Oco mal narodeniny a rozhodli sme sa urobiť ako dezert túto parádnu čokoládovú penu podľa Jamieho Olivera. Recept na ňu som našla vo vianočnom čísle časopisu Kuchyně.cz. Tento časopis som si kúpila na cestu do vlaku z Olomouca do Bratislavy, keď som tam šla na prvé stretnutie foodbloggerov v Chefparade. Časopis mi nechtiac spadol do útrob sedadiel vo vlaku a keďže som si nevedela predstaviť život bez tohto receptu, tak som si v Břeclavi kúpila ďalší výtlačok. Oplatilo sa:-) Pena bola dokonalá!!!
_______________________________________
/dávka pre 8 porcií/
Pena:
- 300 g kvalitnej horkej čokolády (70% kakaa)
- 8 veľkých vajec
- 100 g krupicového cukru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 25 g nadrobno nasekaného kandizovaného zázvoru
- panák rumu
- štipka soli
Preliv:
- 100 g bielej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1/2 ČL nastrúhaného zázvoru
- kôra a šťava z 1 limetky
1. Pripravte si najprv penu. Čokoládu nalámte a nechajte ju rozpustiť vo vodnom kúpeli tak, aby sa vriaca voda spodnej nádoby nedotýkala dna nádoby, v ktorej máte čokoládu. Do čokolády pridajte soľ.
2. Kým sa rozpúšťa čokoláda, rozklepnite vajcia a žĺtky dajte do jednej misy a bielky do druhej. Polovicu cukru nasypte k žĺtkom a šľahajte 5 minút, kým nebudú svetlé a napenené. Z bielkov ušľahajte sneh dotuha. Potom k bielkom pridajte zvyšný cukor a opäť šľahajte, kým sneh opäť nestuhne. V tretej mise vyšľahajte smotanu na šľahanie tak, aby bola tuhá, ale aby ešte stále trochu tiekla.
3. Rozpustenú čokoládu dajte bokom a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Vmiešajte do nej zázvor. Keď je čokoláda vychladnutá, prilejte ju k žĺtkom. Opatrne zamiešajte a potom pridajte rum a šľahačku. Všetko opäť opatrne zmiešajte, aby vám nespadol objem. Napokon primiešajte sneh z bielkov tak, aby bola pena hladká a rovnomerne zafarbená. Čokoládovú penu dajte stuhnúť do chladničky.
4. Preliv vyrobíte tak, že vo vodnom kúpeli necháte rozpustiť bielu čokoládu. Keď sa čokoláda rozpustí, dajte ju mimo sporáka a prilejte k nej smotanu, pridajte zázvor, limetkovú šťavu a kôru. Všetko dobre zmiešajte.
5. Vychladnutú čokoládovú penu rozdeľte do misiek alebo pohárov a prelejte ju ešte teplým prelivom alebo pokojne ako ja - aj studeným a stuhnutým. Je to na vás, ako to máte radšej. Ak chcete, môžete ešte každú porciu ozdobiť limetkovou kôrou alebo nejakým ovocím, ako som to urobila ja.
Hehe, spadol :) určite je vynikajúca
OdpovedaťOdstrániťAnet, toto vyzera peckovo, mnam. Musim co najskor vyskusat :-)
OdpovedaťOdstrániťmňam to vyzerá super! určite vykúšam:)
OdpovedaťOdstrániťDokonalé! Zítra jdu nakoupit a nákupní seznam se bude podobat seznamu věcí na recept :) Děkuji za skvělou inspiraci.
OdpovedaťOdstrániťK.
http://paninky.blogspot.com/
Tento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániťno téééda Anetka , vyzerá to coolovo a prudko jedlo.Mňam .Btw krásny zvyšok sviatkov.
OdpovedaťOdstrániťtoto vyzera dokonale! asi si zacnem od januara kupovat Jamieho casopis, vzdy sa tak na mna pozera z regalu hovoriac: "tak uz si ma konecne kuuuuuuuuup!!!!!"
OdpovedaťOdstrániťJeeej Anetka, tak to je paradnucky dezertik. Paci sa mi ako si ho nazdobila. Tu hviezdicu si z coho vyrobila? Pa Ada
OdpovedaťOdstrániťAdriana: Ono uz to ovocie take krasne rastie, staci nakrajat ako jablko http://en.wikipedia.org/wiki/Carambola
OdpovedaťOdstrániťTatínek musel být rozhodně maximálně spokojený, když jsi mu udělala takovou dobrotu! A máš ji krásně nazdobenou! Mě sice karambola vůbec nechutná, ale vypadá moc hezky jako dekorace, to se jí musí nechat :)
OdpovedaťOdstrániťdomkac: :-))))
OdpovedaťOdstrániťlutykara: :-*
simona fora: daj potom vediet ako to dopadlo! ;-)
paninky: niet zac:-)
tina24: dakujem martinka!!!
marianna: je uzasny, naozaj, smelo si ho kup! :-)
adriana, farfalla: ano, je to karambola
catalina: no to je fakt, chuti nudne:-DDD
anet, vyzerá dokonalo, len malá chybička "se vloudila". v závere píšeš o pomarančovej šťave a kôre... ale ani s tou by to nemuselo byť zlé, možno skúsim vymeniť za limetku...
OdpovedaťOdstrániťdakujem za upozornenie, si zlata! uz som to opravila!
OdpovedaťOdstrániťtak som cez víkend vyskúšala a pena síce vôbec nevyšla podľa mojich predstáv (vôbec nebola taká čokoládovohnedá, ako tvoja, skôr bledohnedá) ale ten preliv.... bol DOKONALÝ... dávno som nejedla niečo také úžasné. určite ho použijem aj k nejakému inému dezertu :-)
OdpovedaťOdstrániťAnetka tuto penicku robim aj ja. Teda teraz uz prakticky na hociaku cokoladovu penu davam tento preliv z bielej cokolady. Je to neskutocne dobra kombinacia. Hlavne v lete ked je teplo a nechce sa mi zapinat trubu ale sladke je sladke :).
OdpovedaťOdstrániťK