utorok, 29. novembra 2011

Gaštanovo-čokoládový krém podľa Nigelly

Super rýchle a blbuvzdorné. Jednoduché a pritom neuveriteľne dobré. Vlastne ako všetky Nigelline recepty.

__________________________________________
Zdroj: Nigella Lawson: Vianoce s Nigellou
Ingrediencie:
- 175 g kvalitnej horkej čokolády
- 125 ml smotany na šľahanie + aspoň 125 ml na servírovanie
- 125 ml plnotučného mlieka
- 1 vajce
- 250 g sladeného gaštanového pyré
- 2 PL tmavého rumu

1. Čokoládu rozdrvte v mixéri alebo nasekajte ručne na drobné kúsky. V hrnci zohrejte mlieko so smotanou až k bodu varu. Smotanu prilejte cez otvor vo vrchnáku mixéra pri vypnutom motore. Nechajte pol minúty stáť, potom mixér zapnite a ďalšiu pol minútu mixujte. Potom pridajte cez otvor vajce a mixujte ďalej pár sekúnd. Do mixéra pridajte gaštanové pyré a rum a mixujte, kým sa všetko nespojí do hladkej zmesi.

2. Pomocou gumenej stierky vylejte zmes do 6 kalíškov alebo pohárov s objemom aspoň 125 ml. Krém nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho dajte do chladničky na aspoň 3 hodiny. Vyšľahajte zvyšok smotany na šľahanie a rozdeľte šľahačku na všetky porcie.

24 komentárov:

  1. Výborný nápad, ďakujem zaň! Vianočnú knižku od mojej bohyne Nigelly ešte nemám, ale tuším, že tento rok na ňu Ježiško nezabudne :-). Ešte mám v mrazáku 1 gaštanové pyré dovezené z SK a toto je ideálny nápad na jeho zužitkovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypada to moc dobre... Jen to kastanove pyre porad nemuzu nikde sehnat... :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Heh heh, Anetka, aj ja som ho robila, minuly tyzden, ale na mna bolo prilis vydatne, skor si to viem predstavit ako plnku v rolade alebo v nejakom zakusku ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tu knihu už mám koupenou kamarádce na Vánoce.... :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mnam Anetka, take chute si mi narobila v tuto nocnu hodinu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anet, skoda, ze nemam mixer :-( uz som planovala ako ju pripravim cez vikend mojim blizkym mlsnym jazyckom...
    a Lucii by som chcela odkazat, ze u nas som videla gastanove pyre v Lidli-mrazene.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. juuuj, nigella proste vzdy vie,co je dokonale :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. katarina: :-)))

    Lucie: je to sranda, ze vraj v cesku sa neda bezne kupit, u nas ho maju snad vsade. pocula som, ze ho ale mavaju v cesku bezne v lidli

    adusha: ked sa to rozleje na 6 porcii, je toho tak malo ze sa to da vydrzat:-DDD

    ivet: kup ju aj sebe! :-)

    chocorrol: :-)))

    dora: myslim ze by to slo aj rukou pomocou metlicky. v pohode.

    marysity: to mas pravdu:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ja budem asi jedina, kto Nigellu nevnima az tak pozitivne a neodpadava z nej ;o))) tento krem som robila, bohuzial ani mne, ani mojej polovicke velmi nechutil... ;o( neviem, kde sa stala chyba... ale zase na druhej strane, dam jej este sancu, jej knizku sa mi podarilo kupit za par eur a niektore recepty sa mi zdali celkom fajn ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. tu knizku jsem dostala pred tydnem k narozeninam a jeste ted jsem v ni porad vrazena a kocham se :D jen me trosku mrzi, ze nevim kde to kastanove pyre sezenu :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak tento kremik....to som veru jedla aj ja....mnam:-) A este aj Petovi som trochu ukradla z jeho kaliska:-):-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. marianna: no jasne, kazdy ma ine chute, za to sa neospravedlnuj, to je normalne. nigella robi vela veci dost hypersladkych alebo hypertazkych na stravenie, nie kazdemu vyhovuje

    klarish: v cesku ho vraj mavaju bezne v lidli. je balene v papieri v kockach ako kravske maslo a byva v mraziakoch tam kde mrazena zelenina a podobne.

    eva: :-)))))))))))))))))))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Anetka, toto znie dobre. Myslim, ze ja by som si zamaskrtila:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. jee dekuju za tip! urcite se tam po nem poohlidnu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Jaaaaj, idem do toho, gastanove pyre a cokolada, super chute!!

    OdpovedaťOdstrániť
  16. jaaaaaaaaaaaj Anetka mnaaaaaaaaaam, uz sa tesím na nigellinu knihu!!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Mmm je špatný tohle číst v 10 večer :D Přišly na mě chutě :D

    http://missnothingfashion.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Anetka, 2 kocky pyre mam v mraziaku, tak uz viem,co s nimi spravim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Taky mi leží kostka pyré v mražáku, už vím jak s ní naložit!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Anetko, tak tomu říkám dokonalá bašta :D Kaštany s čokoládou, to je spojení hodné bohů! A ještě to tak krásně vypadá!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. adriana: isto by ti chutilo;-)

    klarish: niet zaco:-)

    lucia: to ano!

    archaa: :-))))

    kinga: ;-)

    mery: ja tiez casto robim tuto blbu chybu:-)

    andrea mnamoty: :-))) chutilo?

    haf: smelo do toho!:-)

    catalina: presne tak:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Ahoj Anetka
    Tento krem zboznujem. Doma vsetci milujeme gastany. Akutar ked som dala iba jednu kocku tak to bolo malo gastanove. Takze ja davam 2 kocky a potom je to spravne gastanove :).
    K

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Stratilo to celú chuť po gaštanoch a teraz to chutí len ako čokoláda. Strašne ma to nahnevalo!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!