sobota 28. januára 2012

Gravlax alebo jednoducho marinovaný losos s horčicovým dresingom podľa Marcela Ihnačáka (zážitok na celý život)

Klobúk dole. Toto jedlo je epochálna záležitosť.
Na úvod malé náučné okienko: 
Gravlax (poangličtený názov), gravad lax (švédsky), gravad laks (dánsky), gravlaks (nórsky a dánsky), graavilohi (fínsky), graavilõhe (estónsky) alebo graflax (islandsky) je jedlo pozostávajúce zo surového lososa, ktorý sa marinuje v soli, cukre a kôpre. Zvyčajne sa podáva nakrájaný na tenké plátky ako chuťovka spolu s horčicovým dresingom a chlebom. Koniec múdrych rečí. Wikipédii ďakujeme.

Milí čitatielia tohto blogu, 
jedla som už kadečo. Keď v živote zjete kadečo, už vás máločo prekvapí. Gravlax ma ale prekvapil viac ako som čakala. Ono je to v princípie strašná blbosť, nič sa nemusí variť a ani pri tom nemusíte stáť pol dňa, ale výsledok je neuveriteľný. Ak ste gravlax ešte nejedli, pustite sa do toho a napíšte mi vaše dojmy. Ak budete cítiť, že o tom chcete napísať aj zamilovanú básničku, úplne vám rozumiem. Urobte gravlax len tak pre seba a s nikým sa nedeľte:-), alebo ho urobte ako chuťovku pre návštevu, pred ktorou chcete zamachrovať, alebo urobte gravlax ako raňajky pre niekoho, koho máte na celom svete najradšej. Potom sa už len postavte na vyvýšené miesto, privrite viečka a nechajte ostatných, nech vám skladajú vďaky a chvály.

________________________________________________
recept z knihy Marcel Ihnačák: Radosť variť
 Ingrediencie:
- 1 kg filet z lososa bez kože
- 300 g hrubej morskej soli (prípadne aj obyčajnej)
- 100 g kryštálového cukru
- 2 hviezdičky badiánu, rozdrvené v mažiari najemno alebo 1 kopcovitá ČL už hotového mletého badiánu
- kôra z 2 citrónov
- kôra z 2 limetiek
(citróny a limetky po nastrúhaní kôry nevyhadzujte, ale nakrájajte ich na mesiačiky a podávajte na záver ku gravlaxu)
- malý zväzok pažítky, posekaný nadrobno (v zime ju buď vynechajte alebo na skúste naozaj nadrobno nasekať jarnú cibuľku)
- 1 malý zväzok kôpru, posekaný nadrobno
Horčicový dresing:
- 2 PL celozrnnej horčice
- 1 PL cukru
- 1 ČL bieleho vínneho octa
- 100 ml olivového oleja
- čerstvo mleté čierne korenie

1. V mise zmiešajte soľ, cukor, badián a postrúhanú citrusovú kôru. Na rovnú veľkú plochu položte potravinovú fóliu a rovnomerne na ňu nasypte polovicu namiešanej soli. Filet z lososa umyte, poriadne osušte a položte na vrstvu soli na potravinovej fólii. Vrch ryby posypte druhou polovicou soli. Lososa zabaľte do potravinovej fólie a pre istotu ho dajte ešte do mikroténového vrecka alebo ho položte do vyššej nádoby (bude z toho trochu tiecť voda, tak nech vám to nenarobí bordel) a dajte do chladničky na 24 hodín. 

2. Na druhý deň lososa vyberieme, opláchneme studenou vodou a osušíme. To, že losos počas marinovania dajako stvrdol a zčervenel, je v poriadku. Lososa obalíme zo všetkých strán v kôpre a pažítke. Lososa nakrájame na tenké plátky a poukladáme na tanier. 

3. Urobte si horčicový dresing. Zmiešajte horčicu, cukor a ocot. Postupne prilievajte olej za stáleho šľahania metličkou. Nakoniec dochuťte čiernym korením.

4. Hotový gravlax na tanieroch pokvapkajte horčicovým dresingom. Podávajte s mesiačikmi citróna alebo limetky.

31 komentárov:

  1. Tak si to úžasne opísala, že aj keď kôpor vôbec nemusím, moje chuťové poháriky sú pripravené ochutnať to :)..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :-DDD kôpru je tam relatívne málo, nemusíš sa ho báť:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Takehoto lososa kludne aj o polnoci:-))mnaaam

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka mnaaam!!! ale nemusím mat obavy zo surovej rybky po 24 hodinách vsak nie??

    OdpovedaťOdstrániť
  5. archaa: isto nie, udajne taky losos vydrzi az tyzden, lebo vlastne ta sol ho konzervuje - je to vlastne na principe starodavneho skladovania masa - solenim

    OdpovedaťOdstrániť
  6. najblizsie skúsim, strasne sa tesím!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. minimalne tyzden vydrzi...skuste k tomu teple bliny

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Panecku Anetka, tak toto urco musim vyskusat. Lososa milujem, takze nie co riesit:))))))))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. anonym: bliny? dobry napad! to sa hodi!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. adriana: urcite skus, je to tutovka!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. toto by mohol byť dobrý tip na valentína : )

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Anetka,po tvojom dokonalom predslove by si namotala aj medveda:)))..mnaaaaaam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. martina: :-DDDD ze medveda :-DDDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  14. fiiiha, to vyzerá viac ako zaujímavo, pre nás lososových milovníkov ako stvorené, však? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Anetka, tymto prispevkom si dokonale narusila moju nedoveru k surovym rybam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Teda tohle jsem nemela videt :D Tohle budu muset vyzkouset a nikomu to nedam, snim sama :D

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tohle je jídlo mých snů! Miluju miluju miluju! Mňam!
    Jo a máš u mě na blogu další ocenění do tvé místnosti slávy:-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  18. andurejka: presne tak! :-)

    evka: nemas sa naozaj coho bat!!!

    meg: spravne! ono je naozaj velmi tazke sa s tym delit, je to az priliz dobre

    vanda: :-)))))))))))))))))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahoj Anetka,

    recept ma velmi oslovil, tak som si dnes kupila lososa a idem sa rýchlo pustit do prípravy. Chcela by som ta velmi poprosit, mozem lososa nechat marinovat aj viac ako 24 hod., resp. aj napr. 2 dni??? Alebo ho musim hned zajtra skonzumovat :)
    Dakujem pekne za odpoved!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pokojne ho marinuj aj 2 dni! bru chut:-)

      Odstrániť
  20. Dakujem pekne, uz sa idem do toho pustit... mozno cim dlhsie sa marinuje, tym bude aj lepsie. Dakujem velmi za rýchlu odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Tak Anetka, bola to ozaj úzasná chutovecka, vsetko sa zjedlo, hostia boli velmi spokojní, velmi sa z toho tesím a tým pádom vdaka za tie slová chváli Tebe, lebo si ma inspirovala. Dokonca kamarátka, ktorá bola vcera pozvaná s Marcelom spolupracuje, tak mu recept osobne pochváli :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mirka to ma velmi tesi!!! uplne rozumiem tvojmu nadseniu, ja som bola z gravlaxu tiez cela prec!
      a ze to kamaratka pochvali samotnemu Ihnacakovi? wow ♥!

      Odstrániť
  22. určite vyskúšam, akurát včera som videla J. Olivera robiť to ešte s postrúhanou cviklou a chrenom, zaťažil to dvoma tehlami a dva dni v chladničke... už sa neviem dočkať, kedy to vyskúšam :-)Lucia*

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Boze a to ste objavili az teraz???? Slovaaaaaci!!! Preboha. Kde zijete??? A este je ten recept zly. 1. zasadne s kozou, 2. iba stred lososa, urcite nie chvost, 3. k morskej soli pridat lyzicku udenej morskej soli Maldon, 4. cukor urcite trstinovy a nerafinovany s melasou, 5. limetkova stava - citron je zbytocny, 6. rozhodne minimalne 3 dni!!!! Vsak sa pozrite na J. Oliviera - boze ved to je 1000 rokov stary recept!

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj Hviezda a smrť ( --- krásny nick mimochodom),

    áno, ja, jednoduchá zaostalá Slovenka som si dovolila urobiť tento Ihnačákov recept. Ak máš potrebu Ihnačákovi vytrieť kocúra a urobiť mu kázanie, ako sa robí Gravlax, tak mu napíš a vyrozprávaj sa mu.

    A odpusť, že som si trúfla natrafiť na Gravlax až v mojich vtedajších 22 rokoch. Strašne neskoro. Škandalózne.

    P.S. Ako sa prejaví chuť 1 lyžičky údenej soli v tom množstve ostatnej normálnej morskej soli? Nijako. Dovolím si tvrdiť.

    Srdečne líbám
    Aneta

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahoj anetka. Treba toho lososa chladeneho?kde by sa dal prosim kupit..dakujem moc

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!