ale pouzivam tieto hrubozrnnejsie na lepsi chutovy a aj esteticky efekt. Hrubozrnnu horcicu kupis v akomkolvek supermarkete alebo hypermarkete.
OdstrániťDala som kremzsku, výborná, mala úspech... ;)
OdpovedaťOdstrániťVýborná zálievka :)
OdpovedaťOdstrániťJana