pondelok 29. júna 2015

Nostalgická záležitosť: Zemiaky nakyslo s kôprom a strateným vajíčkom

Možno si poviete, že banalita. Pre mňa je to však srdcová záležitosť. Na zemiaky nakyslo s kôprom som si spomenula v apríli a uvedomila som si, že som ich nejedla už snáď sto rokov. Tak som ich vtedy prvý krát uvarila podľa receptu mojej mamy, ktorý mi nadiktovala cez telefón. Boli sme doma z toho jedla nadšení, že odvtedy ho varím pravidelne. 

A schválne som pozerala rôzne recepty, ktoré som našla na Internete; jednak ich je málo a celkovo mi znejú tak odfláknuto. Tak ma to motivovalo zverejniť na blogu i takýto, pre niekoho možno nudný recept. Aspoň mám dobrý pocit, že som spísala blbuvzdorný recept, ktorý tu bude pre ďalšie generácie, ktoré si budú chcieť dať toto skvelé slovenské jedlo.

Tieto zemiaky chutia skvele aj len také samotné, ale ja k ním rada robím stratené vajíčko alebo volské oko a pokiaľ si dobre pamätám, v školskej jedálni nám k nim dávali plátok sekanej :-)


___________________________________
Ingrediencie na cca 6 porcií:
- 1 veľká cibuľa
- 8 PL rastlinného oleja
- 4 PL hladkej múky
- 1 téglik kyslej pochúťkovej smotany
- 1400 g zemiakov (už v očistenom stave), varný typ B, príp. BC
- 10 guľôčok nového korenia
- 3 bobkové listy
- soľ
- cca 4 PL octu
- cca 2 ČL cukru
- 8 PL nasekaného čerstvého kôpru
+ vajíčka

1. Na oleji v malom hrnci opečte nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď zozlatne, pridajte múku a miešajte ďalšie 2 minúty. Odložte hrniec z ohňa a vmiešajte kyslú smotanu. Vznikne vám hustá kaša, ktorú odložte zatiaľ bokom.

2. Zemiaky očistite škrabkou a nakrájajte na polcentimetrové plátky. Zemiaky zalejte vo veľkom hrnci vodou, len aby boli ponorené, ale pridávajte už ďalšiu prebytočnú vodu. Priveďte k varu. Pridajte nové korenie, bobkový list a pre začiatok cca 2 ČL soli. Po 5 minútach pridajte zápražku so smotanou. Nechajte ďalej variť.

3. Keď sú zemiaky už takmer dovarené, pridajte ocot, cukor a kôpor. Ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalší ocot, cukor alebo soľ. Varte, dokým zemiaky nie sú mäkké.

4. Podávajte s volským okom alebo strateným vajičkom alebo vajíčkom natvrdo.

3 komentáre:

  1. Ja som len nedavno jedla prvykrat stratene vajce.....mala som ho v polievke. Klasicky cisty vyvar, vajce a krutony..... Trosku divoka kombinacia ale nebolo to zle.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!