piatok 16. decembra 2011

Jamieho pečená zelenina ako príloha k imaginárnemu moriakovi


Vo vianočnom čísle časopisu Jamie bolo obrovské množstvo parádnych receptov. Vždy sa mi páčilo v reláciach Jamieho Olivera ako Jamie vie rôzne upravovať najmä zeleninu, tak som sa rozhodla vyskúšať tento recept na mix pečenej zeleniny, ktorú Jamie uvádza ako super prílohu k moriakovi. Ja som si moriaka len domyslela:-))) Jamie zeleninu pred pečením krátko predvára, čo robí recept časovo náročnejším, ale oplatilo sa!
Táto pečená zelenina nám doma všetkým veľmi chutila a hviezdou večera bol rozhodne paštrnák v pomarančovej/mandarínkovej kôre. Keď už nič iné, vyskúšajte aspoň len ten samotný paštrnák. 

_______________________________________________
Sem vám napíšem kompletný Jamieho recept na mrkvu, fenikel, repu, kvaku. Doplním aj moje recepty na zemiaky, paštrnák a tekvicu. Vy si už len vyberte tie druhy zeleniny, ktoré máte radi a urobte si z nich svoj špeciálny mix:
Mrkva alebo paštrnák (dávka na cca 500 g zeleniny) 
- šťava a kôra z 1 pomaranča alebo mandarínky
- 1 ČL nadrobno nasekaného rozmarínu
- olivový olej
Červená repa (dávka na cca 350 g)
- 3 PL balsamicového octa
- 1 zarovnaná ČL oregana
- olivový olej
- soľ
Fenikel (dávka na 2 buľvy)
- 1 kopcovitá ČL nadrobno nasekaného tymiánu
- šťava z polky citróna
- soľ
- olivový olej
Kvaka /CZ: tuřín/ (dávka na 350g)
- 3 PL balsamicového octa
- 5 bobkových listov
- soľ
- olivový olej
Zemiaky (dávka na cca 8 stredných zemiakov)
- 1 PL nadrobno nasekaného rozmarínu
- 10 celých neošúpaných strúčikov cesnaku
- olivový olej
- soľ
- celé neošúpané strúčiky cesnaku
Tekvica (dávka na 1 malú žltú maslovú tekvicu)
- 1 PL nasekaných šalviových lístkov
- olivový olej
- soľ


Tekvicu prekrojte, vydlabte semienka a nakrájajte polovice na dlhé hrubšie tyčinky. Zvyšnú zeleninu sa pokúste nakrájať na relatívne rovnako veľké kusy. Všetku zeleninu okrem červenej repy a tekvice vhoďte do vriacej vody. Repu varte SAMOSTATNE V DRUHOM HRNCI, pretože inak vám zafarbí zvyšnú zeleninu. Tekvicu nepredvárajte vôbec. Repu varte 35 minút a zvyšnú zeleninu len 10 minút. 

Rúru predhrejte na 190 stupňov , plechy vyložte papierom na pečenie. Po dovarení zlejte vodu, zeleninu vyberte a nechajte obschnúť. Suchú zeleninu si rozdeľte podľa typov do misiek a samostatne dochuťte tak, že ju zmiešate s ingredienciami uvedenými vyššie. Zeleninu vysypte na plechy a urobte samostatnú zónu pre každú zeleninu.

Zeleninu pečte 40-60 minút - podľa potreby, kým nebude zelenina upečená a chrumkavá po okrajoch.

10 komentárov:

  1. Anetka, presne takuto inspiraciu som potrebovala, robim stale iba jeden druh pecenej zeleniny a toto je pre mna ako sviezi vanok, urcite vsetko vyskusam!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiez mam rada pecenu zeleninu, ale mna rozosmial nazov prispevku... s tym imaginarnym moriakom :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. martina: :-))) ja tiez!

    lucia: smelo do toho;-)

    michaela: :-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  4. a kde sú dostať Jamieho časopisy ?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. v panta rhei. a mozno aj inde, ale neviem o tom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. :-) tak tento receptik mam presne od Jamieho oblubeny aj ja, idem tiez dat zeleninku do rury..

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tomas...
    bolo to výborné som na to dal este chilli a tak nechal zapiecť.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Super recept, vyskúšala som tekvicu na pečenie a k tomu tú mrkvu a petržlen... viac sa mi nezmestilo na plech.... Je to vynikajúce. Zeleninu som piekla prvý krát v živote ale určite nie posledný. Najradšej by som to zjedla všetko ešte teraz, ale to som už chystala na zajtra môjmu malému na obed :-) A k tomu varím pšeno - tiež prvý krát, tak dúfam sa to bude hodiť k sebe...Ďakujem za inšpiráciu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!