piatok, 20. januára 2012

Rýchle čínske kuracie špízy piatich vôní so zeleninovými stuhami

Tieto špízy sú vďaka exotickému koreniu piatich vôní úžasne aromatické a vďaka pečeniu v rúre sú bez akéhokoľvek ďalšieho pridaného tuku. A ak ich budete jesť len so šalátom a bez ryže, máte z toho parádnu a zároveň aj diétnu večeru.

_________________________________________
Inšpirácia: BBC Good Food
Rýchle čínske kuracie špízy:
- 4 vykostené celé veľké kuracie stehná
- 1/2 PL čínskeho korenia piatich vôní (ak by ste ho náhodou nezohnali, nahraďte ho perníkovým korením, má takmer úplne rovnaké zloženie:-)
- 3 cm kúsok zázvoru, nastrúhaného najemno
- 2 zarovnané PL hnedého cukru
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL ryžového octa
- 4 bambusové špajdle s ostrým koncom
Šalát zo zeleninových stúh:
- 1 mrkva
- 1/2 šalátovej uhorky
- 1 PL ryžového octa
- 1 ČL cukru
- nadrobno nasekaná polovica čili papričky (nemusí byť)
Ako príloha:
- 100 g ryže basmati

1. Dajte variť ryžu basmati. Pozor, ryža basmati sa varí ako cestoviny - v monžstve vody, ktorú po cca 11 minútach scedíme.

2. Kým sa varí ryža, v rúre zaplnite funkciu gril na najvyšší výkon. Kuracie stehná umyte, osušte a urobte z nich špízy tak, ako uznáte za vhodné alebo sa naučte túto perfektnú techniku, pomocou ktorej urobíte špízy za pár minút:
Rozrežte stehná na polovicu (mäso zo spodného stehna a vrhného stehna zvlášť). Kúsky mäsa si poukladajte vedľa seba na dosku. Ďalej postupujte podľa tohto videa (aj keď je to návod na robenie špízov z kuracích pŕs, princíp je stále rovnaký):
3. Zmiešajte dokopy zvyšné ingrediencie na špízy a hotovou marinádou potrite špízy. Na plech dajte papier na pečenie, na ktorý poukladajte špízy. Plech vložte do rúry pod gril na najvyššiu mriežku. Pečte cca 12 minút.

4. Zatiaľ umyte uhorku a mrkvu a očistite ich škrabkou. Následne pomocou škrabky urobte stuhy z mrvy aj uhorky. V miske zmiešajte ocot s cukrom a premiešajte, aby sa cukor rozpustil. Pridajte čili. Zálievku zmiešajte so zeleninou. 

5. Špízy, šalát a ryžu basmati rozdeľte medzi 4 porcie. Brú chuť!

7 komentárov:

  1. Vypdaji bajecne, mam rada cokoliv z grilu, v troube ho rada pouzivam, jen si asi budu muset koupit ryzovy ocet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. meg: jasne, ten ocot sa da kupit v akomkolvek vacsom hypermarkete:-)

    marianna: dakujem marianka:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fantazia, presne na takomto jedle teraz ficim. Korenie piatich voni som skusala iba raz na jahnacine a bolo to super, takze urcite vyskusam aj na kuriatko. Super tip!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. lucia: aj ja milujem korenie 5tich voni, je to super exotika, mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka, u mňa na blogu mas male prekvapko ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahoj Anetko, máš u mě na blogu překvapení :-) (Příspěvek z neděle 22.ledna :-))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!