utorok 3. januára 2012

Kávovo-banánové mufinky

Super jednoduché a blbuvzdorné mufinky! Recept som vymyslela sama. Či ich už budete jesť len tak alebo ich aj natriete kávovým krémom, je už len a len na vás. Tieto mufinky som robila na silvestrovskú párty 2011. Viac o párty a viac receptov na párty food nájdete tu.
____________________________

Ingrediencie na cca 18 ks:
- 280 g hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 150 g kryštálového cukru
- 1/2 ČL soli
- 125 g roztopeného masla
- 2 vajcia
- 200 ml mlieka
- 5 PL instantnej kávy
- 2 banány nakrájané na malé kúsky
Nemusí byť:
- 1 kávový krém (taký ako nutella, lenže kávový - dostať kúpiť napr. v Lidli)


1. Rúru predhrejte na 200 stupňov (horúcovzdušnú na 180). Do každej dierky v plechu na mufiny dajte košíček. 

2. Do veľkej misy dáme múku, prášok do pečiva, cukor a soľ. Všetko premiešame. V malej miske zmiešame rozpustené maslo, mlieko, vajcia a kávu. Tekuté prísady prilejeme do misy s múkou a krátko premiešame - veľkou varechou alebo veľkou lyžicou. Pozor, nepremiešať úplne! V ceste majú byť nerozmiešané hrudky, je to tak v poriadku. Nakoniec primiešame banány. 

3. Cesto rozdelíme lyžicou do košíčkov. Ak vám ešte zostalo nejaké cesto na druhú dávku, dajte ho zatiaľ do chladničky (aby nezačal pracovať prášok do pečiva, ktorý reaguje na teplo). 

4. Plech vložte do rúry a pečte 15 minút a potom začnite mufiny kontrolovať vpichnutím špajdle. Keď sa na špajdli neuchytia vlhké omrvinky, mufiny sú upečené. Mali by byť na povrchu pevné a zozlatnuté.

Ak chcete, môžete mufinky po vychladnutí natrieť tenkou vrstvou kávového krému.

8 komentárov:

  1. Asi to zítra zkusím (i s tím krémem). :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Taťka v Brně v Lidlu ten krém nenašel, tak zkusím lískovooříškový. Mám za sebou ehm.... cvičnou verzi... :D Postup už mám zmáknutý, teď půjdu naostro na jedlý pokus. Máme novou hrubší sůl, tak sem si spletla krystalový cukr se solí. :D :oX

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :-)))) zelam, nech sa vsetko podari ako ma!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Už podruhé peču podle tvého receptu. V první várce jsem měla pocit, že je až moc kávová (ale nikdo si nestěžoval) a teď mám v troubě druhou (dala jsem o lžíci kávy méně) a už se moc těšíííím! :D Vynikajcí recept! Úžasné muffinky! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka prosím ťa mohla by si dať foto toho kávového krému z Lidla? Ešte som si ho tam nevšimla...alebo kde inde sa dá ešte kúpiť? mám rada všetko kávové :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!